Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing Vitesse – FC Emmen


Zaterdagavond gaat FC Emmen op bezoek bij Vitesse. De Arnhemmers staan op een knappe vierde plaats in de eredivisie, met 21 punten uit dertien wedstrijden. FC Emmen staat tien plaatsen lager, met dertien punten.


Op papier dus een lastige wedstrijd, maar FC Emmen presteert goed in uitwedstrijden. Bij ADO Den Haag en FC Utrecht werd gewonnen, bij sc Heerenveen gelijkgespeeld en bij Heracles Almelo werd nipt verloren. Alleen Ajax en PSV waren duidelijk de bovenliggende partij.

Vorige week won Vitesse met 1-3 van Willem II. Bryan Linssen schoot toen vlak voor rust de 0-3 binnen. Trainer Dick Lukkien kent hem nog van zijn tijd als assistent-trainer bij FC Groningen, waar Linssen van 2015 tot 2017 onder contract stond.

“Ik vind Vitesse gewoon een goede ploeg, met heel veel beweeglijkheid voorin en op het middenveld. Dus daar zullen de ruimtes klein moeten zijn,” aldus Lukkien op de persconferentie. “Ze hebben veel kwaliteit op het veld en een spits die weet wat hij met voorzetten moet doen. Ze zijn heel goed in de omschakeling van balverlies naar balbezit, maar als ze balverlies lijden ligt er veel ruimte op het veld. Al met al verwacht ik ze bij de top vijf van de eredivisie.”

Twintig jaar terug

Vitesse is voor FC Emmen een tegenstander van het eerste uur. In het eerste seizoen betaald voetbal van de Emmenaren speelde ook Vitesse in de eerste divisie en vertoefde daar nog tot het seizoen 1988/89.

De eerste wedstrijd in Arnhem tussen Vitesse en Emmen was op 1 september 1985. Vitesse won met 2-0 dankzij doelpunten van Ron Winkens en Frans Koenen. Emmen verloor ook in de daarop volgende drie seizoenen in Arnhem.

De derde wedstrijd in de onderlinge reeks werd overigens niet in Arnhem maar in Rheden gespeeld omdat het stadion Nieuw Monnikenhuizen niet beschikbaar was. Het was de laatste wedstrijd van het seizoen en tevens het afscheid van trainer Theo Verlangen na drie jaar Emmen. Feest werd het echter niet want Vitesse won met 5-0. De laatste onderlinge wedstrijd in Gelderland was op 9 april 1989. Toen won Vitesse met 2-0, het werd dat jaar kampioen en keerde nimmer terug in de eerste divisie met spelers als John van den Brom, Frans Thijssen en Edward Sturing in de gelederen.

In totaal speelden Emmen en Vitesse acht competitieduels waarvan de Arnhemmers zes maal wonnen en twee keer kwam er een gelijkspel uit de bus. FC Emmen wacht dus nog steeds op de eerste overwinning.

Een fitte selectie

Lukkien kan over bijna iedereen beschikken. Alleen Emil Bijlsma en Rob Deiman zijn niet fit. Over de opstelling wil Lukkien nog niet veel zeggen: “Ik heb een aantal dingen geprobeerd op de training, daar wil ik nog even over nadenken.”

Het is dus nog onduidelijk of FC Emmen weer met vijf verdedigers zal starten. Lukkien: “We stonden tegen NAC en Heerenveen met vijf achterin, maar hebben vooral 4-4-2 gespeeld. Tegen Excelsior hebben we drie kansen weggegeven in de tweede helft. En bij beide goals zijn we in overtal. Dat heeft dan niets te maken met vijf verdedigers, maar met het ingrijpen.”

Lukkien hoopt dat zijn ploeg wat vaker de geluksfactor mee heeft: “De inspanningen die de spelers leveren, worden tot nu toe niet voldoende beloond. Over het algemeen plussen we nog niet. We hadden zondag kunnen winnen van Excelsior. Dan hadden we hier nu gepraat over dat het zo goed gaat met FC Emmen.”

Vitesse – FC Emmen
Zaterdag 1 december, 18:30 uur
GelreDome
Scheidsrechter: Siemen Mulder