Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Utrecht – FC Emmen


Na de interlandperiode hervat FC Emmen de eredivisie met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht. Zaterdagavond om 20.45 uur wordt er afgetrapt in Stadion Galgenwaard en zullen de Emmenaren op jacht gaan naar de begeerde punten.


FC Utrecht begon dit seizoen flitsend onder trainer John van den Brom, die deze zomer de overstap maakte van AZ naar de Domstad. Er werd gewonnen van ADO Den Haag (2-4) en PEC Zwolle (3-1) en gelijkgespeeld tegen Feyenoord (1-1). De laatste twee wedstrijden gingen echter verloren, thuis tegen VVV-Venlo (1-2) en uit tegen FC Twente (3-1). Daarbij zat het Utrecht in de wedstrijd tegen VVV niet mee, er werden twee doelpunten en een penalty voor de Domstedelingen geannuleerd.

Ook FC Emmen had het geluk niet aan haar zijde in de eerste wedstrijden. Er werd ongelukkig verloren van FC Groningen (0-1) en Willem II (2-1). Ook de thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle ging verloren (1-3), ondanks een cornerverhouding van maar liefst 15-2. De doelpunten werden echter te makkelijk weggegeven.

Hoofdtrainer Dick Lukkien op de persconferentie vrijdag: “We hebben toen als ploeg niet goed genoeg verdedigd. Op een gegeven moment wilden we voorin vooruit en achterin achteruit. Dan is Zwolle goed genoeg om daar gebruik van te maken. Natuurlijk was het een grote teleurstelling. Het laatste half uur van de eerste helft speelden we ver onder de maat, maar na de pauze spelen we goed en moet het minimaal 3-3 worden.”

Tien eerdere ontmoetingen

Vorig seizoen was de eerste keer dat FC Emmen en FC Utrecht bij elkaar in de competitie zaten. Wel hebben de ploegen elkaar twee keer getroffen in het bekertoernooi en zes keer tegen elkaar geoefend.

De bekerduels vonden plaats in seizoen 1991/1992 en 1992/1993. In beide seizoenen kwam FC Utrecht – FC Emmen uit de loting en in beide gevallen won de thuisploeg. De eerste editie werd het 3-0, met onder andere Jan Haak en René Grummel in de Drentse ploeg. De tweede editie eindigde in 3-2. Wlody Smolarek scoorde vlak voor tijd de winnende treffer, nadat Joseph Oosting drie minuten eerder de gelijkmaker scoorde namens de Emmenaren.

Ook de balans in de zes oefenduels is in het voordeel van de Domstedelingen: ze wonnen vier keer tegenover één gelijkspel en één nederlaag. Die Drentse overwinning was op 14 juli 2002 in Borger. Het enige doelpunt werd toen gemaakt door Regilio O’Niel.

Maar in de competitie heeft FC Emmen nog beide duels gewonnen. Vorig seizoen werd in Utrecht met 1-2 gewonnen. Sander van der Streek scoorde de 1-0, maar vlak voor rust kreeg Urby Emanuelson een rode kaart. In de tweede helft ging FC Emmen eroverheen met afstandsschoten van Glenn Bijl en Luciano Slagveer: 1-2.

Ook in Emmen won de ploeg van Lukkien, in speelronde 31 werd het 2-0 op De Oude Meerdijk dankzij doelpunten van Michael de Leeuw en Keziah Veendorp.

Nog geen Kolar, Tarashaj en Jansen

De wedstrijd tegen FC Utrecht komt voor Marko Kolar, Shani Tarashaj en Anco Jansen nog te vroeg. Op de laatste training viel ook Lorenzo Burnet uit. Verder zijn ook Matthias Hamrol, Daniël Camara Bos en Desevio Payne er niet bij. Jan-Niklas Beste is nog een vraagteken. “Het zit nog niet mee wat betreft blessureleed,” constateert Lukkien.

Tegen Utrecht treedt Lukkien dus aan met een uitgedunde selectie. “Ik heb een hoge pet op van FC Utrecht,” aldus de oefenmeester. “Ze hebben veel snelheid voorin en veel voetbal op het middenveld. En zeker in de breedte hebben ze echt een goede ploeg. Er zijn weinig ploegen in Nederland die zulke goede spelers op de bank hebben zitten.”

De nieuwste aanwinsten, Luciano Slagveer en Michaël Heylen, zijn wél van de partij. Lukkien: “Heylen maakt een goede indruk. Hij is rustig en heeft veel routine. Hij heeft op het hoogste niveau gespeeld en dat zie je meteen.” Of hij zaterdag gaat spelen wil de trainer nog niet zeggen.

 

FC Utrecht – FC Emmen
Zaterdag 14 september, 20.45 uur
Stadion Galgenwaard
Scheidsrechter: Björn Kuipers