Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing Feyenoord – FC Emmen


FC Emmen reist zondag naar De Kuip, waar het om 16:45 uur aantreedt tegen Feyenoord. De Rotterdammers staan derde in de eredivisie, terwijl FC Emmen op plaats zestien staat.


De ploeg van Dick Lukkien wil het 0-3 verlies tegen Vitesse van vorig weekend wegpoetsen, na opnieuw een emotioneel zware week. Dinsdag was de uitvaart van Jorg Scherpen, de broer van doelman Kjell Scherpen. Lukkien: “Dat we ook deze week weer met veel emoties te maken hebben, dat is duidelijk.”

De Rotterdammers wonnen voor het laatst op zaterdag 9 februari, thuis tegen De Graafschap (4-0). Daarna werd in Groningen met 1-0 verloren en in Eindhoven met 1-1 gelijkgespeeld. Afgelopen woensdag verloor de ploeg van Giovanni van Bronckhorst in eigen stadion met 0-3 van Ajax.

“Ik vond Feyenoord de eerste veertig minuten zeker gelijkwaardig,” aldus Lukkien over het bekerduel. “Dan zie je wat doelpunten vlak voor en vlak na de pauze kunnen doen met een ploeg. Feyenoord is gewoon een topclub in Nederland. Natuurlijk balen ze ervan dat ze geen bekerfinale spelen, maar zij willen ook gewoon door.”

De eerste officiële wedstrijd in De Kuip

Voor FC Emmen is het niet de eerste keer dat het op bezoek gaat naar De Kuip. Op zondag 4 januari 2015 speelde FC Emmen er ook al, onder leiding van de toenmalige trainer Joop Gall. Van de wedstrijdselectie van toen zijn alleen Tim Siekman (met een basisplaats) en Alexander Bannink (viel in de 61ste minuut in voor Frank Olijve) nu nog van de partij. Stefan van der Lei, die sinds kort zijn conditie op peil houdt bij FC Emmen, was toen reservedoelman achter Marko Meerits.

Bij Feyenoord speelden de huidige spelers Kenneth Vermeer, Jordy Clasie en Jens Toornstra toen in de eerste helft. De tweede helft kwamen ook Tonny Vilhena, Sven van Beek, Lucas Woudenberg en Bart Nieuwkoop in actie. Giovanni van Bronckhorst was assistent-trainer van hoofdtrainer Fred Rutten.

De score werd na 24 minuten geopend door Jean-Paul Boëtius en twee minuten later benutte Colin Kâzım-Richards een strafschop. In de slotfase deed Niklas Tarvajärvi wat terug namens FC Emmen en hij bepaalde de eindstand op 2-1 in het benefietduel voor de Feyenoord Foundation.

De laatste ontmoeting was eerder dit seizoen, op 9 december 2018. En ook toen had Feyenoord een drukke week achter de boeg, waarin het eerst thuis met 2-1 van PSV won en daarna thuis de inhaalwedstrijd tegen VVV-Venlo met 4-1 won.

De wedstrijd in Emmen was er een waarin FC Emmen zijn huid duur verkocht, maar toch eindigde deze in een 1-4 overwinning voor Feyenoord. Bij rust stond het nog 0-0, ondanks de vele kansen voor beide ploegen in de eerste helft. Voor de Emmenaren was vooral Bannink gevaarlijk, maar doelman Justin Bijlow was een sta-in-de-weg. Ook raakte Caner Cavlan vlak voor rust nog de lat.

In de tweede helft kwam Feyenoord op een 0-2 voorsprong, maar meteen na de 0-2 scoorde Anco Jansen met een vrije trap vlakbij de cornervlag de 1-2. Daarna ging de ploeg van Dick Lukkien vol voor de gelijkmaker, maar Feyenoord maakte gebruik van de ruimte die daardoor ontstond en maakte de 1-3 via invaller Orkun Kökcü. Vlak voor tijd werd het nog 1-4 door een penalty van Vilhena.

Verder speelde FC Emmen slechts één keer eerder een officieel duel tegen Feyenoord, namelijk op zondag 11 oktober 1987 thuis in het kader van het bekertoernooi. Het werd toen 3-1 voor de Rotterdammers. Daarnaast speelden beide ploegen in totaal driemaal een oefenduel tegen elkaar.

Onzekerheid over de opstellingen

Bij beide ploegen is er nog veel onduidelijk over de opstelling voor komende zondag. Lukkien kan vanwege blessures geen beroep doen op Gersom Klok, Nicklas Pedersen en Rob Deiman. Glenn Bijl is geschorst. Verder zijn Michael de Leeuw, Henk Bos, Wouter Marinus en Siekman nog vraagtekens. Michael Chacón is wel weer fit genoeg om te spelen.

Ook bij Feyenoord zijn er nog meerdere vraagtekens. Eric Botteghin is terug na een blessure, maar waarschijnlijk spelen Cuco Martina en Jan-Arie van der Heijden centraal achterin. “En ze kunnen met Robin van Persie én Nicolai Jørgensen spelen, of met Jens Toornstra op tien,” aldus Lukkien.

Zoals iedere week, ziet Lukkien ook kansen tegen Feyenoord: “Je wilt ze lang op de nul houden, maar dat is in iedere wedstrijd zo. Het is een ploeg met veel ervaring en routine. Het mislopen van de bekerfinale is niet de eerste teleurstelling die ze in hun carrière hebben gehad.”

 

Feyenoord – FC Emmen
Zondag 3 maart, 16:45 uur
De Kuip
Scheidsrechter: Jochem Kamphuis