Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Utrecht – FC Emmen


FC Emmen hervat de eredivisie zondag 16 september om 14:30 uur met een uitwedstrijd tegen FC Utrecht, de nummer vijf van vorig seizoen. Op dit moment heeft FC Utrecht vijf punten uit vier wedstrijden, één meer dan FC Emmen. Alleen PSV wist van ze te winnen (0-4). Verder behaalde FC Utrecht een overwinning op PEC Zwolle (2-0) en werden de laatste twee wedstrijden gelijkgespeeld (thuis tegen VVV-Venlo en uit tegen Fortuna Sittard).


Bij de Domstedelingen werd op 4 september hoofdtrainer Jean-Paul de Jong ontslagen. Woensdag werd bekend dat Dick Advocaat zijn opvolger wordt, maar hij zal komende zondag nog niet op de bank zitten. “Jammer dat Dick Advocaat nog niet op de bank zit, maar wel logisch. Ze zaten natuurlijk al midden in de voorbereiding toen de partijen eruit waren,” zei trainer Dick Lukkien op de persconferentie. “Ik heb heel veel respect voor Dick Advocaat. Wedstrijden coachen tegen dat soort mannen is fantastisch.”

Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys zullen FC Utrecht coachen tegen FC Emmen. Lukkien: “Ik verwacht niet dat ze op tactisch gebied iets heel anders gaan doen, maar ik verwacht wel een getergd FC Utrecht. Het wordt een hell of a job, tegen een goede ploeg. Maar er valt wel wat te halen. Ze geven ruimtes weg, dus we moeten lef hebben aan de bal.”

Acht wedstrijden historie

FC Utrecht is nog nooit uit de eredivisie gedegradeerd en FC Emmen nog nooit eerder gepromoveerd, dus is het aantal onderlinge duels in officiële wedstrijden uiterst beperkt. De laatste jaren had FC Emmen in de Jupiler League wel te maken met Jong FC Utrecht, maar tegen de hoofdmacht van de Utrechtse fusieclub staan alleen twee bekerwedstrijden in de boeken.

Begin jaren negentig lootten de Emmenaren toen twee seizoenen achter elkaar FC Utrecht als tegenstander in het bekertoernooi. Beide ontmoetingen vonden in Utrecht plaats en de thuisploeg won tweemaal. In 1991/92 was Emmen in de vierde bekerronde tamelijk kansloos en verloor met 3-0. Bij Emmen speelden toen onder andere de huidige verzorger Jan Haak en assistent-coach Rene Grummel. Die laatste werd in de tweede helft vervangen door Herman Scherpen: de vader van Kjell.

Een jaar later moest Emmen in de derde ronde wederom in Utrecht aantreden. Emmen hield lang stand en leek op een verlenging af te stevenen toen Joseph Oosting in de 84ste minuut de 2-2 binnentikte. Drie minuten later kopte de Poolse spits Wlody Smolarek de Utrechters echter naar een 3-2 overwinning.

FC Emmen en FC Utrecht hebben naast de officiële wedstrijden ook zes oefenpartijen afgewerkt. De Utrechters wonnen daarvan vier duels, eentje eindigde gelijk en de Emmenaren wonnen één keer. Dat laatste feit vond plaats op 14 juli 2002 in Borger. FC Emmen won met 1-0 dankzij een doelpunt van Regilio O’Niel, die nog altijd als snelste Emmenaar ooit te boek staat. Hij werd later in het seizoen op de Emmer Rondweg met een snelheid van 154 kilometer per uur geklokt.

Terugblikken op de eerste vier wedstrijden

Lukkien kan met vier punten uit vier wedstrijden tevreden terugkijken op het eerste deel van de competitie. Toch was het interlandvoetbal een welkome pauze. “De interlandbreak was wel even lekker. Hoe je het ook went of keert, het was toch even wennen voor ons in de eredivisie. Vorig jaar konden we heel veel op ons voetballend vermogen teren. Nu worden fouten afgestraft, kijk maar naar de wedstrijd tegen AZ.”

 

FC Utrecht – FC Emmen
Zondag 16 september, 14:30 uur
Stadion Galgenwaard
Scheidsrechter: Kevin Blom