Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – Willem II


Dit jaar wordt de laatste wedstrijd van de eredivisie in Emmen gespeeld. Willem II, dat dertiende staat met zestien punten, komt op bezoek bij FC Emmen, de nummer twaalf van de competitie. De ploeg van Dick Lukkien heeft één punt meer dan de Tilburgers.


De overwinning in Groningen staat nog vers in het geheugen bij Lukkien en de spelersgroep: “Het goede gevoel van zondag is er nog, dat nemen we absoluut mee. Dat heb ik deze week op de trainingen ook gemerkt. De spirit is goed.”

“We hebben heel veel voorzetten goed verdedigd. Dat was wel eens een kritiekpuntje van mij. Dat hebben we tegen Groningen echt goed gedaan, behalve bij de tegentreffer,” vervolgde Lukkien op de persconferentie vrijdag. “Er komt een soort van extra schwung in, door zo’n late driepunter. En nu is iedereen gretig om met een écht goed gevoel de winter in te gaan.”

Eén Drentse overwinning

De geschiedenis van duels tussen FC Emmen en Willem II gaat terug naar het seizoen 1985/86, het eerste seizoen van de Emmenaren in het betaalde voetbal. De eerste wedstrijd in Emmen was op 19 mei 1986, het eindigde in 0-0 en voor Emmen was het de vijfde in een reeks van zes wedstrijden waarin het zelf niet tot scoren kwam. Het hierop volgende seizoen werd in Emmen wederom gelijkgespeeld (1-1). Daarna promoveerden de Tilburgers en pas in 2011 kwamen de ploegen weer tegenover elkaar te staan.

Wel was er tussentijds nog een bekerduel in Emmen. Op 1 oktober 1988 won Willem II op de Meerdijk in de eerste bekerronde met 7-2 van Emmen. In september 2011 verloor FC Emmen thuis voor de competitie met 2-0 van Willem II.

De laatste onderlinge confrontatie in Emmen was op 5 oktober 2013, FC Emmen won met 1-0 en het was de enige zege die de Emmenaren ooit op de Brabanders behaalden. Matchwinner was toen Wout Weghorst, die als invaller bij zijn eerste balberoering scoorde. In de uitwedstrijden tegen Willem II was FC Emmen minder succesvol; alle vier duels gingen verloren.

Geen Bannink, wel Pedersen tegen Willem II

Lukkien kan zondag waarschijnlijk niet beschikken over Alexander Bannink. De middenvelder viel in Groningen geblesseerd uit en is niet op tijd hersteld. Ook Rob Deiman, Emil Bijlsma en Henk Bos zijn kunnen niet in actie komen.

Matchwinner Nicklas Pedersen is de trainingsweek goed doorgekomen. Hij zal waarschijnlijk niet starten, maar kan wel een helft invallen. Lukkien over de Deense spits: “Mensen waarderen hem nu omdat hij twee goals heeft gemaakt. Dat doen we allemaal. Maar hij heeft in de wedstrijden die hij daarvoor heeft gespeeld ook prima gevoetbald. Als je soms zijn aannames ziet, dat is pure klasse.”

Ook Willem II heeft een goede spits, namelijk Fran Sol. “Het is een linke ploeg,” aldus Lukkien. “We moeten hun bepalende mensen weinig ruimte geven. Denk aan Fran Sol, Donis Avdijaj en Daniel Crowley. Met name Sol is natuurlijk een blikvanger, hij maakt veel goals.”

FC Emmen heeft de felbegeerde zeventien punten voor de winterstop al binnen, maar Lukkien ziet dat puntenaantal graag nog oplopen voor de winterstop. Maar met de wedstrijd van zondag is dat zeker geen abc’tje. “Zij zullen voortborduren op wat ze in die andere uitwedstrijden hebben laten zien. Misschien lijken ze wel wat op ons, wat dat betreft. Ik verwacht een wedstrijd die een beetje vergelijkbaar is met de wedstrijd tegen FC Groningen, met een belangrijke rol voor Glenn en Michael. Zij moeten de passlijnen naar de bepalende spelers afschermen,” analyseert Lukkien.

Lukkien is tevreden met de manier waarop zijn ploeg tot nu toe heeft gepresteerd: “Als je na zeventien wedstrijden staat waar je staat, is dat niet zomaar. Maar je moet wel oppassen, want de transferwindow gaat ook weer open.”

Vanaf 14:45 uur starten de activiteiten op het #HIERKOMIKWEG-plein, volledig in de kerstsfeer. Hier worden de laatste kersttruien verkocht en gloednieuwe FC Emmen-drinkbekers! Ook krijgt iedereen bij binnenkomst van het stadion een gratis FC Emmen-kerstmuts.

De wedstrijd is uitverkocht!

 

FC Emmen – Willem II
Zondag 23 december, 16:45 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük