FC Emmen sluit 2018 af met verlies tegen effectief Willem II

FC Emmen heeft de laatste wedstrijd van 2018 met 0-2 verloren van Willem II. De Tilburgers kwamen vlak voor rust via Aras Özbiliz op voorsprong. Vlak na rust werd die voorsprong uitgebouwd via Fran Sol. De Emmenaren hadden genoeg kansen op de aansluitingstreffer, maar die bleef uit.

“We wisten dat Willem II ons het spel zou laten maken,” zei Dick Lukkien op de persconferentie na de wedstrijd. En dat bleek al bij de aftrap van Willem II, dat de bal meteen richting Kjell Scherpen over de achterlijn schoot.

De wedstrijd moest dan ook even op gang komen, maar na een klein kwartiertje creëerden de Emmenaren een aantal mogelijkheden. Net als eerdere wedstrijden zorgde het combinatiespel tussen Caner Cavlan en Anco Jansen voor de nodige problemen bij de tegenstander.

Vlak daarna kreeg FC Emmen de grootste kans van de eerste helft. Glenn Bijl veroverde de bal op het middenveld en stoomde op richting het Tilburgse doel. Het leek alsof hij ging uithalen, maar hij gaf de bal aan de meegelopen Jafar Arias. Zijn schot werd echter gekeerd door doelman Mattijs Branderhorst. De Tilburgse doelman verving Timon Wellenreuther, die net als drie andere spelers disciplinair geschorst was door Willem II.

fc emmen willem ii 23 december 2018 bijl
Glenn Bijl stoomt op richting het doel van Willem II (Foto: Gerrit Rijkens)

FC Emmen bleef aanzetten en daardoor moest Branderhorst opnieuw aan de bak. Hij stompte een voorzet weg, maar het gevaar was nog niet geweken. Arias kreeg nog een grote kans, maar hij kreeg de bal niet onder controle.

Vlak voor rust was de eerste echte kans voor Willem II wél meteen raak. Een lage voorzet vanaf de rechterkant leek aan iedereen voorbij te gaan, maar op het einde was daar toch nog Özbiliz. Hij schoot de bal tegendraads in en liet Kjell Scherpen kansloos: 0-1.

fc emmen willem ii 23 december 2018 scherpen
Kjell Scherpen baalt nadat Aras Özbiliz de openingstreffer scoort (Foto: Gerrit Rijkens)

Twee kansen, twee doelpunten

Lukkien: “In de rust heb ik de spelers gevraagd of we in de tweede helft een tandje meer konden doen. Maar de volgende aanval van Willem II ligt ook in het mandje.”

Dat gebeurde wederom via een aanval over de rechterkant. Damil Dankerlui haalde de achterlijn en legde de bal terug op Sol. Met wat moeite kon de Spanjaard de bal binnenlopen.

fc emmen willem ii 23 december 2018 lukkien
Dick Lukkien ziet hoe Willem II op 0-2 komt (Foto: Boudewijn Benting)

Na de goal kwam Nicklas Pedersen binnen de lijnen, die vorige week de wedstrijd in Groningen besliste. Vanaf dat moment was het eenrichtingsverkeer. De Drenten probeerden vooral via de zijkanten gevaarlijk te worden en dat leidde tot kansen voor Arias, Pedersen, Jansen en Bijl.

Tien minuten voor tijd kreeg Pedersen nog de grootste kans. Michael Chacón gaf voor vanaf links, maar Pedersen kopte recht op doelman Branderhorst. Daarna liet Willem II nog even van zich horen, door de bal op de paal te koppen.

fc emmen willem ii 23 december 2018 pedersen
Nicklas Pedersen wint het kopduel, maar zijn kopbal belandt in de handen van de doelman (Foto: Gerrit Rijkens)

Door de 0-2 nederlaag gaat FC Emmen de winterstop in met zeventien punten uit zeventien wedstrijden. “Dit is zuur en geeft een vervelend gevoel. Maar toch heb ik mijn spelers bedankt voor het kalenderjaar 2018,” aldus Lukkien. “We staan dertiende. Had je mij dat voor het seizoen verteld, dan had ik daar blind voor getekend. Het wordt een loodzwaar half jaar, maar ik heb er alle vertrouwen in.”

FC Emmen hervat de eredivisie op zondag 20 januari, dan komt koploper PSV op bezoek.

FC Emmen – Willem II: 0-2
42. Özbiliz 0-1