Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – PEC Zwolle


Komende zondag om 14:30 uur treffen de Emmenaren PEC Zwolle, dat momenteel op de zestiende plek staat met drie punten. De Zwollenaren wisten alleen te winnen van FC Groningen. FC Emmen is uitstekend begonnen aan de eredivisie, met zeven punten uit vijf wedstrijden. “Een goede oogst,” aldus Dick Lukkien.


Bij FC Emmen zit Alexander Bannink niet bij de selectie. Hij viel vorige week geblesseerd uit tegen FC Utrecht en is nog niet fit genoeg. Anco Jansen zit wel weer bij de selectie.

Na zes jaar weer een ontmoeting

PEC Zwolle promoveerde na het seizoen 2011/2012 en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een stabiele eredivisionist. In de Eerste Divisie was de ontmoeting tussen de teams uit Emmen en Zwolle altijd een van de leukere wedstrijden van het seizoen. Het was net geen FC Emmen – SC Veendam derby, maar het kwam wel in de buurt.

De laatste onderlinge duels in de Eerste Divisie werden in het seizoen 2011/2012 uitgevochten en dat was tevens het laatste jaar dat de club uit de hoofdstad van Overijssel als FC Zwolle door het leven ging. Daarna ging het weer PEC Zwolle heten, een naam waarvan in 1991 afstand was gedaan.

FC Emmen en PEC/FC Zwolle hebben behoorlijk wat onderlinge duels uitgevochten. In totaal staat de teller op 44 competitieduels, drie bekerwedstrijden en vier ontmoetingen in de nacompetitie. Van de 22 aan de Emmer Meerdijk gespeelde competitieduels won de thuisclub er slechts 6, naast 8 nederlagen en 8 gelijke spelen. In Zwolle had FC Emmen over het algemeen weinig in te brengen, want het won daar slechts drie van de 22 duels.

De eerste krachtmeting in Emmen was op 23 april 1986, toen er een 1-1 gelijkspel uit de bus kwam. De laatste keer dat beide ploegen elkaar in Emmen hebben ontmoet was op 9 december 2011. Koploper FC Zwolle won destijds met veel moeite van de toenmalige nummer vijftien FC Emmen (1-2). Uiteindelijk werd FC Zwolle kampioen en eindigde FC Emmen als hekkensluiter.

Met dank aan Dirk van der Kaap

Samen in de eredivisie

Nu spelen beide clubs in de eredivisie, maar Lukkien ziet de wedstrijden tegen PEC Zwolle niet als een derby: “Ik zie eigenlijk alleen FC Groningen als derby.” Dat zal ook te maken hebben met het verleden dat de trainer bij de noorderburen heeft.

Gezien de huidige ranglijst zou FC Emmen de favoriet zijn, maar in werkelijkheid is dat niet het geval. “Ik merk dat mensen FC Emmen nog steeds zien als degradatiekandidaat nummer één,” zei Lukkien op de persconferentie. “Maar ook tegen PEC Zwolle gaan we proberen te voetballen.”

Hij hoopt dat zijn spelers lering hebben getrokken uit de wedstrijd tegen FC Utrecht. In de eerste helft was het spel van de Drenten niet zoals hij dat voor ogen had, maar in de tweede helft zag het er goed uit. Lukkien: “Het gaat erom dat onze spelers fases en momenten herkennen. Dat ze weten wanneer er hoog druk gezet moet worden en wanneer we iets terug moeten. Daar is communicatie heel belangrijk in.”

Activiteiten op het #HIERKOMIKWEG-plein

Vanaf 12:30 uur wordt het Stadionplein omgetoverd tot het #HIERKOMIKWEG-plein. Er zijn leuke activiteiten voor iedereen, lees hier meer!

FC Emmen – PEC Zwolle
Zondag 23 september, 14:30 uur
Stadion De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Björn Kuipers