Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – ODIN ’59


Woensdag 31 oktober krijgt FC Emmen de kans om zich te plaatsen voor de achtste finale van de TOTO KNVB-beker. Om 19:45 uur komt derde divisionist ODIN ’59 op bezoek in stadion De Oude Meerdijk. Seizoenkaarten zijn niet geldig voor bekerwedstrijden, in de vrije verkoop kosten tickets slechts €5 per stuk. Woensdagavond zijn bij de merchandise kassa’s naast het hoofdgebouw ook nog tickets verkrijgbaar.


In de vorige bekerronde won FC Emmen met 1-3 van OFC in Oostzaan. Reuven Niemeijer opende toen al vroeg de score. In de tweede helft liepen de Drenten uit door twee benutte strafschoppen van Glenn Bijl. De thuisploeg deed in de slotfase wat terug via El Yaghmouri.

De Heemskerkse formatie plaatste zich voor de tweede ronde van de TOTO KNVB-beker door met 1-0 te winnen van FC Lisse. Dikker schoot toen al vroeg de 1-0 binnen, waarna ODIN ’59 zich terugtrok en de voorsprong met succes verdedigde. In de competitie staat ODIN ’59 momenteel in de middenmoot van de Derde Divisie Zaterdag. Afgelopen zaterdag verloor de ploeg van trainer Richard Plug met 2-5 van Jong FC Groningen.

38ste bekerduel tegen amateurclub

De ontmoeting tussen FC Emmen en ODIN ’59 is het 81e duel van de Emmenaren in het kader van de strijd om de KNVB-beker. Van de tachtig voorgaande bekerduels van FC Emmen waren er 37 tegen clubs uit het amateurvoetbal. Het merendeel van de wedstrijden tegen amateurclubs werd gewonnen, namelijk 31 wedstrijden.

In totaal ging FC Emmen viermaal onderuit tegen een amateurclub, waaronder de allereerste bekerwedstrijd als betaaldvoetbalclub in het seizoen 1985/86. ASWH won toen met 2-1 van de kersverse profclub. Daarna was FC Emmen jarenlang te sterk voor de amateurs tot vrij recent, toen FC Emmen werd uitgeschakeld door Rijnsburgse Boys, IJsselmeervogels en VVSB. Het aantal nederlagen tegen amateurclubs staat daardoor op vier.

Normaal is een gelijkspel in het bekertoernooi niet mogelijk, maar in de jaren negentig werden de clubs in de voorronde in poule’s ingedeeld. Daarin waren gelijke spelen dus mogelijk en dat overkwam FC Emmen twee keer: tegen Urk en Achilles 1894.

Vier keer belandde FC Emmen in de verlenging, tegen Omniworld en WHC werd met 4-3 in de verlenging gewonnen. Tegen VVOG kwamen de Emmenaren na strafschoppen een ronde verder, maar van Rijnsburgse Boys werd na strafschoppen verloren.

Eén keer werd een bekerwedstrijd gestaakt, op 20 augustus 2002 tegen Hoogeveen. Na onweer en een plensbui stond het veld in Hoogeveen onder water en na een helft spelen werd het duel gestaakt. Een week later werd de wedstrijd in zijn geheel overgespeeld, met als uitslag 0-2.

FC Emmen – ODIN ’59
Woensdag 31 oktober, 19:45 uur
Stadion De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Ingmar Oostrom