Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – Heracles Almelo


Zondag komt Heracles Almelo naar Emmen, waar om 14:30 uur wordt afgetrapt in stadion De Oude Meerdijk. Het is een krachtmeting tussen de nummer zeven en nummer zestien van de eredivisie. Het verschil op de ranglijst bedraagt elf punten.


FC Emmen verloor de laatste drie wedstrijden: twee keer in Rotterdam (tegen Feyenoord en Excelsior) en één keer thuis tegen Vitesse. Trainer Dick Lukkien: “We hebben nu drie keer op rij verloren. Maar als ik in de winterstop had gehoord dat we zeven punten zouden halen uit de afgelopen zeven wedstrijden, met een lastig programma, dan was ik dik tevreden geweest.”

“Ik zie wel een parallel met vorig seizoen,” gaat Lukkien verder. “Toen hadden we het in begin maart ook erg lastig.” FC Emmen speelde toen tweemaal gelijk (uit tegen Cambuur en Jong PSV) en het verloor thuis van Jong AZ.

Tegen Heracles wil de Drentse ploeg weer een goed resultaat behalen. Heracles presteert zeer wisselvallig. Vorige week verloor de ploeg van trainer Frank Wormuth thuis met 1-5 van FC Utrecht. “Doordat Heracles wil voetballen, geven ze ook ruimte weg. En FC Utrecht is wel een ploeg die daar gebruik van maakt,” zag Lukkien.

Voor die wedstrijd wonnen de Heraclieden drie wedstrijden op rij. De drie wedstrijden daarvoor werden allemaal verloren.

Heracles na vijftien jaar terug in Emmen

FC Emmen en Heracles Almelo kwamen elkaar van het seizoen 1986/1987 tot en met 2004/2005 tweemaal per jaar tegen. Daarna raakte Heracles uit het zicht van de Emmenaren wegens promotie naar de eredivisie.

In die periode werden in Emmen 19 onderlinge competitieduels gespeeld, de eerste was op 22 november 1986, toen het duel eindigde in 1-1. Raymond de Vries scoorde voor Emmen, terwijl Ronald Dams succesvol was voor de ploeg uit Almelo.

De laatste onderlinge confrontatie in Emmen was op 24 september 2004, toen de bezoekers met een 2-0 overwinning naar huis gingen. FC Emmen-doelman Robert van Westerop had een mindere dag, waarmee het verlies deels was verklaard. Van de 19 duels in Emmen won de plaatselijke trots achtmaal, zes keer eindigde het in een gelijkspel en Heracles zegevierde vijf keer.

Eerder dit seizoen, op 30 september 2018, won Heracles met 2-1 van FC Emmen. Door doelpunten van Brandley Kuwas en Kristoffer Peterson in de zesde en zevende minuut, keken de Drenten al vroeg tegen een 2-0 achterstand aan. Daarna werden de Heraclieden echter nauwelijks gevaarlijk en kreeg FC Emmen kans op kans. Toch wist alleen Anco Jansen vanaf de stip het net te vinden.

Met vier of vijf verdedigers?

Lukkien wil nog niets kwijt over de opstelling voor komende zondag. De oefenmeester kan in ieder geval niet beschikken over Gersom Klok, Nico Neidhart, Rob Deiman en Emil Bijlsma. Michael de Leeuw is ook weer fit. Lukkien: “Het scheelt nog wel een paar procentjes, maar hij staat er weer. En hij is ook niet bang om het duel aan te gaan.”

Het is nog onduidelijk of FC Emmen met vier of vijf verdedigers aan de wedstrijd begint. “Het zou kunnen dat we met vijf verdedigers gaan spelen,” speculeert Lukkien, die daar met Nick Kuipers nu een extra mogelijkheid voor heeft. “Ik ben ook heel tevreden over Kuipers, dus hij zou kunnen spelen.”
Bij Heracles is Jesper Drost geschorst vanwege zijn rode kaart tegen FC Utrecht. Verder is het afwachten of linksbuiten Kristoffer Peterson kan spelen, hij kampt met een gebroken neus en zal met een masker moeten spelen.

De spanning in de eredivisie neemt met de week toe. Het verschil tussen de dertiende en zestiende plek is slechts twee punten. “Het is het hele jaar al spannend. Ik hoor iedere wedstrijd: ‘Nu moet het!’ Maar dat is eigenlijk al het hele seizoen zo,” aldus Lukkien.

Er zijn nog een paar tickets verkrijgbaar in de vrije verkoop! Zorg dat je erbij bent!

Bekijk hier wat er zondag allemaal te doen is op het #HIERKOMIKWEG-plein!

 

FC Emmen – Heracles Almelo
Zondag 10 maart, 14:30 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Siemen Mulder