Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – Feyenoord


Zondagmiddag zal voor het eerst in de eredivisie een traditionele topclub afreizen naar De Oude Meerdijk. De rode borden langs de weg met ‘FC Emmen verwacht Feyenoord’ zijn ook door trainer Dick Lukkien opgemerkt: “Ja, ‘Verwacht Feyenoord’. Dat is toch mooi. De eerste thuiswedstrijd tegen een club uit de traditionele top drie. Je merkt aan alles dat het een heel bijzondere wedstrijd is.”


In Feyenoord treft FC Emmen een ploeg in vorm. In de laatste wedstrijden werd slechts één keer verloren, met 3-0 van Ajax. De andere wedstrijden werden allemaal gewonnen. Ook FC Emmen verloor in de laatste vijf wedstrijden slechts één keer, met 1-2 van Excelsior.

Feyenoord heeft thuis alle acht wedstrijd gewonnen. In de zes uitwedstrijden die de Rotterdammers dit seizoen speelden, werd echter twee keer gewonnen, twee keer gelijkgespeeld en twee keer verloren. De ploeg van Giovanni van Bronckhorst heeft zelfs een negatief doelsaldo (9-10) in uitwedstrijden.

Afgelopen donderdag won Feyenoord met 4-1 in de eigen Kuip van VVV-Venlo. En in het weekend werd met 2-1 gewonnen van koploper PSV. “Feyenoord is een goede ploeg, dat hebben ze vorige week tegen PSV wel laten zien. Ze hebben het goede gevoel en zijn in vorm,” aldus Lukkien vrijdag op de persconferentie. “Ze zullen misschien wat meer vermoeid zijn, maar je kunt ook zeggen dat ze met twee winstpartijen op rij het goede gevoel hebben. Zondag zal blijken hoe dat gaat.”

Vier eerdere ontmoetingen

Het aantal officiële wedstrijden tussen FC Emmen en Feyenoord is beperkt gebleven tot één bekerduel. Op zondag 11 oktober 1987 stonden deze ploegen tegenover elkaar op de Meerdijk in de eerste ronde van de KNVB-beker. Feyenoord won met 3-1 maar had veel moeite met de Emmenaren die lang gelijke tred konden houden. Het werd snel 0-1 door André Hoekstra maar in de 23ste minuut maakte Erwin Haandrikman gelijk. Pas in het laatste kwartier nam Feyenoord afstand met goals van Peter Barendse en Dave Mitchell.

Naast de bekerwedstrijd stonden FC Emmen en Feyenoord driemaal tegenover elkaar in oefenduels. Op 28 juli 2007 werd het 2-3 voor Feyenoord. Dit duel werd op sportpark Veenoord gespeeld ten aanschouwe van 7000 toeschouwers. Roy Stroeve scoorde beide Emmer goals terwijl de winnende goal van Feyenoord pas in de 84ste minuut viel. De maker was Michael Mols.

In het seizoen 2014/15 speelden ze tweemaal tegen elkaar. Op 16 juni 2014 stond het duel in teken van de inwijding van het kunstgrasveld. Feyenoord won met 2-0 maar FC Emmen bood uitstekend partij en het had gezien de kansen ook gelijk kunnen eindigen. In de winterstop van ditzelfde seizoen werd FC Emmen uitgenodigd om een wedstrijd in de Kuip te spelen. Het was een benefiet duel ten bate van de Feyenoord Foundation. De Rotterdammers wonnen voor 35.000 toeschouwers met 2-1 waarbij de Emmer goal werd gescoord door Niklas Tarvajärvi.

Kansen voor FC Emmen

Lukkien heeft zijn strijdplan voor de wedstrijd klaar. “Zij komen hier met maar één doel. Ik verwacht dat Feyenoord het initiatief zal pakken. Dat gaan wij bespelen door ook aan de bal ons ding te doen. Als je alleen maar gaat verdedigen, speel je ze in de kaart,” refereert hij naar de eerste helft van de wedstrijd tegen Vitesse. “De eerste helft in Arnhem hebben we alleen maar afgewacht. In de tweede helft lukte het toen wel om in de duels te komen en hebben we wel het lef om te voetballen. In de slotfase zie je dan de krachten wegvloeien. Dat vind ik heel normaal: als je constant achter de bal aan moet lopen, ben je sneller moe dan wanneer je de bal hebt.”

“We moeten in ieder geval in de duels komen,” vervolgt Lukkien. “Geef je ze veel ruimte, dan speel je ze in de kaart. De afstanden moeten kloppen, de middenvelders moeten diepgang hebben en we moeten echt in het duel kunnen komen. Dat zal in mijn ogen de sleutel zijn.”

Bij FC Emmen zijn Nicklas Pedersen, Emil Bijlsma en Rob Deiman geblesseerd. Pedersen was goed op de weg terug, maar zijn blessure speelt nu weer op. Daarom zal hij waarschijnlijk ook de uitwedstrijd tegen zijn oude ploeg FC Groningen missen. Lukkien: “Zeker in de basis is wel een hele grote stap. Hij baalt er enorm van.”

Toch heeft Lukkien goede moed in een resultaat komende zondag: “Het is een prachtige uitdaging. En dat Feyenoord een goede ploeg is die de laatste weken veel punten haalt, dat is duidelijk. Maar wij gaan zeker voor een resultaat. We willen minimaal zeventien punten hebben bij de winterstop. Ik ga ervan uit dat de supporters zondag voor ons zullen juichen!”

De wedstrijd tegen Feyenoord was binnen tien minuten uitverkocht. Kom indien mogelijk op de fiets. Vanaf 12:30 uur starten de activiteiten op het #HIERKOMIKWEG-plein en na de wedstrijd gaan we nog even door. Let op: uitingen van Feyenoord (shirts, sjaals, mutsen en dergelijke) zijn niet toegestaan.

FC Emmen – Feyenoord
Zondag 9 december, 14:30 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Pol van Boekel