Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – Excelsior


FC Emmen hervat de eredivisie zondag om 12:15 uur tegen directe concurrent SBV Excelsior. Ondanks het interlandvoetbal zit de 2-0 overwinning tegen NAC Breda nog vers in het geheugen van de Emmenaren. Aan die overwinning willen staf, spelers en supporters zondag een mooi vervolg geven.


De opluchting na de 2-0 van Jafar Arias was voelbaar in stadion De Oude Meerdijk. Trainer Dick Lukkien: “Ik vind dat heel bijzonder. De nuchtere Drent is verdwenen. Drenthe is trots.”

“Het was een heerlijke interlandbreak zo, na de 2-0 tegen NAC. Voor Excelsior was het minder, door die 1-7 nederlaag tegen Ajax. Na de wedstrijd tegen NAC ga je natuurlijk met een lekker gevoel de break in,” aldus Lukkien op de persconferentie vrijdag.

Excelsior en FC Emmen ontlopen elkaar momenteel weinig op de ranglijst. Excelsior staat veertiende met twaalf punten uit twaalf wedstrijden, FC Emmen staat twaalfde met dertien punten. De winnaar van het duel kan na dit weekend zo maar in het linker rijtje staan, terwijl de verliezer in de gevarenzone terechtkomt.

“Ze krijgen veel doelpunten tegen en ze zullen een minder goed gevoel hebben dan wij,” refereert Lukkien na de laatste drie wedstrijden van Excelsior. De Rotterdammers verloren achtereenvolgens van De Graafschap (4-1), FC Groningen (2-4) en Ajax (1-7). “Toch vind ik het een goed voetballende ploeg. Daar zullen we de handen vol aan krijgen. Ze willen zelf voetballen en hebben een aantal spelers die dat ook goed kunnen, vind ik.”

SBV Excelsior: een oude bekende

Het is dertig jaar geleden dat FC Emmen en Excelsior elkaar voor het eerst in competitieverband hebben ontmoet. Op 16 april 1988 eindigde dit duel in 0-1 door een treffer van Klaas Vink in de 54ste minuut. FC Emmen, toen nog Emmen, telde door blessures liefst zes amateurs waaronder Edwin Timmer, Ronald de Jonge en Erik Voskuil.

De laatste keer dat FC Emmen en Excelsior elkaar in Emmen voor de competitie hebben ontmoet was op 30 augustus 2013. Deze keer won FC Emmen met 1-0 dankzij een treffer van Roland Bergkamp in de 21ste minuut. Bergkamp had van trainer Joop Gall de voorkeur gekregen boven Wout Weghorst. Excelsior werd dat seizoen derde in de Eerste Divisie en promoveerde via de play-offs naar de eredivisie.

In totaal ontmoetten beide clubs elkaar 22 keer in Emmen. FC Emmen won daarvan 10 keer, Excelsior nam 6 keer de punten mee naar huis en 6 keer eindigde het duel in een gelijkspel. In Rotterdam was FC Emmen minder succesvol; tegenover 15 overwinningen van Excelsior staan slechts 3 zeges van FC Emmen en 4 gelijke spelen.

Pedersen weer inzetbaar

Na lang blessureleed kan Lukkien weer beschikken over spits Nicklas Pedersen. Hij zal waarschijnlijk niet starten, maar kan wel een invallen. Verder staat er nog een klein vraagteken achter de namen van Alexander Bannink en aanvoerder Anco Jansen, maar op basis van de training van vrijdag heeft Lukkien goede hoop dat beide spelers zondag kunnen starten.

Het valt op dat de sfeer op trainingen ook bijzonder goed is. Lukkien: “De spelers doen er iedere keer een tandje bij, met veel beleving. Met het idee om iets voor elkaar te krijgen, met z’n allen. Natuurlijk helpt zo’n overwinning tegen NAC, maar we zijn echt goed bezig. En ik hoop dat het stadion zondag weer uitverkocht is.”

Er is nog een aantal tickets voor de wedstrijd beschikbaar in de vrije verkoop. Sinterklaas en de Zwarte Pieten zullen vanaf 10:15 uur op het #HIERKOMIKWEG-plein voor het stadion zijn, ben jij er ook? Wees er snel bij om nog plaatsen naast elkaar te bemachtigen! Ga nu naar de ticketverkoop!

FC Emmen – Excelsior
Zondag 25 november, 12:15 uur
Stadion De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Erwin Blank