Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – De Graafschap


Vrijdag 31 augustus om 20:00 uur speelt FC Emmen haar tweede thuiswedstrijd in de eredivisie. Mede-promovendus De Graafschap komt op bezoek in stadion De Oude Meerdijk. Beide ploegen hebben drie punten uit drie wedstrijden. De Graafschap won thuis in de eerste speelronde verrassend van Feyenoord, maar verloor van NAC Breda en FC Groningen. FC Emmen won van ADO Den Haag en verloor van AZ en Ajax.


“We gaan spelen om te winnen,” zegt Dick Lukkien op de persconferentie. Hij verwacht ook dat FC Emmen de wedstrijd kan domineren. “En als je wint, heb je met 6 punten een prima seizoenstart. Maar men moet niet denken dat wij zo maar even De Graafschap van de mat gaan tikken. Dat is niet zo.”

Bij de Emmenaren is niet iedereen fit. Pedersen moest in Amsterdam gewisseld worden, Bakker viel uit in de warming-up en Bannink zat nog niet bij de selectie. Tegen De Graafschap zijn ze er alle drie weer bij, maar Jansen en Siekman zijn er vanwege een blessure niet bij.

Daarnaast is Peters er natuurlijk ook niet meer bij, maar Lukkien heeft de oplossing al in huis: “We hebben met Jafar Arias iemand die zijn rol ook heel goed in kan vullen.” De spits scoorde zes keer in de laatste twee wedstrijden van Jong FC Emmen en viel tegen Ajax goed in.

De historie tussen Emmen en Doetinchem

Voor de komst van Dick Lukkien in 2016 waren thuiswedstrijden van FC Emmen tegen De Graafschap tamelijk eenzijdige vertoningen. Van 1985 tot 2016 hebben deze ploegen in Emmen zestien keer tegenover elkaar gestaan en FC Emmen won daarvan slechts een keertje. De enige thuiszege van FC Emmen in die periode viel op 2 oktober 1993 toen het 3-0 op de Meerdijk werd. Bij de Emmer formatie waren toen spelers als Jan de Jonge, René Grummel, Ben Haverkort, Frank Veldwijk en Martin Drent present. De Graafschap won echter achtmaal en zeven duels eindigden in een gelijkspel.

Vanaf het seizoen 2016/17 is er echter een kentering in de onderlinge resultaten waarneembaar. De laatste twee duels in Emmen werden namelijk door de thuisclub gewonnen met de 5-2 van het vorige seizoen als hoogtepunt. FC Emmen heeft nu in eigen huis drie keer van De Graafschap gewonnen, naast acht nederlagen en zeven gelijke spelen. Merkwaardigerwijs komt FC Emmen in Doetinchem tot betere resultaten. Het behaalde op de Vijverberg namelijk vijf overwinningen, naast vier gelijke spelen en negen verliesbeurten.

Het De Graafschap van nu is behoorlijk gewijzigd ten opzichte van de ploeg die evenals FC Emmen promoveerde. Zo stonden er in de recente competitiewedstrijd tegen FC Groningen zes nieuwelingen in de basisopstelling. Doelman Hidde Jurjus, die ooit in Emmen zijn debuut in het betaalde voetbal maakte, is terug op het oude nest. Nieuw zijn verder Stef Nijland en Erik Bakker (PEC Zwolle), Mohamed Hamdaoui (Telstar), Leeroy Owusu (Almere City) en Ted van der Pavert (NEC). Ex-Emmenaar Frank Olijve zat tegen FC Groningen op de bank naast o.a. Koen Huntelaar. Laatstgenoemde komt uit de eigen jeugd en is, inderdaad, familie van Klaas-Jan.

Met dank aan Dirk van der Kaap

FC Emmen – De Graafschap
Vrijdag 31 augustus, 20:00 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Martin van den Kerkhof