Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – AZ


In een uitverkocht stadion zal FC Emmen zondag om 14:30 uur haar eerste thuiswedstrijd in de eredivisie spelen. Na de 1-2 winst in Den Haag zal nu AZ de tegenstander zijn in stadion De Oude Meerdijk.


AZ werd vorig seizoen met aanvallend en dynamisch spel keurig derde in de eredivisie. Volgens veel analytici zelfs met het beste voetbal van de eredivisie. In de transferperiode nam AZ afscheid van Wout Weghorst en Alireza Jahanbakhsh, vorig seizoen goed voor 39 van de 72 eredivisiedoelpunten van de Alkmaarders. Desondanks wisten ze vorige week met maar liefst 5-0 van NAC Breda te winnen.

De historie

FC Emmen en AZ stonden nog niet vaak tegenover elkaar. De laatste keer dat beide clubs elkaar troffen, was op 26 oktober 2016. In de tweede ronde van de KNVB-beker won AZ toen nipt met 1-0. Vier maanden eerder werd ook een oefenwedstrijd 3-2 in het voordeel van AZ.

De laatste keer dat beide ploegen elkaar in competitieverband troffen, was in het seizoen 1997/1998. Beide ontmoetingen eindigden in 1-1, met onder andere Michel van Oostrum en René Grummel in de basis bij de Drenten. Bij het AZ van trainer Willem van Hanegem speelde onder meer Fernando Ricksen.

Een lastige wedstrijd

Trainer Dick Lukkien weet dat het een lastige wedstrijd zal worden, ondanks het thuisvoordeel zal het lastiger worden dan vorige week tegen ADO Den Haag. “We gaan op dezelfde manier de wedstrijd in, maar wel weer tegen een goede ploeg. We zullen meer weerstand krijgen dan tegen ADO Den Haag,” zei Lukkien op de persconferentie. “We zullen onze veldbezetting in orde moeten hebben, maar ook durven te voetballen.”

Zowel tijdens de voorbereiding als vorige week in Den Haag stond het goed bij FC Emmen. Er wordt verdedigend weinig weggegeven en de ploeg creëert genoeg kansen.
“De spelers zijn gretig om zichzelf te presenteren, als individu maar ook als team,” aldus Lukkien. “Wij spelen om te winnen. En dat dit heel lastig gaat worden, dat is duidelijk.”