Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – Ajax


In de doordeweekse speelronde van de eredivisie staat woensdagavond om 20:45 uur de veertiende thuiswedstrijd voor FC Emmen in de eredivisie op het programma. Na PSV en Feyenoord zal met Ajax ook de derde traditionele topclub dit seizoen te gast zijn op De Oude Meerdijk.


Qua resultaten verkeert FC Emmen in mindere vorm. De laatste zes wedstrijden werd er slechts één punt gepakt, thuis tegen Heracles Almelo. Toch was het spel in veel wedstrijden goed, weet ook trainer Dick Lukkien: “Tegen PEC Zwolle hebben we toch drie honderd procent kansen bij elkaar gespeeld, zij maar twee. Maar als het dan 3-0 wordt, dan kun je daar niets van zeggen. Bij Fortuna Sittard was dat hetzelfde verhaal.”

“Eén punt uit zes wedstrijden, dat heb je liever niet,” aldus Lukkien vrijdag op de persconferentie. “Maar ik probeer daar een beetje nuance in te leggen. Je moet niet alleen kijken naar het resultaat. Hadden we bij Excelsior en Fortuna gewoon de punten gepakt, dan was de teneur nu niet zo negatief geweest.”

Tegenstander Ajax won afgelopen weekend thuis met 3-1 van directe concurrent PSV en doet daarom weer helemaal mee in de titelstrijd. Toch werd voor de laatste interlandperiode nog met 1-0 verloren van AZ en met veel moeite met 2-1 gewonnen van PEC Zwolle.

Weinig succes tegen Ajax

FC Emmen treedt woensdag voor het eerst in eigen huis aan tegen Ajax in een officiële wedstrijd. Wel was Ajax in het verleden vijfmaal in Drenthe te gast voor een oefenduel in de voorbereiding; in Valthermond, Veenoord, Klazienaveen, Veenoord en Emmen. Ajax won alle vijf duels waarvan er twee in 0-1 eindigden. FC Emmen scoorde nooit in een oefenduel tegen Ajax.

FC Emmen heeft de afgelopen vijf seizoenen tien keer in het kader van de Jupiler League tegen Jong Ajax gespeeld. Daarin waren de Drenten redelijk succesvol met vijf gelijke spelen, naast drie Emmer overwinningen en twee nederlagen.

De vorige ontmoeting tussen de Amsterdammers en de Emmenaren was op 25 augustus 2018 in de Johan Cruijff ArenA. Het werd toen 5-0 voor Ajax. Het is nog altijd een van de weinige wedstrijden dat de ploeg van Lukkien weinig in te brengen had.

“Wel aardige spelers”

Lukkien is duidelijk over de Amsterdammers. “Tja, een goede ploeg. Individueel wel aardige spelers en een duidelijk spelidee,” lacht hij met een knipoog. “Ik verwacht dat Joël Veltman op de plek van de geschorste Noussair Mazraoui gaat spelen. Verder verwacht ik eigenlijk geen verassingen.”

Over zijn eigen opstelling wil de trainer nog niet veel zeggen. Sinds afgelopen weekend is Caner Cavlan inmiddels weer fit en Glenn Bijl keert terug van een schorsing. Nico Neidhart heeft een blessure opgelopen. Verder zijn Gersom Klok, Emil Bijlsma, Rob Deiman en Nicklas Pedersen niet inzetbaar en staan er achter Wouter Marinus en Zakaria El Azzouzi nog vraagtekens.

Het moge duidelijk zijn dat Ajax een lastige tegenstander is, ook in een kolkend stadion De Oude Meerdijk. Toch heeft de ploeg tegen PSV bewezen ook tegen een topclub een resultaat kan behalen. Woensdagavond gaan de Drenten opnieuw voor een stunt.

Woensdag worden vanaf 18:45 uur unieke FC Emmen – Ajax sjaals verkocht voor €10 per stuk bij de merchandisekiosken naast het hoofdgebouw. Ook lopen jeugdspelers van FC Emmen rond met de sjaals om ze te verkopen.

FC Emmen - Ajax sjaal

FC Emmen – Ajax
Woensdag 3 april, 20:45 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Siemen Mulder