Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing FC Emmen – ADO Den Haag


Na twee uitwedstrijden speelt FC Emmen zondag om 14:30 uur weer een thuiswedstrijd in de eredivisie. “Ik vind het altijd leuk om thuis te spelen. Mooie sfeer in het stadion, dat is geweldig,” aldus trainer Dick Lukkien. De tegenstander is ADO Den Haag, de club waartegen de Drenten ook het eredivisiedebuut maakten dit seizoen.


FC Emmen ging toen met een 0-2 voorsprong rusten, dankzij een afstandsschot van Glenn Bijl en een benutte penalty van Anco Jansen. In de tweede helft scoorde Sheraldo Becker nog de 1-2.

Lukkien denkt niet dat onderschatting door de Hagenezen toen een rol speelde: “Onderschatting was niet de oorzaak dat we bij ADO Den Haag wonnen. We hebben daar gewoon goed gespeeld, vind ik.”

Vorige week won ADO Den Haag met 2-0 van Heracles Almelo, door twee doelpunten van Tomáš Necid, die twintig minuten voor tijd Erik Falkenburg verving. Het is dan ook nog onduidelijk wie er zondag in de spits zal staan.

Verder zonder Pedersen

Ook bij FC Emmen werd deze week veel gesproken over de spitspositie. Tijdens de eerste eredivisiewedstrijd van dit seizoen tegen ADO Den Haag maakte Nicklas Pedersen meteen zijn debuut voor FC Emmen. Afgelopen dinsdag raakte de Deense spits geblesseerd op de training.

“Alle spelers postten steunbetuigingen op hun Instagram, dat geeft wel aan hoe hij in de groep ligt. Hij is ook heel belangrijk voor de ploeg,” aldus Lukkien, die daarom nu een optie minder heeft in de spits. “Ik was al heel blij met Sven Braken, maar nu op een pijnlijke manier nog meer.”

Verder zijn ook Tim Siekman, Wouter Marinus, Henk Bos, Emil Bijlsma en Rob Deiman niet inzetbaar. Stef Gronsveld is weer hersteld van zijn blessure en kan zondag spelen. ADO-huurling Nick Kuipers is nog een vraagteken. Lukkien: “Hij kreeg afgelopen maandag een tik en heeft nog wat last, hij is nog niet topfit.”

Ook Andrej Lukić zit weer bij de selectie. “Voor wat het waard is, vond ik hem goed invallen tegen AZ. Hij was rustig en stabiel. En wat hij deed was prima. Hij maakte goede keuzes in balbezit,” zei Lukkien vrijdag op de persconferentie.

Een bijzondere tegenstander

FC Emmen en ADO Den Haag staan zondag voor de veertiende keer in Emmen tegenover elkaar voor een competitieduel. De onderlinge reeks begon met de allereerste wedstrijd van Emmen in het betaalde voetbal in 1985 en eindigde in het seizoen 2007/08.

De laatste wedstrijd in Emmen was op 16 maart 2008. De club uit Den Haag ging toen met een 2-1 zege naar huis. Bij FC Emmen viel een jonge Bas Dost in de slotfase in voor Morten Friis.

FC Emmen was thuis vrij succesvol tegen ADO Den Haag, dat tot en met het seizoen 1995/96 als FC Den Haag door het leven ging. Van de dertien in Emmen gespeelde wedstrijden won FC Emmen er acht, driemaal eindigde het duel in een gelijkspel en slechts tweemaal won ADO.

Het is overigens niet de eerste keer dat ADO Den Haag eredivisievoetbal in Emmen speelt. Op 25 april 2007 werd namelijk op de Meerdijk het restant van de eerder gestaakte wedstrijd ADO Den Haag – FC Groningen bij een stand van 0-3 zonder publiek afgewerkt. De Groningers wonnen toen met 3-1, de enige goal kwam op naam van Laurent Delorge.

De resultaten in Emmen staan in schril contrast tot de wedstrijden in Den Haag, waar FC Emmen slechts eentje van de veertien wedstrijden won, namelijk de eerste wedstrijd van het huidige seizoen.

Drie punten verschil op de ranglijst

Op dit moment staat de tegenstander uit Den Haag elfde met 24 punten. FC Emmen heeft drie punten minder en staat op de zestiende plaats, onder de streep dus. Lukkien: “We staan nu voor de vijfde keer onder de streep, dat willen we liever niet. Maar het staat heel dicht bij elkaar. De nummer zeven heeft vijf punten meer dan wij, de nummer laatst vijf punten minder.”

“Ik denk dat wij goed uit de winter zijn gekomen. Vier punten uit PSV-thuis, VVV-uit en AZ-uit, dat is prima. Dat je verliest van AZ is vervelend, maar niet meer dan dat. Dan is het zaak om de kop erbij te houden en er zondag tegen ADO weer te staan,” aldus Lukkien.

De oefenmeester vindt dat tegenstander ADO Den Haag op de plaats staan waar ze horen, bovenin het rechterrijtje: “Waar ze nu staan, is zoals ik ze had ingeschat. Ze hebben vorig jaar een topjaar gehad. En ze hebben veel kwaliteit in de ploeg en met name veel snelheid voorin. Abdenasser El Khayati spreekt voor zich, maar ik ben ook gecharmeerd van Lex Immers. Ze zijn in hun kracht als ze ruimte creëren voor hun vleugelspitsen, dus ik verwacht een compact ADO.”

Lukkien hoopt op een ‘heel leuke wedstrijd’ komende zondag: “Ik ga het een heel leuke wedstrijd vinden als we winnen. Dan krijgt de amusementswaarde van mij een tien.”

Om 12:30 uur start het Après FC Emmen feest op het #HIERKOMIKWEG-plein.

> Lees hier wat er allemaal te doen is rondom FC Emmen – ADO Den Haag!

FC Emmen – ADO Den Haag
Zondag 10 februari, 14:30 uur
De Oude Meerdijk
Scheidsrechter: Rob Dieperink

Bekijk hier het interview met Glenn Bijl: