Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing AZ – FC Emmen


Zaterdagavond speelt FC Emmen opnieuw een uitwedstrijd. Dit keer reist de ploeg van Dick Lukkien af naar Alkmaar, waar om 20:45 uur wordt afgetrapt tegen AZ. De Alkmaarders staan momenteel vierde in de eredivisie met 31 punten. FC Emmen staat veertiende, met tien punten minder.


Tegenstander AZ presteert de laatste weken uitstekend, weet ook Lukkien: “AZ is een ploeg in vorm. Ze hebben drie wedstrijden gewonnen na de winterstop, met nul goals tegen. Ze zijn goed op elkaar afgestemd.”

AZ begon de tweede seizoenshelft met een 3-0 overwinning op FC Utrecht. Drie dagen later werd Vitesse met 2-0 verslagen in de kwartfinale van de TOTO KNVB-beker. Vorige week won AZ bij sc Heerenveen met 0-2.

Wel werd deze week bekend dat John van den Brom volgend seizoen bij FC Utrecht op de bank zit. “Ik kan me niet voorstellen dat het invloed heeft op de spelersgroep,” aldus Lukkien vrijdag op de persconferentie.

De twintigste ontmoeting

FC Emmen en AZ ontmoeten elkaar in Alkmaar voor het twintigste onderlinge duel in het betaalde voetbal. Een reeks die van start ging in het seizoen 1988/89. Op de eerste speeldag van dat seizoen stond AZ – Emmen op het programma en op die 20ste augustus 1988 eindigde het duel in de Alkmaarderhout in 3-1. De enige Emmer treffer kwam op naam van Willem Brouwer.

Het laatste treffen in competitieverband werd in het seizoen 1995/96 gespeeld. In Alkmaar won Emmen toen met 2-1, door goals van Tony Alberda en Michel van Oostrum. AZ stond toen op de eerste plaats en werd later ook kampioen.

In totaal speelde Emmen negen duels in Alkmaar, waarvan het twee won, zes keer verloor en één keer gelijkspeelde.

Emmen is overigens de tweede profclub uit de gemeente Emmen die competitieduels in Alkmaar speelde. Zwartemeer ging de Emmenaren voor in het seizoen 1962/63 toen het in Alkmaar 2-0 voor de thuisclub werd. AZ heette toen nog gewoon Alkmaar. Een jaar later speelde Zwartemeer in Alkmaar met 1-1 gelijk en in 1966/67 won de thuisploeg met 3-1, al was dat toen onder de noemer van SC Drente.

Tijdens de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen kwam AZ op bezoek naar De Oude Meerdijk. De ploeg van Lukkien kwam toen goed voor de dag, al werd er wel met 1-4 verloren. Nick Bakker scoorde toen het enige Emmer doelpunt. Lukkien: “Het ging toen best goed, maar dat kwam niet tot uiting in de score. Het had bij rust 1-1 moeten staan, maar het stond 1-3. Na de rust hebben we toen nog aangezet, maar de eerste keer dat zij bij ons doel in de buurt kwamen werd het 1-4.”

AT5W3176
De Oude Meerdijk springt op als Bakker de 1-1 scoort tegen AZ (Foto: Gerrit Rijkens)

Never change a winning team

AZ is goed aan de tweede seizoenshelft begonnen, maar FC Emmen ook. De Drenten hebben vier punten behaald in twee wedstrijden, tegen PSV thuis en VVV-Venlo uit. Lukkien: “Bovendien met goed voetbal. Tegen PSV hadden we wel wat geluk, maar tegen VVV hebben we echt een goede wedstrijd gespeeld.”

De verwachting is dan ook dat Lukkien vasthoudt aan dezelfde elf. “Aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid starten we met dezelfde basis,” lacht de oefenmeester.

De bank ziet er echter wel anders uit. Kjelt Engbers vertrok naar VV Hoogeveen, waardoor de spoeling centraal achterin nog dunner werd. Op de laatste dag van de transferperiode werden nog twee versterkingen gehaald voor die positie, namelijk Nick Kuipers en Andrej Lukić.

Lukkien over de transferperiode: “Het is geen geheim dat we naar Etiënne Reijnen hebben geïnformeerd, maar hij bleek niet haalbaar. Verder wordt je helemaal platgebeld door zaakwaarnemers, maar daar doen we niet zo veel mee.”

“Lukić komt uit ons netwerk. We misten eigenlijk wel wat fysieke kracht achterin. Dat brengt deze jongen. En Kuipers ook. Maar dat niet alleen, ze kunnen ook goed voetballen. Nederland heeft toch nog steeds een goede naam, dat sprak Lukić aan,” aldus Lukkien.

 

AZ – FC Emmen
Zaterdag 2 februari, 20:45 uur
AFAS Stadion
Scheidsrechter: Serdar Gözübüyük