Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing Ajax – FC Emmen


Zaterdag 25 augustus om 18:30 uur speelt FC Emmen haar derde competitiewedstrijd. In de Johan Cruijff ArenA is Ajax de tegenstander. De nummer twee van vorig seizoen speelde afgelopen woensdag thuis tegen Kiev (3-1 winst) en reist zondag af naar Rusland voor de return op dinsdag.


Op de ranglijst is het verschil tussen beide ploegen slechts één punt, maar vanzelfsprekend is Ajax de favoriet. De ploeg speelde thuis gelijk tegen Heracles Almelo (1-1) en won uit bij VVV-Venlo (0-1). Dick Lukkien: “Wat ik goed vond van Heracles Almelo is dat ze gedurfd hebben gespeeld. Toch blijf je altijd afhankelijk van momenten.”

Historie

Ajax en FC Emmen troffen elkaar nog nooit in een officiële wedstrijd. Wel hebben beide ploegen een aantal keer tegen elkaar geoefend. De eerste keer was in 1986, toen Ajax met 0-1 won in Valthermond. In 2002 won het Ajax van Ronald Koeman met 0-8 op sportpark Veenoord van het Emmen van Hennie Spijkerman. In 2006 werd het, mede door een doelpunt van Klaas-Jan Huntelaar, 0-6 voor de Amsterdammers, opnieuw in Veenoord.

In 2011 kwamen de Amsterdammers op bezoek in het huidige stadion. FC Emmen hield goed stand maar toch werd met 0-1 verloren door een doelpunt van André Ooijer. Een jaar later werd de wedstrijd in hetzelfde stadion nog een keer gespeeld, toen werd het 0-5.

Wel speelde FC Emmen sinds 2013 in totaal tien officiële competitieduels tegen Jong Ajax. De balans is hier in het voordeel van de Emmenaren: er werd drie keer gewonnen en 2 keer verloren. Vorig seizoen werd het in Amsterdam 3-2 voor Jong Ajax en in Emmen 2-2.

”Een hele lastige avond”

Het is duidelijk dat FC Emmen een lastige wedstrijd te wachten staat. “We gaan waarschijnlijk een hele lastige avond krijgen, zei Lukkien op de persconferentie. “Ze hebben een aantal exceptioneel goede voetballers. Als we het lang op 0-0 houden, zullen ze hopelijk vermoeid raken,” doelt Lukkien op de wedstrijden tegen Kiev.

Toch gaat de trainer de speelwijze niet veranderen, zegt ook Wouter Marinus. De middenvelder speelde met PEC Zwolle sinds 2015 vijf keer tegen Ajax en hij heeft geleerd van deze wedstrijden: “Natuurlijk moeten we gaan voetballen waar dat kan, maar we moeten niet te naïef gaan spelen. Met dat in ons achterhoofd moeten we die wedstrijd in.”

Ajax – FC Emmen
Zaterdag 25 augustus, 18:30 uur
Johan Cruijff ArenA
Scheidsrechter: Bas Nijhuis