Terug naar overzicht Terug

Veel belangstelling voor FC Emmen-SC Cambuur


SC Cambuur is voor FC Emmen de dichtstbijzijnde tegenstander en andersom geldt hetzelfde.  De afstand tussen Emmen en Leeuwarden is ongeveer honderd kilometer en hoewel dat een beetje veel lijkt om van een derby te kunnen spreken, is het wel degelijk een duel dat de mensen aanspreekt. Zo komen de supporters van SC Cambuur vrijdag massaal naar Emmen want het uitvak in de JENS Vesting zal helemaal vol zijn met een kleine vierhonderd ongetwijfeld zeer luidruchtige aanhangers van geel-blauw.  


Voor de 25e keer in de geschiedenis van het betaalde voetbal staat de ontmoeting in de JENS Vesting tussen FC Emmen en SC Cambuur op het programma. In de 24 tot nu gespeelde onderlinge duels is sprake van een licht overwicht van de thuisclub. FC Emmen won 11 maal, SC Cambuur zegevierde 9 keer en 4 keer eindigde de confrontatie in een gelijkspel. Over de uit- en thuiswedstrijden gerekend is de balans bijna gelijk. Van de in totaal 48 onderlinge duels won SC Cambuur 21 maal, FC Emmen 20 keer en 7 maal kwam er geen winnaar uit de bus. De huidige stand spreekt licht in het voordeel voor de thuisclub. FC Emmen staat immers zevende en SC Cambuur als degradant uit de eredivisie op een schamele dertiende positie.

De stand van dit moment zegt echter niet alles. Bij SC Cambuur is het roer omgegooid, de trainer ontslagen en met Sipke Hulshof /Arne Slot een interim-duo aangesteld. Er waait dus een frisse wind wat weer hoop geeft aan de grote supportersschare. De resultaten lijken ook beter te worden. In de laatste wedstrijd werd FC Volendam met 2-1 geklopt, wel met een beetje fortuin want de winnende goal viel in de extra tijd. Een nadeel tot nu toe is echter dat SC Cambuur aan een uitcomplex lijdt. Het verloor zes van de zeven tot nu toe gespeelde uitwedstrijden en won alleen bij FC Dordrecht. Aangezien FC Emmen in thuiswedstrijden slechts een maal heeft verloren, lijken de ingrediënten voor een boeiende confrontatie voorhanden.

Bij SC Cambuur is met de trainerswisseling wel iets veranderd. Zo heeft doelman Leonard Nienhuis plaats moeten maken voor Harm Zeinstra. Verder staan sinds kort Jordy van Deelen en Robbert Schilder weer ter beschikking die tot nu toe respectievelijk slechts twee en drie duels hebben gespeeld. Voormalig topschutter Michel Hemmen viel tegen FC Volendam in na vanaf 26 augustus niet meer gespeeld te hebben. Nog niet van de partij was Raymond Gyasi die vanaf half september niet meer heeft gespeeld. Tegen FC Volendam mochten twee jongelingen hun basisdebuut maken met de 20-jarige Omar El Baad en de twee jaar oudere Noureddine Boutzamar. Laatstgenoemde is in Heerenveen geboren en kreeg vorig seizoen evenals El Baad een invalbeurtje in de eredivisie.

Als scheidsrechter is Martin van den Kerkhof aangewezen. Hij floot dit seizoen nog geen duel waarbij FC Emmen was betrokken, vorig jaar floot hij de play offs wedstrijd FC Emmen-Almere City FC naast de competitieduels FC Emmen-Achilles ’29 en FC Emmen-Helmond Sport.