Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing | FC Emmen – Sparta


Zaterdagavond om 18.45 uur nemen we het nogmaals op tegen een Rotterdamse club. Op De Oude Meerdijk kunnen we tegen Sparta een belangrijke stap zetten in de strijd om handhaving in de Eredivisie. Met hoofdtrainer Dick Lukkien blikken we vooruit op het treffen met de Spartanen.

Vertrouwen tanken
Vorig weekend wonnen we in eigen huis met 2-0 van directe concurrent Excelsior. Door dit resultaat staat FC Emmen met een vijftiende plaats boven de degradatiestreep. Lukkien: “Ik vind dat we verdiend gewonnen hebben van Excelsior. Maar er is nog genoeg werk aan de winkel om meer punten te gaan halen. Ik vind dat we sneller van kant naar kant moesten spelen, maar daarvoor moet je wel comfortabel aan de bal zijn – en dat waren we in fases niet.”

In het eerste bedrijf hadden de Emmenaren al meerdere keren op voorsprong kunnen komen, maar de openingstreffer bleef uit – tot een dik kwartier na rust. Lukkien: “Na rust speelden we eerst niet goed, maar na een kwartier ging het met de wissels in de ploeg beter.” Na de komst van Mohamed Bouchouari en Jari Vlak zag de oefenmeester onze ploeg tot meer kansen komen. Ole Romeny maakte indruk in de aanval en produceerde zowel de eerste als de tweede Drentse treffer. Ook keeper Mickey van der Hart imponeerde en hield het doel knap schoon. “We hebben genoten van de overwinning, maar vanaf zondag ging de blik al op Sparta.”

Naast de drie punten, pakte de ploeg van Lukkien ook een flinke dosis vertrouwen. Lukkien: “Winst of verlies is een wereld van verschil, wat betreft hoe je aan de week begint. Het is toch een stuk lekkerder, met drie punten op zak. Hoewel we ook in de periode hiervoor wel het vertrouwen hebben gehouden, heeft de overwinning op Excelsior wel enigszins bevrijdend gewerkt. Nu is het zaak om dat goede gevoel vast te houden.”

Sparta in vorm
Sparta is sinds de komst van trainer Maurice Steijn bezig aan een historisch seizoen. De Rotterdammers waren vorig seizoen dichtbij degradatie, maar spelen nu voor een plek in de play-offs om Europees voetbal. Onder de nieuwe trainer worden mooie resultaten geboekt; vorige week was de ploeg met 3-1 te sterk voor Vitesse en de week ervoor moest Excelsior het onderspit delven (1-4). Lukkien: “Ze hebben een duidelijk spelidee. Ze verdienen de complimenten voor hoe ze het dit seizoen doen. Of eigenlijk sinds Maurice Steijn het vorig seizoen overnam. Ze zijn toen door een goede reeks op het eind aan degradatie ontsnapt en sindsdien zijn ze heel stabiel en degelijk.”

Los van het spelidee lopen er ook een boel spelers rond die furore maken. Arno Verschueren, Tobias Lauritsen en Vito van Crooij hebben dit seizoen ieder al acht doelpunten op hun naam. “De vleugels van Sparta zijn zeer bedrijvig met Van Crooij en Koki Saito. En ook Verschueren is in het lopen en scoren een blikvanger. We hebben geprobeerd ons daar zo goed mogelijk op voor te bereiden”, zo vertelt Lukkien.

Ziekenboeg
Nog altijd kan trainer Dick Lukkien geen beroep doen op langdurig geblesseerden Mart Lieder, Jeff Hardeveld, Maikel Kieftenbeld, Metehan Güçlü en Rui Mendes. Ook Oussama Darfalou, Jeroen Veldmate en Ben Scholte zijn tegen Sparta niet inzetbaar, die eerste twee verwacht Lukkien bij de volgende competitiewedstrijd (op 1 april tegen Cambuur) wél weer bij de selectie. Daarnaast is Richairo Živković geschorst, hij pakte vorige week zijn vijfde gele kaart. Danny Hoesen keert terug in de wedstrijdselectie, Lorenzo Burnet maakte vorige week al minuten en heeft deze week weer een stap vooruit gezet.

Historie
Sparta kwam twaalf keer eerder op bezoek in Emmen en de balans is momenteel in ons voordeel. Klik hier voor een kijkje in het archief ‘uut de aole deus’.

FC Emmen – Sparta
Zaterdag 18 maart, 18.45 uur
De Oude Meerdijk, Emmen
Scheidsrechter: Van der Eijk
VAR: Hensgens


Luister hier live naar het radioverslag van RTV Drenthe: