Terug naar overzicht Terug

Uut de Aole Deus | FC Emmen – Sparta


Zaterdagavond om 18.45 uur spelen we voor de dertiende keer in eigen huis tegen Sparta. Van de twaalf voorgaande ontmoetingen bleven de punten vier keer in Emmen, speelden we vijf keer gelijk en verloren we driemaal. Het merendeel van de ontmoetingen waren in de Eerste Divisie; negen stuks. Eenmaal troffen we de Rotterdammers in de nacompetitie en tweemaal in de Eredivisie.

Overtuigende zege
De eerste editie van dit affiche was op 16 augustus 2002. Dit was er direct één voor in de geschiedenisboeken, want Sparta werd op spectaculaire wijze met 3-0 van het veld gepoetst. Hoewel de ploeg van Hennie Spijkerman flink gehavend was door de afwezigheid van Alfons Arts, Antoine van der Linden, Joseph Oosting en Alama Ahannach, zorgden de aanwezige heren toch voor de openingstreffer. Na een half uur zette Donny de Groot de Drenten op voorsprong, uit een gelukkige klutsbal van Arjan Blauw kon hij afmaken. Sparta kwam nog wel tot kansen, maar Danny Koevermans en Elbekay Bouchiba waren niet precies genoeg. In de slotfase kregen de bezoekers het deksel op de neus en bepaalden Pascal de Vries en Berend Oosting de eindstand op 3-0. Onze opstelling destijds was: Barry Ditewig; Arjan Blaauw, Frank Broers, Rutger Feijer, Kristoffer Johannsen; Bas Sibum, Ruud Berger (81. Pascal de Vries), Yurtcan Kayis; Donny de Groot (61. Nino Furfaro), Marcio Junqueira (77. Regilio O’Niel), Berend Oosting.

De editie van 17 mei 2018 was een bijzondere. Door de club uit Spangen te verslaan mochten we voor het eerst in onze geschiedenis uitkomen in de Eredivisie. In de finale van de play-offs speelden we in de heenwedstrijd thuis met 0-0 gelijk, op het Kasteel wonnen we met 1-3 door treffers van Michael Chacón, Anco Jansen en Alexander Bannink. Zo versloegen we de Rotterdammers over twee wedstrijden en brak er een enorm feest uit in Drenthe.

Eerste editie in de Eredivisie
De eerste ontmoeting in de Eredivisie was op 15 december 2019. Met een 2-0 overwinning bleef de ploeg van Dick Lukkien voor de zesde keer op rij in eigen huis ongeslagen. Tegen de Rotterdammers werd Sparta-doelman Ariel Harush twee keer vanaf elf meter geklopt. Na een overtreding van Jurgen Mattheij schoot Sergio Peña de eerste strafschop tegen de touwen. Daarna benutte Michael de Leeuw voor rust (na hands van Lassana Faye) ook een penalty.

Laatste keer
De laatste keer dat Sparta op bezoek kwam was eveneens in de Eredivisie. Twee jaar geleden, op 5 maart 2021, werd het in een leeg stadion 1-1. Voor rust bracht Laros Duarte de bezoekers op voorsprong, maar in de allerlaatste minuut kwamen we op gelijke hoogte door een treffer van De Leeuw. Door hands van Adil Auassar mocht onze spits de bal aanleggen vanaf elf meter en knalde hij de bal tegen de touwen. Zo lijken we vaak strafschoppen te krijgen tegen Sparta, terwijl we dit seizoen pas één strafschop kregen (eind februari thuis tegen Go Ahead Eagles).

Voor beide clubs
In onze huidige selectie hebben twee spelers een verleden voor beide clubs; Jeroen Veldmate en Michaël Heylen. In Rotterdam speelde Jeroen Veldmate in het seizoen 2011-2012 in totaal 32 wedstrijden. In zijn eerste seizoen bij FC Emmen (2017-2018) promoveerde hij op bezoek bij Sparta met de Drentse club. Michaël Heylen kwam in totaal 47 wedstrijden uit voor de club uit Rotterdam. In totaal zijn er 24 spelers met een verleden bij zowel Sparta als FC Emmen, waaronder bijvoorbeeld Michael Verrips, Paul Gladon en Reda Kharchouch.

Ook hoofdtrainer Dick Lukkien blikt vooruit op de ontmoeting met Sparta. Klik hier voor de voorbeschouwing!