Voorbeschouwing | FC Emmen – Fortuna Sittard

Zaterdagavond spelen we voor het tweede weekend op rij een thuiswedstrijd op De Oude Meerdijk. Om 21.00 uur trappen we af tegen Fortuna Sittard, dat zeven punten meer heeft dan wij en de elfde positie op de ranglijst bezet. In verband met het overlijden van oud-directeur Kasper Smit zullen onze spelers rouwbanden dragen. We bespreken het affiche met hoofdtrainer Dick Lukkien.

Emmen thuis in vorm
De Emmenaren verloren geen van hun afgelopen zeven thuiswedstrijden. Dit seizoen wist zelfs behalve FC Emmen alleen AZ te winnen op De Oude Meerdijk. Zelfs traditionele topclubs Ajax (3-3) en PSV (1-0) konden de ploeg van Lukkien niet verslaan.

Vorige week leek het even alsof die ongeslagen reeks ten einde zou komen, toen Vitesse in de eerste helft op een 0-2 voorsprong kwam. Maar vlak voor rust scoorde Jasin Assehnoun uit de rebound van een schot van Mark Diemers de aansluitingstreffer. In de slotfase werkte Dominik Oroz de bal na een goede actie van de ingevallen Ole Romeny in eigen doel, waardoor de wedstrijd eindigde in 2-2.

Dick Lukkien: “Het feit dat we ons terugvechten tot 2-2 tekent de spirit in de ploeg. Bovendien vond ik dat een puntendeling minimaal de verhouding was. Voetbal is geen jurysport, maar als dat wel het geval was geweest hadden wij de wedstrijd gewonnen.”

Afgelopen woensdag gingen de Drenten op bezoek bij PSV in de achtste finale van het bekertoernooi. In de eerste helft hadden we weinig in de melk te brokkelen, maar na rust leek een heel ander Emmen op het veld te staan. Het betaalde zich al snel uit in de 2-1, maar een gelijkmaker bleef uit en het werd uiteindelijk 3-1 voor de Eindhovenaren. Lukkien: “In de eerste helft waren we figurant, maar na rust speelden we met veel meer bravoure. We speelden met lef en na de prachtige goal van Mark konden we zelfs op zoek naar de gelijkmaker. Die tweede helft geeft mij positieve energie.”

Nog veel blessures
Er zitten nog veel spelers in de Drentse ziekenboeg; Mart Lieder, Jeff Hardeveld, Maikel Kieftenbeld, Metehan Güçlü en Rui Mendes zijn nog langdurig geblesseerd. Afgelopen woensdag waren ook Oussama Darfalou, Lorenzo Burnet, Jeroen Veldmate, Richairo Živković en Ahmed El Messaoudi niet van de partij, maar de twee laatstgenoemden verwacht Lukkien zaterdagavond weer bij de selectie: “Met Richairo en Ahmed ziet het er goed uit. We moeten alleen nog even afwachten hoe dat er zaterdag voor staat.”

Fortuna in vorm
Tegenstander Fortuna Sittard lijkt in goede vorm te verkeren. Vorige week speelden de Limburgers thuis met 0-0 gelijk tegen Sparta Rotterdam, daarvoor wonnen ze bij SC Cambuur (1-2) en thuis van sc Heerenveen (2-0). In beide overwinningen was vedette Burak Yilmaz trefzeker uit een strafschop. Opvallend is dat Fortuna in de twee wedstrijden daarvoor (3-1 op bezoek bij AZ en 2-2 thuis tegen PSV) ook al een strafschop kreeg – en ook die werden benut door Yilmaz.

Lukkien: “Ik vind Fortuna een goede ploeg. Ze spelen met een goede organisatie en met een duidelijk spelidee. Het is een gedegen en stabiele ploeg die zeker de laatste weken behoorlijk wat punten pakt. Maar ook zij hebben natuurlijk hun sterke én zwakke punten.”