Uut de Aole Deus | FC Emmen – Fortuna Sittard

Zaterdagavond om 21.00 uur spelen we voor de 22e keer in de historie in eigen huis tegen Fortuna Sittard. In de 21 voorgaande ontmoetingen in Emmen is de balans licht in ons voordeel; acht keer wonnen wij, zeven keer werd het gelijk, zes keer gingen de punten in de bus naar Limburg. Overigens was dit driemaal in de Eredivisie, achttien keer in de Eerste Divisie.

Een roodgekleurde eerste editie
Op 23 oktober 1993 was de eerste editie van dit affiche. Het werd een wedstrijd met een mooi verhaal, met in de hoofdrol scheidsrechter Dick van Egmond (tegenwoordig coördinator scheidsrechterszaken bij de KNVB) en de ingevallen Emmenaar Albert Koops. Van Egmond eiste een hoofdrol op door al na twee minuten rood te geven aan Fortunees Joseph Szalma. Kort na rust stuurde hij ook Willy Boessen naar de Limburgse kleedkamer en zo speelde het Emmer elftal in de eerste helft tegen tien, in de tweede helft tegen negen.

Toch was het Fortuna dat de score opende via Randy Samuel. Het liep niet bij de Emmenaren en dus greep coach René Notten na 25 minuten in door linksback Ben Haverkort naar de kant te halen en de meer aanvallend ingestelde Albert Koops in de ploeg te brengen – tot ongenoegen van Haverkort, die met een grote boog om Notten liep. Het bleek echter een gouden wissel, want Koops gaf drie assists (op Martin Drent, Jan de Jonge en Henry Meijerman) en had zo een belangrijk aandeel in de 3-1 zege.

Eerste keer in de Eredivisie
De eerste keer dat Fortuna op het hoogste niveau naar Emmen afreisde, was op 7 oktober 2018. De ploeg van Dick Lukkien kwam in de eerste helft op een 1-0 voorsprong door een eigen doelpunt van Wessel Dammers. Na rust bouwde Jafar Arias die voorsprong uit tot twee, maar al snel kwam Fortuna terug in de wedstrijd via Lisandro Semedo. Vervolgens zorgde Alexander Bannink een kwartier voor tijd voor de 3-1 en leken de punten binnen. Helaas scoorden Finn Stokkers en José Rodríguez (op aangeven van Mark Diemers) in de slotfase namens Fortuna, waardoor het 3-3 werd. Bij Fortuna speelde Diemers overigens de hele wedstrijd, Ahmed El Messaoudi speelde alleen de eerste helft.

Laatste editie in leeg stadion
De vorige keer dat Fortuna op bezoek kwam in Emmen, had het coronavirus de wereld nog in zijn greep. Op 18 oktober 2020 kwam Fortuna in een leeg stadion voor rust op een 0-2 voorsprong via Sebastian Polter en Lisandro Semedo. Na rust repareerde de Drentse ploeg de schade via Nikolai Laursen en Michael de Leeuw: 2-2.