Voorbeschouwing | FC Emmen – Excelsior

Zaterdagmiddag om 16.30 uur wacht een belangrijke wedstrijd op De Oude Meerdijk, de kraker tegen Excelsior Rotterdam staat op het programma. Met tien wedstrijden voor het einde van de competitie staan de Kralingers op de vijftiende plaats. Door een verschil van twee punten kunnen we een mooie slag slaan; het belang van de wedstrijd is duidelijk. Met hoofdtrainer Dick Lukkien blikken we vooruit op de wedstrijd.

Goed voetbal in Volendam
Vorig weekend gingen we helaas ten onder in Volendam. De ploeg van Lukkien verdiende meer, maar verloor met 3-1 bij ‘het andere oranje’. Na een veelvoud van onbenutte Drentse kansen voor rust, kwamen de Emmenaren kort na rust wel op voorsprong, FC Volendam-keeper Filip Stanković werkte de bal in het eigen doel na een inzet van Ole Romeny. Even later bracht Benaissa Benamar de thuisploeg weer op gelijke hoogte. In de slotfase bepaalden Bilal Oul-Chikh en Daryl van Mieghem de eindstand in het voordeel van de Volendammers. Lukkien: “Het voetbal was een uur lang goed, maar aan de andere kant moeten we onszelf ook gewoon belonen. We hebben te veel kansen nodig om een goal te maken en aan het einde van de wedstrijd geven we onnodig doelpunten weg.”

In de vorige thuiswedstrijd speelden we in het roze gelijk tegen Go Ahead Eagles. De Emmenaren zaten niet lekker in de wedstrijd, maar door een late gelijkmaker van Romeny werd het toch nog 2-2. Deze week willen we ons in het eigen stadion revancheren, tegen directe concurrent Excelsior. Lukkien: “Ook Excelsior heeft het lastig. Er zijn nu vijf ploegen onderin die het onderling gaan uitmaken. Het wordt een kwestie van de lange adem.”

Bij een winstpartij ziet het er alweer heel anders uit voor de Drentse ploeg. Lukkien: “Het moet een keer goed vallen. Bij één overwinning kun je ook meteen weer het goede gevoel hebben en vertrouwen tanken. We willen ook gebruikmaken van de situatie waarin Excelsior zich bevindt.”

Blessures
Bij FC Emmen zijn Mart Lieder, Jeff Hardeveld, Maikel Kieftenbeld, Metehan Güçlü, Rui Mendes en Oussama Darfalou nog altijd niet inzetbaar. Verder zijn ook Ben Scholte en Danny Hoesen niet fit genoeg om aan de wedstrijd tegen Excelsior te beginnen. Gelukkig staat daar tegenover dat Lorenzo Burnet, Miguel Araujo, Mohamed Bouchouari, Ahmed el Messaoudi en Jeroen Veldmate wel weer inzetbaar zijn. “Op het trainingsveld zie ik het niveau toenemen doordat jongens terugkeren. Ze kunnen het langer volhouden. Er zit een stijgende lijn in”, aldus Lukkien.

Excelsior niet in vorm
Tegenstander Excelsior Rotterdam wist al zeven wedstrijden op rij niet te winnen en verloor de laatste vier duels. Vorige week was Sparta Rotterdam in de derby met 1-4 te sterk. Ook de week ervoor verloor de ploeg van Marinus Dijkhuizen, toen met 3-0 van FC Groningen. De laatste vier duels gingen allemaal met minimaal drie goals verschil verloren.

Eerder dit seizoen troffen we Excelsior al in Kralingen, waar de beslissing in de absolute slotfase viel. Romeny maakte kort voor rust het enige Emmer doelpunt. Na de pauze werden meerdere kansen op de 0-2 niet benut, waarna de Kralingers op gelijke hoogte kwamen. Vervolgens kregen we opnieuw kansen op de tweede Drentse treffer, maar in de allerlaatste minuut van de extra tijd viel zelfs nog de 2-1. Zo was het geluk niet aan de zijde van de rood-witten.

Historie
Het zal de 27e keer worden dat de Kralingers voor een officieel duel afreizen naar Emmen. Van de 26 eerdere ontmoetingen met Rotterdammers verloren we slechts achtmaal, zes keer werd het gelijk en de andere twaalf wedstrijden bleef de volle buit in Emmen. Zaterdag willen we hier een dertiende overwinning aan toevoegen. Voor meer feiten en statistieken uit het verleden nemen we een kijkje in het archief ‘uut de aole deus’. Klik hier voor meer historie tussen FC Emmen en Excelsior.