Uut de Aole Deus | FC Emmen – Excelsior

Zaterdagmiddag staat er na de verloren wedstrijd tegen FC Volendam opnieuw een kraker op het programma. In het eigen stadion nemen we het om 16.30 uur op tegen directe concurrent Excelsior Rotterdam. Het zal de 27e keer worden dat de Kralingers voor een officieel duel afreizen naar ons stadion. Van de 26 eerdere ontmoetingen met Rotterdammers verloren we slechts achtmaal, zes keer werd het gelijk en de andere twaalf wedstrijden bleef de volle buit in Emmen. Voor meer feiten en statistieken uit het verleden nemen we een kijkje in het archief ‘uut de aole deus’.

Ruim 35 jaar geleden voor het eerst
De eerste editie van dit affiche was op 16 april 1988. Deze wedstrijd in de Eerste Divisie van het seizoen 1987-1988 eindigde in 0-1 voor het oog van 1251 toeschouwers. Klaas Vink maakte kort na rust de enige treffer tegen een door blessures behoorlijk uitgedund Emmen. Trainer Theo Verlangen moest daarom enkele spelers met amateurcontracten in de ploeg opnemen, wat leidde tot de volgende opstelling: Schokker; Voskuil, Söllner, Bos, Smand; De Jonge, Fühler, Huizenga (30. Timmer); Haandrikman, Zwikker, Eijkelkamp.

De laatste keer dat we thuis tegen Excelsior speelden was op 9 oktober 2021. Het ging om een wedstrijd in de Eerste Divisie die net zoals de eerste editie in 0-1 eindigde. In dit duel werden goede pogingen van Jari Vlak, Azzeddine Toufiqui en Rui Mendes gekeerd door Excelsior-keeper Stijn van Gassel. Aan de andere kant maakte oud-Emmenaar Thijs Dallinga na een half uur het enige doelpunt van de wedstrijd. Een week later werd de spits benoemd tot beste speler van de eerste periode en met de drie punten pakte de ploeg van Marinus Dijkhuizen destijds de koppositie.

Eén keer eerder op het hoogste niveau
De overgrote meerderheid van de wedstrijden tegen Excelsior vonden plaats in de Eerste Divisie. Ook speelden we één keer eerder tegen elkaar in de KNVB-beker en in de nacompetitie. Op het hoogste niveau troffen we de Kralingers één keer eerder, op De Oude Meerdijk speelden we op 25 november 2018 in ons eerste Eredivisie-seizoen. Anco Jansen scoorde kort na rust de openingstreffer, maar maar via Ali Messaoud en Ryan Koolwijk werd het vlak voor tijd nog 1-2. We wisten ons dat seizoen met een veertiende plaats wel meteen te handhaven in de Eredivisie. Excelsior lukte dit niet, die ploeg vloog er via de play-offs uit. Nu beide clubs weer terug zijn op het hoogste niveau treffen we elkaar dit weekend voor de tweede editie in de Eredivisie.

Doelpuntenregen
Op 25 oktober 1995 eindigde dit duel in 5-1. Jan de Jonge zorgde na twintig minuten spelen met een rake strafschop voor een 1-0 ruststand. In die eerste helft werd Excelsior-speler Gilbert Taument na 35 minuten met rood van het veld gestuurd en het numerieke overwicht betaalde zich na rust uit. Via twee goals van Tony Alberda werd het 3-0 en na de 3-1 van Demis Xanthopoulos zorgden Michel van Oostrum en opnieuw Alberda voor de 5-1 eindstand.

Spelers voor beide clubs
In totaal hebben 21 spelers voor zowel FC Emmen als Excelsior gespeeld. De eerdergenoemde spits Thijs Dallinga is een van hen, maar ook Excelsior-trainer Marinus Dijkhuizen heeft voor beide clubs gespeeld. Van onze huidige selectie heeft Lorenzo Burnet een verleden bij zowel FC Emmen als de Kralingers en bij de bezoekers geldt dat voor Reda Kharchouch.

We blikken ook met hoofdtrainer Dick Lukkien vooruit op de wedstrijd tegen Excelsior. Klik hier voor de voorbeschouwing!