Terug naar overzicht Terug

Voorbeschouwing | Ajax – FC Emmen


Zondagavond om 20.00 uur nemen we het in Amsterdam op tegen regerend landskampioen Ajax. Voor ons is het opnieuw een belangrijke wedstrijd in de strijd om handhaving. We staan met één punt voorsprong op Excelsior op de vijftiende plaats. De ploeg van John Heitinga lijkt samen met PSV (en wellicht AZ) uit te maken wie tweede wordt in de competitie. Later deze maand treffen beide ploegen elkaar ook in de finale van het bekertoernooi.

De laatste ontmoeting met Ajax was een spectaculaire; we speelden in eigen huis met 3-3 gelijk tegen de Amsterdammers, een resultaat waar de Emmenaren dus hoop uit kunnen putten. Samen met hoofdtrainer Dick Lukkien blikken we vooruit op de wedstrijd.

Vorige week
Op De Oude Meerdijk speelden we vorig weekend met 0-0 gelijk tegen NEC. Het was een zware wedstrijd met kansen voor beide ploegen. Zo gaf Jeremy Antonisse vroeg in de wedstrijd een perfecte steekpass op Richairo Živković. Onze spits nam de bal hierna mee om de keeper om vervolgens raak te prikken. Helaas werd dit doelpunt afgekeurd wegens buitenspel. In de blessuretijd leek Lasse Schöne de winnende treffer te scoren namens NEC, maar zijn schot belandde gelukkig op de buitenkant van de paal.

Zo kon Lukkien leven met een gelijkspel, waarmee de voorsprong op nummer zeventien FC Groningen is opgelopen tot acht punten en de voorsprong op nummer zestien Excelsior nu één punt bedraagt. Wat voornamelijk in positief opzicht opviel was de strijd en vechtlust die de Emmenaren lieten zien.

Lukkien: “We hebben tegen NEC een weg gevonden om een resultaat te halen tegen een ploeg die beter was dan wij, dat dit meer dan prima is heb ik de selectie ook direct na afloop verteld. Je moet er namelijk voor zorgen dat je die strijd kunt tonen en ook dat is wat we tegen NEC in de tweede helft goed hebben gedaan. We hebben de ruimtes klein gehouden waardoor we in de duels konden komen. De spelers hebben ook enorm veel gelopen, blijkt uit de data. Ik ben trots op het feit dat ze dat hebben weten op te kunnen brengen en het stemt mij dan ook tevreden. Die strijdlust nemen we zeker mee naar zondag.”

Een Ajax in mindere doen
In totaal speelden we elf keer eerder tegen Ajax. Thuis wisten we al wel een resultaat te boeken, maar in De Johan Cruijf ArenA lukte dat ons tot dusver nog niet. Maar Lukkien vindt niet dat dit iets is om naar te kijken: “Ik heb de selectie duidelijk gemaakt dat het mogelijk is. Go Ahead Eagles en FC Volendam hebben namelijk al bewezen dat het kan; beide ploegen speelden dit seizoen gelijk in Amsterdam. Maar we moeten natuurlijk een goede dag hebben. Er komen verschillende factoren bij kijken. De keeper moet goed zijn, er zit een beetje geluk bij, Ajax moet een off-day hebben, want het is normaal gesproken gewoon heel lastig om daar punten te halen. Maar we gaan d’r vol voor.”

Toch beleeft Ajax tot dusver een moeizaam seizoen met wisselende resultaten, wat ook geleid heeft tot een trainerswissel in de hoofdstad. Het kampioenschap lijkt er dit seizoen niet in te zitten en de strijd om plek twee ligt nog helemaal open. Wel staan de Amsterdammers in de bekerfinale, waarin ze het opnemen tegen PSV.

Vorige keer
De vorige ontmoeting tussen Ajax en FC Emmen vond plaats op De Oude Meerdijk en eindigde in een spectaculair gelijkspel (3-3). FC Emmen wist zich terug te vechten van een achterstand en zorgde zo voor een historisch gelijkspel. Jeroen Veldmate, Richairo Živković en Mohamed Bouchouari zorgden voor onze treffers.

Dick Lukkien: “We kijken met een goed gevoel terug op die wedstrijd. Voornamelijk de tweede helft was mooi. Na een 3-1 achterstand stond het publiek er volledig achter om de achterstand goed te maken. Er zijn nu alleen wel dusdanig veel dingen veranderd bij Ajax en daarom heb ik de beelden niet gebruikt in de voorbereiding; ze hebben een andere trainer en ook heel veel andere spelers in de opstelling.”

Diemers is terug, Hoesen moet afhaken
Mart Lieder, Jeff Hardeveld, Maikel Kieftenbeld, Metehan Güçlü en Rui Mendes zijn niet inzetbaar voor trainer Dick Lukkien. Ook Danny Hoesen is er niet bij tegen zijn oude club; de spits heeft een terugslag gehad en is door pijn aan de heup niet inzetbaar. Hier tegenover staat dat Mark Diemers, nadat hij vorige week ziek was, weer terug is bij de selectie.

Historie
We speelden in totaal zes keer eerder een officiële wedstrijd tegen Ajax. In De Johan Cruijff ArenA wisten we echter nog niet te winnen. Na de remise in eigen huis eerder dit seizoen gaan we wederom voor een stunt! Ben je benieuwd hoe het ons in het verleden afging tegen Ajax? Klik dan hier voor wedstrijden ‘uut de aole deus’.

Ajax – FC Emmen
Zondag 16 april, 20.00 uur
De Johan Cruijf ArenA, Amsterdam
Scheidsrechter: Nagtegaal
VAR: Ruperti


Luister hier live naar het radioverslag van RTV Drenthe: