Terug naar overzicht Terug

Uut de Aole Deus | Ajax – FC Emmen


Zondagavond om 20.00 uur spelen we de uitwedstrijd tegen Ajax. Drie keer eerder gingen we op bezoek in Amsterdam voor een officiële wedstrijd, tot dusver leverde dat nog geen punten op. Tweemaal werd het 5-0, één keer 4-0. Daarentegen hielden we eerder dit seizoen een punt over door op spectaculaire wijze met 3-3 gelijk te spelen op De Oude Meerdijk, waar we ook topclub PSV al versloegen (1-0). Voor meer wedstrijden en feitjes uit het verleden duiken we in het archief ‘uut de aole deus’.

Korte geschiedenis
Omdat we voor 2018 niet op het hoogste niveau acteerden en Ajax dat al vanaf de oprichting van de competitie doet, hebben we tot op heden slechts zes officiële duels tegen elkaar gespeeld; driemaal in Emmen en driemaal in Amsterdam. In vijf duels moesten we het onderspit delven, maar in 2022 zorgden we voor de ommekeer door met 3-3 gelijk te spelen in eigen huis.

Minder recentelijk troffen we de Amsterdammers ook in oefenwedstrijden. Helaas gingen alle vijf oefenduels verloren, maar twee keer hielden de Drenten goed stand. De eerste keer dat we Ajax tegenkwamen was in 1986, in Valthermond eindigde de ontmoeting tussen beide clubs in een kleine overwinning voor de Amsterdammers (0-1). In 2011 eindigde een oefenwedstrijd op De Oude Meerdijk door een doelpunt van André Ooijer tevens in een 0-1 overwinning voor de bezoekers.

Eerste en laatste keer
De eerste officiële ontmoeting tussen beide teams was op 25 augustus 2018. In ons debuutjaar op het hoogste niveau hadden we aan het begin van de competitie direct een zware kluif aan het sterrenteam van Ajax. Door doelpunten van Hakim Ziyech, Klaas-Jan Huntelaar (twee stuks), Dusan Tadić en Glenn Bijl (eigen doelpunt) werd het 5-0. Voorafgaand aan dit duel wonnen de Amsterdammers doordeweeks met 3-1 van Dynamo Kiev in de play-offs van de Champions League. Een schande was het verlies niet, want destijds braken onder andere talenten zoals Frenkie de Jong, Donny van de Beek en Mathijs de Ligt door. Met hen in de ploeg werden ook Real Madrid en Juventus in de Champions League uitgeschakeld.

De laatste keer dat we op bezoek gingen bij Ajax was op 2 mei 2021. Dit keer troffen we de Amsterdammers aan het einde van de competitie. Door een 4-0 overwinning werd Ajax na de wedstrijd voor de 35e keer gekroond tot landskampioen. Jurrien Timber, Sébastien Haller, Davyne Rensch en Davy Klaassen zorgden voor de doelpunten.

Jong Ajax
Tegen Jong Ajax speelden we zes keer een uitwedstrijd in de Eerste Divisie. Drie edities eindigden in een winstpartij voor Jong Ajax, twee keer werd het gelijk en één keer namen we de punten mee terug naar Emmen; op 13 april 2015 wonnen we met 2-0 op De Toekomst dankzij treffers van Alexander Bannink en Soufiane Laghmouchi. Richairo Živković stond destijds bij de Amsterdamse formatie in de spits.

Lorenzo Burnet, Danny Hoesen en Richairo Zivkovic
In totaal speelden er negen spelers voor zowel Ajax als FC Emmen, waaronder Ricardo van Rhijn en Kjell Scherpen, maar ook drie spelers die momenteel deel uitmaken van onze huidige selectie. Mickey van der Hart speelde in de jeugdopleiding van Ajax en maakte zijn debuut in het betaald voetbal in Jong Ajax. Richairo Živković maakte de overstap van FC Groningen naar Ajax, Danny Hoesen bewandelde de omgekeerde route.

Benieuwd wat trainer Dick Lukkien over de wedstrijd tegen Ajax te zeggen heeft? Klik dan hier!