Terug naar overzicht Terug

Terug in de Tied met: Keziah Veendorp


In Terug in de Tied blikken we tijdens de winterstop elke week met een speler of oud-speler van een bepaald seizoen terug op zijn tijd bij FC Emmen. Deze week is het tijd voor het seizoen 2020/2021 en spraken we met Keziah Veendorp.

Veendorp komt oorspronkelijk uit Sappemeer en begon daarom zijn carrière bij de plaatselijke voetbalvereniging VV Hoogezand. In 2011 werd hij daar opgepikt door FC Groningen en zo doorliep hij de jeugdopleiding van de Groningers. In 2017 vertrok hij naar FC Emmen en inmiddels is hij niet meer weg te denken bij onze club.

Veendorp kwam in 2017 dus voor het eerst naar Emmen. “Ik kende Dick Lukkien natuurlijk nog van mijn tijd bij Groningen en hij vroeg of ik een overstap naar Emmen zag zitten. Daar had ik wel oren naar en zo kwam de overstap eigenlijk tot stand.” Voordat de inmiddels 25-jarige Veendorp naar onze club kwam, ging hij een avontuur aan in Polen. Dat avontuur was niet van lange duur en na één dag kwam hij al terug naar Nederland. “Alles was slecht geregeld en het was erg vaag. Ik voelde me er totaal niet thuis en na de eerste onprofessionele training ging ik zo snel mogelijk weg. Dat was een aparte situatie”, lacht Veendorp.

Vorig seizoen verliet de multifunctionele verdediger annex middenvelder FC Emmen, maar ook die periode was van korte duur: “Aan het eind van het seizoen liep mijn contract af en toen heb ik in samenspraak met de club besloten mijn optie voor een extra jaar niet te lichten. Ik heb toen eigenlijk afgewacht of er iets langskwam wat bij mij paste, maar dat kwam niet. Ik ben toen in eerste instantie weer gaan meetrainen bij Emmen om mijn conditie op peil te houden en uiteindelijk ben ik gebleven. Achteraf ben ik hartstikke blij met die keuze!”

Volgens Veendorp verloopt de voorbereiding op de tweede seizoenshelft goed: “Het gaat goed, we trainen hard en we hebben de wedstrijd tegen N.E.C. gewonnen. Er zaten genoeg goede dingen in ons spel, dus dat gaat de goede kant op. Ook een weekje op pad met de groep is natuurlijk erg leuk.” De spelersgroep is volgens Veendorp dit jaar anders dan andere jaren: “De groep is wat rustiger en we hebben veel jonge jongens, daardoor is de dynamiek in het team heel anders. Ik vind dat wel fijn.”

In al die jaren dat Veendorp nu in Emmen voetbalt en woont is hem iets duidelijk geworden: “Iedereen is hier ongelofelijk betrokken bij FC Emmen, binnen én buiten de club. Van de kassière bij de supermarkt tot aan de postbezorger, iedereen leeft mee met ons. FC Emmen is voor veel mensen erg belangrijk.”

Naast de promoties die Veendorp heeft meegemaakt kijkt hij met een trots gevoel terug op zijn eerste goal in het betaalde voetbal, thuis tegen FC Utrecht: “We wonnen die wedstrijd met 2-1, mede door een assist en een goal van mij. Dat was mijn eerste en mooiste goal ooit, dat gaat ook niet meer veranderen”, lacht hij. Na een goede kapbeweging schoot hij van buiten de zestien met links raak.

Veendorp, die tegenwoordig veelal als middenvelder speelt, heeft al het vertrouwen in een goed einde van het seizoen. Op de vraag of FC Emmen zich gaat handhaven zegt hij volmondig: “Ja! Ik vind dat we een goede ploeg hebben. Tuurlijk hebben we mindere periodes gehad, maar ik vind persoonlijk dat wij te veel kwaliteit hebben om te degraderen.”