Terug naar overzicht Terug

Terug in de Tied met: Dennis Telgenkamp


In Terug in de Tied blikken we tijdens het WK in Qatar elke week met een oud-speler terug op zijn tijd bij FC Emmen. Deze week spraken we met Dennis Telgenkamp.

Telgenkamp doorliep de jeugdopleiding van FC Twente. In 2012 vertrok hij naar Heracles Almelo om in het seizoen 2012/2013 eerst op huurbasis voor SC Cambuur uit te komen. Vervolgens speelde hij nog eens 26 wedstrijden in het shirt van Heracles en in 2015 verkaste hij definitief naar FC Emmen.

Sinds dit jaar is hij keeperstrainer bij de jeugd van de FC Twente/Heracles Academie. Dat vak ligt Telgenkamp wel: “Ik doe dat bij de jeugd van de O12 tot en met de O18, dat gaat goed en ik vind het hartstikke leuk. Ik ben ook begonnen met de trainerscursus UEFA C om vervolgens ook de opleiding tot keeperscoach te gaan volgen, dus dat loopt eigenlijk allemaal wel heel mooi.”

Telgenkamp kijkt met een goed gevoel terug op zijn tijd bij FC Emmen. “Ik heb hier een heel mooie tijd achter de rug en heb ontelbaar veel goede momenten gekend. Helaas ben ik op een zure manier vertrokken met de degradatie, maar buiten die degradatie heb ik eigenlijk alleen maar fijne herinneringen aan Emmen.” Ook de mensen bij de club bevielen de oud-keeper altijd erg goed. “Ik heb altijd een goede band gehad met het personeel, mijn medespelers en de trainers die ik heb gehad. Met Dick Lukkien had ik natuurlijk een goede band, maar ook met Marcel Keizer. Hij heeft mij toen eigenlijk naar Emmen gehaald.”

De Tukker was destijds niet zeker van een basisplaats bij zijn toenmalige club Heracles Almelo, dus zag hij een vertrek wel zitten: “Ik werd toen gebeld door Marcel Keizer met de vraag of ik een transfer naar FC Emmen zag zitten en dat leek mij wel wat. Zo is het proces eigenlijk in gang gezet.” Toen Marcel Keizer FC Emmen achter zich liet baalde Telgenkamp wel even. “Hij was natuurlijk degene die mij naar Emmen had gehaald en als zo iemand dan vertrekt, denk je wel even na over de toekomst. Uiteindelijk is dat met Dick Lukkien natuurlijk allemaal goed gekomen.”

De inmiddels 35-jarige oud-keeper heeft nog regelmatig contact met mensen van onze club. “De verzorger Jan Haak en materiaalman Karel Hilbrands spreek ik af en toe. Met hoofd scouting Jurjan Mannes heb ik nog gespeeld en dat is altijd mijn buurman geweest, dus die spreek ik vaak. Ook heb ik wel eens contact met Jeroen Veldmate, met hem ik natuurlijk ook nog gespeeld. Dat zijn allemaal leuke dingen, waardoor ik ook met de club in contact blijf. Dat vind ik belangrijk.”

De promotie van 2018 is iets waar Telgenkamp nog vaak aan terugdenkt: “Dat was zo’n speciaal moment. Het was de eerste keer dat we zoiets meemaakten, voor iedereen eigenlijk. Ook het feest na afloop, dat was echt een bijzondere dag.” Maar er is hem ook iets anders opgevallen omtrent FC Emmen. “FC Emmen is een warme club waar iedereen welkom is en waar eigenlijk iedereen het altijd naar zijn zin heeft, dat is iets wat mij erg is opgevallen. Alle spelers die hier zijn geweest zeggen altijd dat ze het fijn hebben gehad bij de club.”

Hij volgt FC Emmen dan ook nog altijd op de voet. “Ik vind ze voetballend goed spelen, het zit alleen nog niet altijd mee en ze scoren wat weinig. Soms heb je net even een moment nodig waar dat wél goed valt en je echt een reeks met goede resultaten kan neerzetten. Hopelijk gaat die reeks na de winterstop een keer komen want ik vind dat ze een goede selectie hebben. De trainer kennende krijgt hij het wel weer op de rit en halen ze nog genoeg punten om erin te blijven. Het moet gewoon even de goede kant op vallen.”

Als keeperstrainer en oud-keeper let Telgenkamp natuurlijk altijd wat meer op de keeper: “Ik vind het knap dat Mickey van der Hart zich in de basis heeft geknokt omdat hij toch het seizoen begon als tweede keeper. Dan moet je het toch wel laten zien en volgens mij heeft hij dat over een langere periode aardig gedaan.”