Terug naar overzicht Terug

Terug in de Tied met: Caner Cavlan


In ‘Terug in de Tied’ blikken we tijdens het WK in Qatar elke week met een oud-speler terug op zijn tijd bij FC Emmen. Deze week is dat Caner Cavlan.

Cavlan doorliep de gehele jeugdopleiding van De Graafschap. Na 58 wedstrijden in de hoofdmacht vertrok hij naar sc Heerenveen. Vanuit daar speelde Cavlan op huurbasis voor Şanliurfaspor en Boluspor. Medio 2018 kwam de linksback naar FC Emmen om een jaar later te verkassen naar het Oostenrijkse Austria Wien. Weer een jaar later keerde hij terug naar Emmen. Sinds 2021 speelt Cavlan zijn wedstrijden voor het Turkse Bandirmaspor, waar hij momenteel aan zijn tweede seizoen bezig is.

In 2018 kwam Cavlan dus voor het eerst naar Emmen. Het balletje richting die transfer begon te rollen door een telefoongesprek. “Anco Jansen speelde op dat moment bij Emmen en ze waren gepromoveerd naar de Eredivisie. Ik kende hem goed vanuit onze tijd bij De Graafschap en hij vroeg mij aan de telefoon hoe ik tegenover een transfer naar Emmen stond. Ik was op dat moment verhuurd aan Boluspor en mijn contract bij Heerenveen liep af, dus ik had ook nog wel andere opties in de Eredivisie en het buitenland.” Van het een kwam het ander en uiteindelijk kwam Cavlan in gesprek met Dick Lukkien. “Lukkien is een soort vaderfiguur voor mij geworden. Hij heeft mij meteen weten te overtuigen en het zat gelijk goed, dus je zou kunnen zeggen dat ik door een voorzetje van Anco bij Emmen terecht ben gekomen.”

Een mooie tijd
Cavlan kijkt met een positief gevoel terug op zijn tijd bij Emmen: “Ik heb mijn mooiste tijd als voetballer bij FC Emmen beleefd. De spelersgroep was top, het personeel was leuk en de sfeer was altijd goed, ook als het even minder ging.” Maar ook buiten het veld voelde de linksback zich helemaal op zijn plek. “Ik woonde die tijd ook in Emmen, mijn kinderen gingen hier naar school en ik zat gewoon lekker in m’n vel. Ik heb ook veel vrienden gemaakt in Emmen die ik nog steeds spreek, dus dat beviel allemaal erg goed. Ik zit er nog steeds aan te denken om een huis te kopen in Emmen”, lacht hij.

Cavlan: “Elke thuisoverwinning op De Oude Meerdijk was een genot. De sfeer daar was echt geweldig, maar ook de uitwedstrijd bij Willem II is een van mijn favoriete wedstrijden. We wonnen die wedstrijd met 2-3, waardoor we in de Eredivisie bleven. Dat blijft een bijzonder moment.”

Na een goed seizoen bij FC Emmen vertrok Cavlan naar Austria Wien. “Austria Wien is een topclub in Oostenrijk en ik kon daar een driejarig contract tekenen. Ik had het daar prima naar mijn zin, maar na een halfjaar botste ik met de trainer. Daardoor werd ik de tweede seizoenshelft teruggezet naar het belofteteam, waar ik het overigens prima gedaan heb met zes goals. Maar het was voor mij wel einde verhaal daar en ik heb mijn contract laten ontbinden.” Nadat zijn contract bij Austria Wien was ontbonden keerde hij terug naar zijn vertrouwde omgeving, FC Emmen. “Ik wist wat ik kon verwachten hier en het voelt gewoon altijd vertrouwd en goed tussen ons. Dat had ik op dat moment wel even nodig.”

Hij blijft Emmen volgen
De geboren Doetinchemmer volgt FC Emmen nog steeds op de voet. “Ik zie dat ze worstelen met goals maken, maar de fans zijn nog altijd even goed en het is nog steeds gezellig. Ook als het even wat minder gaat.” Cavlan ziet een paar uitblinkers dit seizoen: “Ik vind dat Keziah Veendorp het goed doet, Miguel Araujo is stabiel, maar ook Mohamed Bouchouari vind ik het aardig doen. Natuurlijk is Mark Diemers erg belangrijk met zijn creativiteit en kwaliteit. Als ze de lijn van de afgelopen wedstrijden kunnen doortrekken in de tweede seizoenshelft weet ik zeker dat ze erin kunnen blijven.”

Tegenwoordig speelt de inmiddels dertigjarige verdediger bij Bandirmaspor. “Dit is mijn tweede seizoen hier. We hebben een leuke spelersgroep en een nieuwe trainer, waardoor we weer wat beter spelen. Ik zit hier goed, maar je weet nooit wat er gaat gebeuren, in Turkije is dat al helemaal onzeker. Hier weet je echt nooit wat er gaat gebeuren qua trainers en spelers, echt een gekkenhuis. Ik heb een aflopend contract, maar ik heb nog een halfjaar om na te denken. We gaan zien wat er gaat gebeuren.”