Terug naar overzicht Terug

Teamverband FC Emmen moet nog groeien


De minimale nederlaag tegen Cambuur, dat tot de favorieten van het komende seizoen behoort, was best verteerbaar. Af en toe liet FC Emmen aardige dingen zien maar duidelijk is ook dat het elftal nog ‘fine tuning’ behoeft. Dat is op zich niet zo verbazingwekkend omdat de omvang van de selectie nog steeds aanzwelt en dus steeds weer nieuwe spelers moeten worden ingepast. Zo ook tegen Cambuur waar met Alexander Bannink de 26e speler van de selectie zijn debuut maakte. De bij FC Twente opgeleide middenvelder, die de avond hiervoor werd gecontracteerd, speelde ruim een uur en kon natuurlijk geen stempel op het duel drukken. Marvin Wijks was op dezelfde avond vastgelegd maar had al een oefenwedstrijd achter de rug.
 

Peter van der Vlag en Kay Velda proberen Yuri Rose (rechts) van een treffer af te houden.
 
Marvin Wijks (links) legt Bart de Groot iets uit.
 
Bart de Groot heeft echter een andere visie.

Ondanks de ruime selectie was het vooral in de achterste lijn improviseren. Said Bakkati en Randy Rustenberg bleven aan de kant evenals Kevin Görtz en Antoine van der Linden waardoor Elson Almeida als rechtervleugelverdediger mocht optreden. Over negentig minuten bekeken ging hem dat redelijk af maar  zijn onwennigheid kostte FC Emmen al in de derde minuut een tegengoal. Hij verspeelde de bal waardoor zijn directe tegenstander Melvin de Leeuw rechtstreeks op doelman Peter van der Vlag kon af gaan en scoorde de 1-0. Van der Vlag is overigens de winnaar in de tweestrijd met Harm Zeinstra en zal komende vrijdag in de competitie opening tegen FC Dordrecht tussen de palen staan.

De wedstrijd die in het kader van de open dag van Cambuur werd gespeeld, werd echter geen schuttersfeest want FC Emmen herpakte zich snel. In de zesde minuut bijvoorbeeld knalde eerst Marvin Wijks en vervolgens Kay Velda in de rebound op de goal maar de vuisten van doelman Dennis Telgenkamp hielden Cambuur op die momenten overeind. De gelijkmaker viel na ruim een half uur spelen toen Anmar Amlubaraki door Elson Almeida de diepte werd ingestuurd en fraai afrondde: 1-1. Amlubaraki is een van de spelers die voor de basis is voorgezien maar leidt nog te veel balverlies wat ook voor de andere talentvolle nieuwkomer Norair Mamedov geldt.

 
Nieuweling Alexander Bannink aan de bal.
 
Peter van der Vlag is de nummer één. (Foto’s FC Emmen Media)
 
 Na de rust kreeg FC Emmen evenals in de eerste helft snel een doelpunt om de oren. Mauricio Mazzetti liet zich door Michiel Hemmen aftroeven: 2-1. De Argentijn werkte opnieuw ontstellend hard maar heeft de neiging te veel te willen doen wat af en toe tot balverlies op gevaarlijke plaatsen zorgt. Zo had hij bepaald geen pech toen scheidsrechter Van de Graaf  in een duel binnen de zestien tussen hem en Michiel Hemmen een schwalbe van de Leeuwardenaar zag. Daarna gingen zo langzamerhand de wissels een rol spelen. Cambuur trainer Alfons Arts gooide zeven wissels in de strijd en bij FC Emmen kwamen Wout Weghorst, Jeffrey de Visscher en Shkodran Metaj in het veld. Weghorst is op papier de tweede spits achter Ruud ter Heide maar valt op door een gezond stuk agressie en doelgerichtheid. Dat laatste kon hij tegen Cambuur niet meer bewijzen want de grote doelkansen bleven in de rest van het duel uit. Cambuur kreeg in de slotfase nog wel een paar goede mogelijkheden maar Peter van der Vlag gaf in deze fase geen krimp.
SC Cambuur-FC Emmen 2-1. 3. De Leeuw, 34. Amlubaraki 1-1, 46. Hemmen 2-1. Scheidsrechter: Van de Graaf. Gele kaart: Hemmen (SC Cambuur). Toeschouwers: 3500.
SC Cambuur; Telgenkamp; Droste (75. Ozturk), Bakens (76. Dantuma), Broekhof (67. Bouwer), Bijker, El Makrini, Rose (76. De Vries), Diemers (76. Van der Heide), Schokker (67. Dijkstra), Hemmen (76. Barto), De Leeuw.
FC Emmen; Van der Vlag; Almeida, De Groot, Mazzetti, Kunst, Velda, Almubaraki, Bannink (71. Metaj), Wijks, Ter Heide (64. Weghorst), Mamedov (De Visscher).