Spektakel in Oss

Aanstaande vrijdag speelt FC Emmen een uitwedstrijd tegen TOP Oss. De gedachten gaan terug naar 30 november 2007, toen dit affiche leidde tot een knotsgekke wedstrijd.

Trainer Gerry Hamstra zal de vorige uitwedstrijd tegen Oss (in maart 2007) nog hebben onthouden, toen hij op die vrijdag in november de bus uitstapte bij het stadion van TOP Oss. Zijn ploeg verloor destijds met 4-0 van de Brabanders. Acht maanden later scoorde TOP Oss opnieuw viermaal, maar gelukkig deed Emmen dit toen ook. De 1734 aanwezige supporters in het TOP Oss-Stadion kregen op die regenachtige vrijdagavond waar voor hun geld; een wedstrijd die ze niet snel zouden vergeten.

Vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Jeroen Sanders beloofde het een mooi voetbalgevecht te worden. Al binnen vijf minuten kreeg Roy Stroeve namens Emmen twee kansen op de openingstreffer, maar hij kopte over en vond later de handen van doelman Wilko de Vogt.

Lang hoefde het publiek niet te wachten op de eerste treffer, want al na twaalf minuten vloog de bal voor het eerst tegen de touwen. Het zou het begin zijn van een avond waarop de Emmenaren er verdedigend niet goed uitzagen.

Na een half uur spelen zorgde Geoffrey Verweij namens Emmen voor de gelijkmaker, maar toch gingen de Drenten rusten met een achterstand. Vlak voor rust kwam doelman Thomas Villadsen ver uit zijn doel, maar Oss-spits Erik Quekel maakte daar slim gebruik van en zorgde voor de 2-1.

Spektakel na de rust
In het tweede bedrijf was het spelbeeld anders, mede door een aantal tactische en personele wijzigingen van Hamstra. Het resulteerde al na vijf minuten in de gelijkmaker van Stroeve. Maar lang bleef die 2-2 stand niet op het scorebord staan, want in de 62ste minuut was het na chaos achterin opnieuw Quekel die profiteerde: 3-2.

Gouden wissel
Met nog een halfuur te gaan greep Hamstra in met een aanvallende wissel. Hij verving verdediger Ronald Breinburg en bracht aanvaller Morten Friis Jensen in. De Deen scoorde in een tijdsbestek van één minuut tweemaal en iedereen droomde opeens van een Drentse overwinning. Zou deze wedstrijd Nicklas Pedersen, die afgelopen zondag zijn 34ste verjaardag vierde, geïnspireerd hebben om uit tegen FC Groningen en thuis tegen PSV als invaller ook tweemaal te scoren?

Hoe dan ook, de droom werd helaas geen werkelijkheid. Slechts drie minuten na die 3-4, bracht Kazlauskaus de thuisploeg weer op gelijke hoogte. Het leidde tot protesten van de Emmenaren, want had de bal de doellijn wel gepasseerd? De assistent-scheidsrechter wees in ieder geval naar het midden en dus werd de treffer goedgekeurd.

Even later zat de arbitrage gelukkig mee. Quekel leek neer te gaan in duel met Robin Demeijer, maar scheidsrechter Sanders oordeelde dat het een schwalbe was en stuurde Quekel met zijn tweede gele kaart van het veld.

Wat volgde was een slotfase waarin beide ploegen nog met de drie punten aan de haal konden gaan. Emmenaar Marcel Pannekoek kwam in de extra tijd het dichtst bij een treffer, maar hij schoot voorlangs. De winst was in deze wedstrijd niet voor een van de ploegen, maar voor de neutrale toeschouwer.

Spektakel gegarandeerd?
In de geschiedenis zien we overigens sowieso veel grote uitslagen terug in duels tussen Emmen en Oss. In Oss werden uitslagen genoteerd zoals 0-4, 5-3, 4-3, 4-4 en zelfs een pijnlijke 8-0. Ook in Emmen waren hoge uitslagen geen uitzondering; anderhalf jaar na de 4-4 van 30 november 2007 werd het in Emmen óók 4-4. Na een 0-3 achterstand vocht Emmen zich terug naar 3-3. In de slotfase werd het 3-4 voor de bezoekers, maar een minuut later zorgde Rick ten Voorde met zijn tweede treffer van de avond voor de 4-4.

In 53 onderlinge wedstrijden tussen Emmen en Oss werd het nog nooit 0-0. De verwachting is dan ook dat er vrijdag in Oss weer veel gescoord zal worden.

Wil je meereizen naar Oss en de ploeg steunen vanuit het uitvak? Klik hier voor alle informatie over de ticketverkoop!

TOP Oss – FC Emmen: 4-4
12. Kazlauskas 1-0
31. Verweij 1-1
38. Quekel 2-1
50. Stroeve 2-2
62. Quekel 3-2
73. Jensen 3-3
74. Jensen 3-4