Terug naar overzicht Terug

Spanning is te snijden in Jupiler League


De spanning onderaan de Jupiler League is om te snijden. Minstens vier ploegen waaronder FC Emmen en Telstar zitten in de gevaarlijke zone terwijl zelfs een club als FC Volendam zich allerminst veilig mag wanen. Vrijdagavond is het dus zaak voor de Emmenaren om de drie punten in eigen huis te houden. Hoewel Telstar momenteel als voorlaatste staat geklasseerd zal het zich zeker niet als een zacht eitje presenteren. Er zit voldoende voetbal in het elftal om het FC Emmen knap lastig te maken. Hoewel de Noordhollanders in de laatste zeven wedstrijden puntloos bleven, werden zes daarvan met slechts een goal verschil verloren waaronder tegen toppers als De Graafschap, Go Ahead Eagles, FC Zwolle en AGOVV! FC Emmen is dus gewaarschuwd.


 Telstar leek lange tijd een redelijk onbezorgd seizoen te spelen. Het stond meestal in de top van het rechterrijtje met als een van de hoogtepunten de 4-1 thuiszege op FC Emmen. Maar in december zette de ploeg een dalende lijn in die tot op heden nog niet is gestopt. Van de laatste elf wedstrijden gingen er maar liefst tien verloren. Daar tussen in zat een 2-1 zege op MVV. Er ontstond paniek bij de club wat trainer Edward Metgod de kop kostte. Na nederlagen tegen uitgerekend De Graafschap en FC Zwolle, clubs waarvan elke ploeg in de Jupiler League kan verliezen,  werd hij aan de kant geschoven. Zijn opvolger is de bij ons vrij onbekende Marcel Bout die reeds door AZ  als technisch-manager bij Telstar was gedetacheerd..Voor Marcel Bout is het de eerste klus als eindverantwoordelijke bij een betaald-voetbalorganisatie. De afgelopen drie jaar was hij trainer/coach van het beloftenteam van AZ. Daarvoor was hij werkzaam bij Haarlem, Feyenoord en FC Volendam en werkte in het verleden onder anderen samen met Willem van Hanegem, Arie Haan, Bert van Marwijk en Louis van Gaal.

De hand van Marcel Bout is in de resultaten echter niet direct zichtbaar want hij zette de negatieve reeks voort met nederlagen tegen Go Ahead Eagles, AGOVV, Fortuna en Excelsior. Vooral de nederlaag tegen Fortuna deed natuurlijk pijn omdat het tegen een rechtstreekse concurrent ging. Bout had daarin als opvallendste wijziging zijn door diverse clubs begeerde topscorer Glynor Plet op de reservebank gezet maar dat hielp ook niet. Plet viel nog wel in maar was voor de vijfde achtereenvolgende keer  niet succesvol. Tegen Excelsior was er echter weer een basisplaats voor hem weggelegd.

FC Emmen kan vrijdagavond weer over Guus de Vries beschikken die een wedstrijd schorsing heeft uitgezeten. Angelo Zimmerman was tegen RBC zijn vervanger en schuift nu op naar het middenveld. Erwin Buurmeijer is nog niet beschikbaar maar heeft wel de veldtraining weer opgepakt. De nieuwste aanwinst Anton Jongsma is inzetbaar maar voor hem is nog geen basisplaats ingeruimd.

 

Anton Jongsma