Sensationele zege FC Emmen

Wie de geschiedenis van FC Emmen in Volendam heeft gevolgd, geloofde zijn ogen niet. Al vier seizoenen lang alleen dikke nederlagen en nu na een helft spelen een 2-0 voorsprong. En gelet op de kansen niet eens onverdiend. Al in de tiende minuut moest FC Volendam sluitpost Robbin Ruiter voor het eerst vissen. De bal werd na een voorzet van Hans Denissen niet goed weggewerkt waarvan Jeffry de Visscher perfect profiteerde: 0-1. Twee minuten later liet Tjaronn Chery vanaf een meter of 25 een knal los die door Ruiter over de lat werd getikt maar in de volgende minuut was het wel raak. De tweede hoekschop van FC Emmen, genomen door Chery, belandde voor de voeten van Guus de Vries die dankbaar de bal over de lijn drukte: 0-2. Een sensationele tussenstand maar die had in de 20e minuut verkleind kunnen worden. Doelman Harm Zeinstra aarzelde met uitlopen en toen hij zich herstelde liep hij Marijn Sterk onderuit. Zeinstra revancheerde zich echter door de strafschop van Charly Dissels keurig uit de hoek te tikken.

Guus de Vries (5) passeert doelman Ruiter voor de 0-2.

Harm Zeinstra tikt de door Dissels (10) genomen strafschop uit de hoek.

De stand gaf de Emmenaren duidelijk zelfvertrouwen. Veel dingetjes lukten die anders meestal fout aflopen. Balverlies werd ook vaak keurig opgevangen. Dat wil niet zeggen dat de Volendammers helemaal niets in te brengen hadden. De zeven hoekschoppen in de eerste helft getuigden van het aanvallende karakter dat de thuisclub liet zien maar aan de andere kant werd er uiterst slordig verdedigd. Vooral door het centrum werd FC Emmen veel mogelijkheden geboden maar tot aan het rustsignaal van scheidsrechter Makkelie, die de Volendammers Henny Schilder en Charly Dissels op geel tracteerde, veranderde er niets aan die voor FC Emmen riante 0-2.
FC Volendam trainer Gert Kruys bracht direct na rust Jack Tuyp, in het verleden altijd een plaag voor FC Emmen, en Mo Ajnane binnen de lijnen om de brutale bezoekers uit Drenthe onder druk te zetten. Het sorteerde vooreerst weinig effect want FC Emmen kreeg in de eerste vijf minuten drie uitstekende mogelijkheden. Johnny de Vries, Tjaronn Chery en Eldridge Rojer lieten echter na om de stand een nog sensationeler aanzien te geven. In de 58e minuut kwam de derde Emmer treffer toen uit een voorzet van Guus de Vries de Volendamse sluitpost Robbin Ruiter miste en vervolgens verdediger Henny Schilder de bal in eigen doel werkte. Het inbrengen van Jack Tuyp had drie minuten later succes toen hij een voorzet vanaf de rechterkant droog achter doelman Zeinstra knalde. De 1-3 gaf FC Volendam uiteraard weer moed en FC Emmen moest zich gereed maken voor een heet laatste half uur.
Die hete momenten kwamen er ook. Zo in de 85e en 87e minuut toen Jack Tuyp onheil probeerde te stichten. FC Emmen mazzelde af en toe ook best maar dat was iets waaraan het in voorgaande wedstrijden meestal ontbrak. Het vrouwen en kinderen eerst systeem was FC Emmen soms ook niet vreemd maar alles paste deze avond in elkaar. Diep in de vijf minuten extra tijd had invaller Richard Stolte zelfs de 1-4 moeten scoren maar schoot in ideale positie naast.

Feest aan de zijlijn.

De echte supporters delen mee in de feestvreugde (Foto’s Gerrit Rijkens)

FC Volendam-FC Emmen 1-3. Scheidsrechter: Makkelie. 10. De Visscher 0-1, 12. Guus de Vries 0-2, 20. strafschop Dissels gestopt Zeinstra, 58. Chery 0-3, 61. Tuyp 1-3. Gele kaart: Henny Schilder, Dissels, Ajnane, Kramer (FC Volendam), Malenovic, Velda (FC Emmen). Toeschouwers: 3393.
 FC Volendam: Ruiter: Frank Schilder (46. Ajnane), Henny Schilder, Opdam, Sterk, Bakkenes (73. Nick Tol), Platje (46. Tuyp), Zsidai, Kramer, Dissels, Kees Tol.
FC Emmen: Zeinstra; Piesche, Fischer, Zimmerman, Guus de Vries, Velda, Chery, Johnny de Vries (64. Stolte), De Visscher, Rojer (86. De Blok), Denissen (78. Malenovic).