Terug naar overzicht Terug

Samenwerking FC Emmen met VTON getekend


FC Emmen en de sportopleider VTON slaan de handen ineen om het jeugdvoetbal in de regio Emmen naar een hoger niveau te tillen. Op maandag 22 augustus hebben de twee ‘partners in opleiding’ een handtekening gezet onder een samenwerking. Concreet introduceert FC Emmen de digitale voetbalmethode van VTON bij de amateurclubs in de regio.


Ook gaan ze de methode samen verder ontwikkelen. Erjen Derks, van FC Emmen: “Door onze krachten te bundelen, kunnen we een impuls geven aan de ontwikkeling van het voetbal in deze regio. VTON ontwikkelt een digitale voetbalmethode voor de jeugd. Oprichters Erik de Jonge en Richard Elsinga zijn bekende gezichten in de Noord-Nederlandse voetballerij. Erik was jarenlang regiocoach voor de KNVB. Richard speelde als profvoetballer – onder meer bij sc Heerenveen en FC Emmen – en rolde daarna het trainersvak in. In hun trainingspraktijk zagen ze verenigingen worstelen met de jeugdopleiding. Erik: “Voor veel clubs is het een uitdaging om iedere week weer goede, verantwoorde en leuke trainingen te verzorgen. Binnen clubs ontbreekt vaak eenduidige visie en een doorlopende leerlijn. Vrijwillige trainers ontwikkelen de oefeningen zelf. Maar ze zijn daarvoor niet opgeleid en het kost ze veel tijd. De spelers werken daardoor niet gericht aan hun ontwikkeling en er gaat potentieel en plezier verloren.”

Vereniging wordt jeugdopleiding
VTON wil dat iedere jeugdspeler met plezier zijn of haar potentieel bereikt”, vervolgt Richard. “Dat doen we door clubs en trainers te ondersteunen met onze voetbalmethode voor de jeugd.” De VTON voetbalmethode is een doorlopende leerlijn van 5 tot en met 19 jaar. Trainers werken met jaarplanningen en concrete doelen voor elke leeftijd. Alles komt aan bod: techniek, tactiek, fysiek en mentaal. Gedurende het jaar werken de spelers gericht aan deze doelen met meer dan 700 kant-en-klare trainingen. Richard: “De spelers leren met meer plezier beter voetballen. Trainers worden ontzorgd op de inhoud en kunnen zich richten op het coachen. En binnen de verenigingen zijn visie, leerlijn en planning centraal geborgd. Daardoor is er continuïteit, zelfs als trainers elkaar afwisselen. De amateurvereniging wordt een jeugdopleiding.” De eerste jaren was de methode voor verenigingen beschikbaar op papier. Dat veranderde toen in 2013 softwareontwikkelaar Auke Swart de derde partner werd van VTON. Samen hebben ze de methode digitaal gemaakt met een mobiele website en een app. Auke: “Digitaal biedt prachtige mogelijkheden. We ondersteunen trainingen met media, zoals animaties en filmpjes van technische handelingen. Ook kunnen we de methode continu door ontwikkelen. Verbeteringen en nieuwe functies zijn direct beschikbaar.”

Gezamenlijke doelstelling
VTON ondersteunt inmiddels zo’n 4500 trainers bij 125 verenigingen. De sportopleider heeft de ambitie om nog veel meer verenigingen te ondersteunen in hun jeugdopleiding. Daarom gaat VTON partnerships aan met gemeenten en betaald voetbal organisaties. Op 22 augustus tekenden FC Emmen en VTON een samenwerkingsovereenkomst. Volgens Gert Heerkes is het een logische samenwerking: “We hebben een gezamenlijke doelstelling: het jeugdvoetbal in de regio verbeteren. Met de methode van VTON krijgen jonge spelers de juiste voetbalhandelingen aangereikt. Daardoor worden de jeugdopleidingen nog beter. Op deze wijze willen we de instroom van jeugd uit eigen regio in de jeugdopleiding van FC Emmen vergroten.” Erjen Derks van FC Emmen legde de contacten met VTON. Hij vult aan: “In juni 2016 is het ‘Drents Verbond’ van start gegaan. Dat is een nauwe samenwerking tussen amateurclubs en FC Emmen, waarbij de clubs elkaar versterken op sportief, financieel, organisatorisch en maatschappelijk vlak. Door de samenwerking met VTON willen we het voetbalniveau in Drenthe optimaliseren. Bovendien zijn veel fans van FC Emmen verbonden met het amateurvoetbal en streven we er naar dat in de toekomst het grootste gedeelte van de selectie uit de regio komt