Terug naar overzicht Terug

Roy Stroeve: “Ik voel nog steeds de clubliefde”


Roy Stroeve is 42 jaar oud en een geboren en getogen Emmenaar. Hij begon met voetballen bij zijn plaatselijke amateurclub VV Bargeres en maakte als B-junior de overstap naar FC Emmen. Nadat hij enkele jeugdteams van BVO Emmen had doorlopen maakte hij in 1994 zijn debuut in de hoofdmacht van de club. Hij speelde vijf seizoenen in Drenthe alvorens hij naar Sparta Rotterdam vertrok. Hierna speelde hij nog voor Heracles Almelo en ADO Den Haag, maar in 2006 keerde hij terug op het oude nest. De middenvelder annex aanvaller speelde in zijn tweede periode in Drenthe nog vier seizoenen voor de club, waarna hij een punt achter zijn betaald voetbalcarrière zette. Hij speelde in totaal 138 wedstrijden voor FC Emmen en scoorde daarin 44 keer.

roy stroeve

Roy woont samen met zijn vrouw en twee kinderen in Emmen. In het dagelijks leven is hij fysiotherapeut bij Lampe Therapie. Voetbal is nog steeds een van zijn grootste passies. In het derde elftal van SC Erica speelt hij samen met voormalig FC Emmen-speler Antoine van der Linden, terwijl hij in de zaal samenspeelt met Berry Hoogeveen, ook oud-speler van de club.

Hoe kijk jij terug op jouw tijd bij FC Emmen?

“Hartstikke positief. Ik ben een echte Emmenaar, dus ik heb altijd al binding met de club gehad. Vooral in mijn eerste periode bij de club speelden we altijd om de bovenste plekken. We haalden de nacompetitie, maar promoveerden toen net niet naar de eredivisie. Dat was een geweldige periode. Het elftal ontwikkelde zich elk jaar, dus voor mij als jonge speler was dat een heel mooie periode om in op te bloeien.”

Wat is de mooiste herinnering aan jouw tijd bij FC Emmen?

“Dat is eigenlijk wel mijn debuut. Ik begon gelijk in de basis en scoorde toen ook nog. Dat was de 1-1 tegen Heracles toen. Dat zijn momenten die je nooit meer vergeet. Dat zijn die wedstrijden in de nacompetitie ook. Ondanks dat we het als club net niet haalden, scoorde ik toen een aantal doelpunten en verdiende ik toch een transfer naar Sparta.”

Hoe was de sfeer in jouw tijd?

“Vooral in mijn eerste periode bij FC Emmen was die heel goed. Toen speelden we natuurlijk nog in de eerste divisie, maar toen zaten er ook al ruim 4500 mensen. In de laatste periode was de ambiance iets minder, maar dat kwam ook omdat wij als team minder presteerden. Je had toen als speler ook wel begrip voor de supporters, het ging toen gewoon minder goed. Emmen speelt nu natuurlijk in de eredivisie, dat doet enorm veel met de supporters. Hoe de club en de supporters dat nu oppakken, vind ik wel heel gaaf om te zien. Ze beginnen nu vanaf de eerste minuut met zingen en zijn een echte twaalfde man. Terwijl het nog steeds die warme en persoonlijke club is gebleven.”

Als je jezelf zou vergelijken met een speler van nu, op wie lijk jij dan?

“Er is niet direct één speler met wie ik mezelf zou vergelijken. Als ik dan toch moet kiezen denk ik dat het Michael de Leeuw is. Hij is ook wel iemand met diepgang en scorend vermogen, maar toch is hij wel een heel andere speler dan dat ik was.”

Hoe kijk jij naar het succes in de eredivisie?

“Met heel veel trots. We promoveerden als nummer zeven van de eerste divisie, dus niemand had ook wat verwacht van ons in de eredivisie. Als je ziet wat voor elftal er staat en welke spelers erbij gehaald kunnen worden, is dat wel heel gaaf. De rol van trainer Dick Lukkien is daarin ook heel groot denk ik. Hij blijft altijd rustig en houdt vast aan een visie met aanvallend voetbal. De punten die Emmen gepakt heeft, zijn dik verdiend. Ze voetballen echt en dat is gewoon heel leuk om te zien.”

De goede prestaties van Emmen kunnen niet onopgemerkt blijven. Denk jij dat er eventueel nog spelers een stap kunnen maken?

“Ja, dat denk ik wel. Ik ben natuurlijk nog regelmatig in het stadion en dan zie ik ook scouts van clubs uit de subtop van Nederland. Die hebben wel een aantal spelers op de korrel en er zullen ongetwijfeld jongens gaan vertrekken.”

Wat is jouw mooiste herinnering van dit seizoen?

“Dat is de thuiswedstrijd tegen FC Twente. Dat was een heel mooie wedstrijd. Die wonnen we toen met 2-0 en speelden echt heel goed. Toen waren we zó veel beter en kon je ook echt eens rustig achterover zitten. Maar over het algemeen mag de club gewoon heel erg tevreden zijn met wat zij dit seizoen hebben laten zien.”

Wat heeft FC Emmen nodig om een stabiele eredivisieclub te worden?

“Dan moet je echt een groep contractspelers hebben, die langdurig bij de club blijven. De club heeft nu toch ook best een aantal huurlingen en dat kan gevaarlijk zijn als die straks ook nog allemaal wegvallen. Het is belangrijk om een constant elftal te hebben, maar dat heeft ook te maken met geld. En ik denk wel dat daar een nieuw stadion bij hoort.”

Hoe beleef jij de wedstrijden in het huidige stadion?

“Een wedstrijd brengt altijd een soort spanning met zich mee, maar het is toch vooral genieten. De eredivisie is een mooi niveau en de wedstrijden zijn leuk om naar te kijken.

De sfeeracties van de supporters vind ik echt prachtig. Dat spandoek van de camping was echt geweldig. Later hebben zij nog een keer een heel groot doek gehad, dat vind ik wel heel mooi. Ook het gezang met ‘ga staan als je voor Emmen bent’ vind ik geweldig. Je ziet gewoon dat zoiets heel veel sfeer met zich meebrengt. Het leeft gewoon en dat zal ongetwijfeld ook doorslaan op de spelers.”

Ben je voorafgaand aan de wedstrijd wel eens op het HIERKOMIKWEG-plein geweest?

“Ja, daar ben ik vaak geweest. Dat is alleen maar leuk. Het is echt een beleving naar de wedstrijd toe. Je kan je dochter of zoontje meenemen en dan is het allemaal heel gemoedelijk. Dat is echt leuk om te zien. Je ziet daardoor dat de wedstrijd niet alleen meer een wedstrijd is, maar een beleving. Dat hoort ook bij de eredivisie en dat kan juist in Emmen.”

Waarom ben je zo gek van FC Emmen?

“Ik ben een Emmenaar, ik kom uit de jeugd en de club zit in mijn hart. Ik heb voor verschillende clubs gespeeld, maar Emmen is toch de club die ik altijd in de gaten houd. Het is toch een soort passie wat ik dan voel. Het is echte clubliefde. Ik ben enorm trots op de club als je ziet hoe het nu gaat.”