Terug naar overzicht Terug

Help Dennis naar de 4 Mijl!


Dennis Groen is fanatiek FC Emmen-supporter en al 24 jaar seizoenkaarthouder. Hij maakte vele dieptepunten en ook de hoogtepunten van de club mee. In 2016 richtte hij samen met vrienden supportersvereniging Brigata Fanatico op. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot de beste sfeermakers van Nederland. Het zijn dé sfeermakers van FC Emmen met fantastische sfeeracties. Ze zijn altijd luid en duidelijk aanwezig en in heel Nederland bekend.

In die 24 jaar was Dennis bij elke thuis- en uitwedstrijd. Bij uitwedstrijden meestal met de partybus. Op vrijdag 20 april 2012 deed hij dat niet, toen ging hij op fietse naar Deventer voor Go Ahead Eagles – FC Emmen, de laatste uitwedstrijd van het seizoen.

Maar sinds september vorig jaar is hij nog maar twee keer aanwezig geweest bij een wedstrijd van FC Emmen. Hij werd in september 2019 getroffen door een hersenbloeding.


Dennis zat samen met een van zijn vrienden in de auto onderweg terug naar huis, toen hij plotseling onwel werd. Dennis begon ineens enorm te zweten en kon amper meer praten of zelfs bewegen. Natuurlijk raakten Dennis en z’n kameraad behoorlijk in paniek. Zijn vriend zette de auto langs de kant bij een Shell-tankstation en belde 112, terwijl hij hulp kreeg van een voorbijganger. Niet veel later kwam de ambulance ter plekke en werd Dennis meegenomen naar het ziekenhuis in Amsterdam. Het goede handelen van z’n reisgenoot en de voorbijganger is uiteindelijk de redding geweest voor Dennis.

Op fietse naor Almelo veur Dennis

In de periode hierna begon een lange en zware revalidatie. Er kwam hartverwarmende steun uit alle hoeken van het land. ‘Sterkte Dennis’ stond op spandoeken in voetbalstadions door heel Nederland.

Ondertussen werd er een speciale actie opgezet door z’n vrienden, de supporters van zijn eigen FC Emmen. Op zaterdag 5 oktober 2019 gingen dertig FC Emmen-supporters op de fiets naar de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo. Ze droegen allemaal een shirt met daarop de tekst “We doen ’t veur Dennis”.

De supporters werden geïnspireerd door Dennis zelf. Zoals hij op fietse naar Deventer ging, zo gingen zijn vrienden op fietse naar Almelo om hem een hart onder de riem te steken. Dennis zelf werd met een speciale ambulance van Stichting Wens naar het stadion in Almelo gebracht. Daar wachtte hem een indrukwekkende erehaag en onder luid gezang van supporters van beide clubs werd hij bij het stadion onthaald. Van de fanatieke aanhang van Heracles Almelo kreeg hij een shirt met de tekst ‘Locals 1903 steunt Dennis’.

Dennis was er altijd als twaalfde man voor FC Emmen en daarom werd er tijdens de wedstrijd tegen Heracles massaal geklapt in de twaalfde minuut.

Een Emmenaar zal altijd blijven strijden

Zoals de Brigata zingt: een Emmenaar zal altijd blijven strijden. En dat doet Dennis. Het herstel ging steeds meer de goede kant op. Steeds vaker liet hij wat van zich horen op Twitter. In december 2019 mocht hij voor het eerst sinds lange tijd weer eens naar zijn eigen huis. Een mooi moment in zijn revalidatie.

Het werd allemaal nog mooier toen hij op 19 januari 2020, de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar, eindelijk weer naar zijn tweede thuis mocht: stadion De Oude Meerdijk. Een thuiswedstrijd tegen uitgerekend Heracles Almelo. Niet meer vanuit een ziekenhuisbed naar de tv kijken, maar vanuit vak 9, vlak langs het veld. Het werd 1-0. Een mooie uitslag, maar slechts bijzaak.

Na afloop kwamen enkele spelers naar hem toe. Iedereen was blij om Dennis weer op De Oude Meerdijk te zien. Een opsteker voor de spelers, maar vooral een opsteker in het revalidatieproces.

4 Mijl van Groningen

Op zondag 11 oktober is de 4 Mijl van Groningen. Een welbekende hardloopwedstrijd voor jong en oud in en rond de stad Groningen. De route begint in Haren, het dorp waar Dennis revalideerde, en eindigt op de Vismarkt in het centrum van Groningen. Ieder jaar zijn er meer dan 20.000 deelnemers, dit jaar is Dennis een van hen.

Twee weken geleden werd Dennis ontslagen uit het revalidatiecentrum in Haren. Hij verblijft nu in een herstelhotel in Hoogeveen, voordat hij definitief terug naar huis kan. De 4 Mijl moet een mijlpaal worden na al het harde werk aan zijn herstel. Maar dat doet hij niet alleen voor zichzelf. Dennis is een inzamelingsactie gestart waarbij je geld kunt doneren voor het goede doel. De opbrengsten gaan naar de Edwin van der Sar Foundation en het UMCG Centrum voor Revalidatie Beatrixoord in Haren.

Waar hij vorig jaar dacht dat hij nooit meer zou kunnen lopen, heeft hij een jaar later het doel om de 4 Mijl van Groningen te voltooien. Een heel diepe buiging en veel respect voor Dennis is absoluut op zijn plaats. Steun jij Dennis ook met een donatie?