Terug naar overzicht Terug

Ronald Lubbers over de transferperiode


De winterse transferperiode is geopend, maar het is nog wachten op de eerste versterking voor FC Emmen. Wel is met Michael Chacon één speler vertrokken. Volgens velen is het op transfergebied te stil op De Oude Meerdijk. Voorzitter Ronald Lubbers geeft tekst en uitleg over wat het aantrekken van nieuwe spelers in deze periode zo lastig maakt.

“We merken nu overal dat iedereen wil meedenken met ons transferbeleid,” zo vertelt Lubbers. “Dat is prachtig, maar het is niet zo dat we nu pas beginnen.  Dat loopt al langer, de scoutinglijsten zijn van begin dit seizoen. Daar maak je dan in november en december werk van en dat wordt steeds intensiever. En ik vind dat iets compleet rond moet zijn voordat we iets naar buiten brengen. Of het moet nagenoeg rond zijn, dan kun je een tipje van de sluier oplichten. Maar neem van mij aan: er gebeurt van alles.”

En dat moet ook, willen we van de laatste plaats komen. Lubbers: “Als je de rode lantaarn draagt, ben je voor spelers niet de meest geliefde bestemming. Er kan in de onderhandelingen dan nog van alles gebeuren op het laatste moment. Uiteraard zijn we een paar keer dichtbij een akkoord geweest. Maar als je dat iedere keer naar buiten brengt, gaat er een negatief sentiment ontstaan.”

Breedte van de selectie
Het enige wat tot nu toe wél bekend is gemaakt, is het aanstaande vertrek van Chacon. “Natuurlijk hadden we Michael graag binnenboord gehouden, hij is een erg bruikbare speler,” aldus de voorzitter. “Maar we hebben besloten het morele aspect zwaarder te wegen. Dit is voor hem een trein die misschien maar één keer voorbij komt. Een topclub uit zijn geboorteland, die kans kun je hem niet ontnemen.”

Maar juist met de drukke maand januari voor de boeg wil Lubbers de breedte van de selectie zoveel mogelijk intact houden. Een vervanger voor Chacon staat dan ook op het wensenlijstje: “Vervanging van Michael is niet de hoogste prioriteit, maar daar ligt wel een lijntje uit. Dat zal dan wel een iets meer aanvallende ingestelde speler zijn. Qua kwaliteit zou hij een directe versterking kunnen zijn.”

Het probleem is dat andere clubs ook zo denken. Emmen is niet de enige met een druk programma in januari. En dan is er ook nog het coronavirus dat een belangrijke rol speelt.

Een bizarre transferwindow
Lubbers: “De transferwindow is nu compleet anders dan anders. Ten eerste is het veel korter dan normaal, waardoor de gesprekken tussen trainers en clubs over hoe het elftal ervoor staat al veel eerder plaatsvinden. Daar is nu veel minder tijd voor. Ten tweede zouden clubs tegen bepaalde spelers in december zeggen dat ze in januari kunnen uitkijken naar een nieuwe club, soms mogen spelers zelfs gratis weg. Nu doen clubs dat niet, omdat je met zo’n druk programma een brede selectie nodig hebt. Je moet daarom meer moeite doen om een speler los te weken. Vaak kun je in december al zakendoen voor januari. Dat is nu nagenoeg niet het geval, tenzij een speler zonder club zit.”

En ondertussen worden er ook nog wedstrijden gespeeld, wat de onderhandelingen ook kan beïnvloeden: “Je kunt akkoord zijn met de club en vervolgens de onderhandelingen met de speler starten. Maar tegen de tijd dat ook de speler akkoord is, is de club misschien een paar plaatsen gedaald op de ranglijst en willen ze de speler tóch niet laten gaan.”

Dan is er nog het financiële aspect, vertelt de voorzitter: “In de eerste week van januari zijn voor clubs als wij vaak geen zaken te doen. De spelers zijn dan nog het duurst. Halverwege januari wordt het qua prijs al wat acceptabeler. Tegen het eind van de maand wordt het wat goedkoper en zijn clubs ook bereid om langlopende constructies te accepteren.”

Als laatste zorgen de coronamaatregelen nog voor extra vertraging. “Als je een speler uit het buitenland haalt, komt hij normaliter naar de nieuwe club om de formaliteiten te regelen,” aldus Lubbers. “Dat moet nu allemaal in het land waar de speler zich op dat moment bevindt. Het paspoort moet opgestuurd worden, dan moet er hier een bepaalde stempel in worden gezet en dan moet het paspoort weer teruggestuurd worden. Pas dan kan de speler naar Emmen komen. En er gaan in deze tijd niet zoveel vluchten, dus zo ben je weer een paar dagen kwijt. Nadat je rond bent met een speler kan het daarom zijn dat je al gauw drie tot vier dagen kwijt bent met formaliteiten, voordat hij daadwerkelijk kan spelen.”

Kwaliteit boven kwantiteit
Welke spelers naar Emmen komen, moet gebaseerd zijn op goede scouting – en dus niet op paniekvoetbal. Lubbers: “Paniek is vaak de allerslechtste raadgever. We kunnen nu best een buitenspeler halen, dat is het probleem niet. Maar is die van de kwaliteit die je hebben wil? Ik vind dat het een directe versterking moet zijn in onze situatie. We hebben een goede ploeg staan, die naar mijn mening niet hoeft te degraderen. Maar we hebben een flinke achterstand opgelopen dit seizoen. Met een paar versterkingen zou dat beter kunnen gaan. En dan vooral voorin, omdat we weliswaar veel balbezit hebben maar vaak tot tien of twintig meter over de middellijn. Daardoor worden Michael de Leeuw en Marko Kolar niet in stelling gebracht. Nieuwe aanvallende kwaliteiten kunnen een wedstrijd voor ons openbreken.”

Maar het blijft dus nog even afwachten tot de aanvallende versterking daadwerkelijk binnen is. “Het kan zijn dat sommige dingen sneller gaan, maar dan heb je het over een huur tot de zomer,” aldus de voorzitter, die niet alleen dit seizoen wil overleven maar ook verder kijkt. “Je moet nu geen paniekvoetbal gaan spelen, maar je goede verstand gebruiken. Wij moeten zorgen dat we straks een versterkt elftal hebben met jongens die er ook ná dit seizoen nog zijn. Af en toe móét je iets meer betalen door de omstandigheden, bijvoorbeeld omdat het in de eerste of tweede week moet gebeuren. Want we kunnen wel wachten tot eind januari, maar dan hebben we al zeven wedstrijden gehad.”

Het wensenlijstje
Tot slot doet de voorzitter nog een boekje open over het Drentse wensenlijstje. “De eerste wens is dat we liever geen spelers laten gaan. Er zijn altijd bedragen waar je geen nee tegen kunt zeggen. Maar dan moeten het wel forse bedragen zijn, anders gaan we dat niet doen. Prioriteit één is erin blijven. Alles wat vertrekt, moet vervangen worden door beter.”

“Qua versterkingen is het in de basis zo dat we een snelle voorwaartse willen, een grote negen en een vervanger voor Chacon. Daarnaast zijn we in een vergevorderd stadium met een talentvolle aanvallende middenvelder die ook op de flanken kan spelen. We hebben sinds oktober contact met hem. Hij zal naar mijn verwachting ook al nadrukkelijk minuten gaan maken in dit seizoen. Hij wordt echter vooral gehaald met het oog op volgend seizoen. Maar het is lastig om precies te zeggen hoeveel versterkingen we willen aantrekken. Je kunt nu namelijk misschien ook al spelers aantrekken die je eigenlijk komende zomer had willen halen. Maar in de zomer moet je wellicht vechten met meerdere andere clubs, dan is het misschien net zo handig om die speler nu alvast binnen te halen.”

De afsluiting van Lubbers is geruststellend, zo aan het begin van deze belangrijke maand: “Ik ben ervan overtuigd dat wij straks een heel goed elftal hebben staan.”