Roland Bergkamp matchwinner voor FC Emmen

Trainer Joop Gall had een aantal redenen om aan Roland Bergkamp de voorkeur te geven boven Wout Weghorst maar voegde er aan toe dat het ook nog een beetje psychologie van de koude grond was. Dat laatste sloeg op het feit dat Roland Bergkamp ooit voor de Rotterdammers had gespeeld en daarom wellicht een tikkeltje extra was gemotiveerd. Of dat ook zo was is een ander verhaal, feit is wel dat Bergkamp met een fraaie kopstoot uit een voorzet van Said Bakkati de wedstrijd in het voordeel van FC Emmen besliste. De laatste keer dat hij in competitieverband scoorde was op 1 mei 2011 in Excelsior-FC Utrecht toen hij het tweede doelpunt voor de thuisclub scoorde.

Joop Gall was uiteraard verguld met het resultaat. ,,We zijn ook goed van start gegaan met prima positiespel en een mooi doelpunt. In het laatste kwartier voor de rust ebde het een beetje weg want het had natuurlijk wel kracht gekost. Kort na rust had Elson Almeida de boel op slot kunnen zetten maar verzuimde te scoren. Vervolgens ging er bij ons veel fout. Je zag de spelers op twee gedachten hinken: consolideren of proberen de score te verhogen. Bijna alles wat voor de rust goed ging, liep toen fout. Maar de manier waarop we de punten in eigen huis hielden was dan moeizaam maar dat kan ik de spelers absoluut niet kwalijk nemen.”

Roland Bergkamp houdt hier Sander Fischer onder de duim.

Frank Olijve ziet het even niet zitten (Foto’s: Boudewijn Benting).

FC Emmen begon met de wedstrijd te domineren tegen een wat afwachtend Excelsior. Elson Almeida kreeg in de negende minuut een kopkans na een voorzet van Shkodran Metaj maar zijn inzet miste de goede richting. Veel doelrijpe mogelijkheden waren aanvankelijk niet te aanschouwen maar in de 21e minuut kwam FC Emmen wel verdiend op voorsprong. Een fraaie treffer van Bergkamp die echter geen vervolg kreeg. Excelsior oefende in het laatste kwartier voor rust meer druk uit en kreeg via Lars Veldwijk ook een grote kans, doch hij raakte vanuit de draai de staander. Even daarvoor was een schot van Jordan Bokata na een matig weggewerkte bal door Peter van der Vlag over gewaaid.

Lars Veldwijk (links) neemt het Emmer doel onder vuur. Midden Luis Pedro en op de grond Sander Rozema.

Roland Bergkamp ondergaat de vreugde van het scoren. Links Alexander Bannink en rechts Frank Olijve.

De technische staf is opgetogen na de 1-0. (Foto’s: Bennie Wolbers).

Na de thee begon FC Emmen wederom met gas te geven maar verzuimde zich zelf te belonen. Elson Almeida kon alleen op doelman Jordy Deckers af gaan maar schoot te kort in de afwerking. Het bleef daardoor spannend ook al omdat het Emmer vleugelspel steeds minder effectief werd. De vervanging van Quenten Martinus door Leandro Resida was dan ook logisch. Seconden na die wissel had echter Lars Hutten de gelijkmaker op zijn schoen maar stuurde de bal voorbij de tweede paal. FC Emmen ontsnapte terwijl Peter van der Vlag zich ook nog een keertje moest strekken na een knal van Bokata. Leandro Resida kreeg vervolgens diep in de vier minuten extra tijd een unieke kans om alsnog de 2-0 op het scorebord te zetten maar evenals Almeida in de 51e minuut miste hij het overzicht om in een één-tegen-één situatie de doelman kansloos te laten. FC Emmen bracht echter de drie punten over de streep en steeg daardoor met stip op de ranglijst van de Jupiler League.

FC Emmen-Excelsior Rotterdam 1-0. 21. Bergkamp 1-0. Scheidsrechter: Koekoek. Gele kaart: Bergkamp (FC Emmen), Botaka, Eekman, Fischer (Excelsior). Toeschouwers: 1869.
FC Emmen: Van der Vlag; Bakkati, Luis Pedro, Siekman, Metaj, Olijve (79. Dantuma), Rozema, Bannink (90. De Groot), Almeida, Bergkamp, Martinus (76. Resida).
Excelsior: Deckers; Eekman, Fischer, Van Diermen, Brito (51. Karami), Kruys, Stans (77. Auassar), Vermeulen (61. Blij), Bokata, Hutten, Veldwijk.