Voorbeschouwing Roda JC – FC Emmen

Het wordt een drukke week voor FC Emmen, met drie wedstrijden in zeven dagen. De eerste horde is een uitwedstrijd tegen Roda JC. Met de steun van meer dan 140 supporters in het gastenvak, zal er zaterdag om 16.30 uur worden afgetrapt in Kerkrade. De wedstrijd wordt live uitgezonden op ESPN1.

Selectie
FC Emmen won vijf van de laatste zes wedstrijden. Vorige week revancheerde de ploeg van trainer Dick Lukkien zich voor de 0-1 nederlaag tegen Excelsior door met 1-2 te winnen op bezoek bij TOP Oss. Kort na rust kwamen de Emmenaren nog op achterstand, maar via een rake schuiver van Jasin Assehnoun en een kopbal in de extra tijd van Jeroen Veldmate gingen we toch met de volle buit huiswaarts.

Lukkien: “Een late treffer, maar wel een terechte overwinning. In de eerste helft hebben we ze van het kastje naar de muur gespeeld, maar de kansen niet benut. Na rust krijgen we ‘m tegen en dan zie je een soort paniekreactie. Maar door een goede actie van Luzayadio en Assehnoun valt hij dan voor ons een keer goed en komen we uit het niets op 1-1. Dat is het gekke aan voetbal; in een helft waarin je niet zo goed bent als je kunt zijn, scoor je twee keer.”

De oefenmeester ziet zijn selectie steeds fitter worden. Lucas Bernadou is hersteld van zijn blessure en is zaterdag dus weer inzetbaar. Ook het herstel van Peet Bijen en Reda Kharchouch gaat voorspoedig, maar zij zullen nog niet bij de wedstrijdselectie zitten. Daarnaast is Miguel Araujo terug uit Peru. Vanwege blessureleed is Lentini Caciano afwezig.

Tegenstander
Roda JC staat momenteel op de zesde plek, met één punt minder dan FC Emmen. De geel-zwarten zijn momenteel drie wedstrijden op rij ongeslagen. Daarvoor kenden de Kerkradenaren een ongelukkige periode, waarin ze regelmatig punten lieten liggen ondanks een overwicht qua balbezit en doelpogingen.

Afgelopen maandag viel het voor de ploeg van trainer Jurgen Streppel wél de goede kant op. Binnen twintig minuten stond het al 0-2 door twee bevliegingen van linksbuiten Patrick Pflücke; eerst scoorde hij zelf, een kwartier later gaf hij de assist op Xian Emmers. Tussendoor was ook spits Dylan Vente dichtbij een treffer na een voorzet van Pflücke. Overigens speelde Roda de vrijdag voor het weekend ook al, toen bleef het thuis tegen Jong PSV steken op 2-2.

Lukkien: “Roda JC heeft veel snelheid aan de voorkant met Pflücke, Vente en ook Bryan Limbombe. Afgelopen maandag hadden ze met Emmers nog een snelle jongen erbij. Verder hebben ze een gedegen achterhoede en zo scoren ze makkelijk vanuit de omschakeling. Het is zeker een ploeg om rekening mee te houden.”

Een opvallende statistiek over deze wedstrijd is dat geen ploeg dit seizoen meer doelpunten in het laatste halfuur maakte dan Roda JC (tien goals, evenveel als De Graafschap). Maar geen team kreeg minder doelpunten tegen in dit tijdsbestek dan FC Emmen (twee, net als Jong AZ).

Historie
Zaterdag zal pas de vierde keer zijn dat FC Emmen op bezoek gaat bij Roda JC. Na een bekerduel in december 1990 (4-0), volgde in mei 2015 het eerste en enige competitieduel. Na een 0-0 ruststand zorgden Boy Deul, Niek Vossebelt (tegenwoordig speler van Roda JC) en Alexander Bannink voor een 0-3 voorsprong. In de slotfase redde Ard van Peppen de eer voor de thuisploeg: 1-3. Anco Jansen was destijds de spits bij Roda.

Zeventien dagen later legden de Emmenaren dezelfde busreis af, toen in het kader van de play-offs om promotie. Het werd 2-2, de doelpunten aan Emmen-zijde kwamen van Boy Deul en Roland Bergkamp. Raymond Gyasi (die het seizoen daarna voor FC Emmen speelde) en Mitchell Paulissen waren verantwoordelijk voor de doelpunten van de thuisploeg. Het gelijkspel betekende dat Roda JC zich plaatste voor de finale van de play-offs, waarin het promoveerde naar de eredivisie ten koste van NAC Breda.

Naast Jansen, Vossebelt en Gyasi zijn er nog meer spelers die voor beide clubs hebben gespeeld; Dirk Jan Derksen, Donis Avdijaj, Giuseppe Pino Canale, Joos Valgaeren, Peter Hofstede en onze huidige assistent-trainer Bas Sibum. Hij vertelde eerder deze week over zijn periode bij Roda JC, klik hier voor het artikel.

Mooie affiches kort na elkaar
Aanstaande dinsdag wacht het bekerduel op bezoek bij FC Volendam, daarna op vrijdag de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo en de week daarna gaan de Drenten weer naar Volendam. Maar daar is Lukkien nog helemaal niet mee bezig: “Tactisch ben ik nog niet met Volendam of VVV bezig, alleen met Roda. We weten wel dat we een aantal spelers hebben die geen drie wedstrijden in de week kunnen spelen. Met de medische staf gaan we kijken hoe we dat invullen.”