Terug naar overzicht Terug

Bas Sibum: als assistent tegen z’n oude club


Aanstaande zaterdag speelt FC Emmen om 16.30 uur een uitwedstrijd tegen Roda JC. In 2007 speelde Bas Sibum 24 wedstrijden voor de club uit Kerkrade. Tegenwoordig is de 38-jarige Sibum al enkele jaren assistent-trainer bij het eerste elftal van FC Emmen.

Als assistent zag hij hoe zijn ploeg afgelopen vrijdag een moeizame 1-2 zege boekte op bezoek bij TOP Oss. Na een 0-0 ruststand kwamen de Ossenaren kort na rust op voorsprong, maar de Emmenaren kwamen op gelijke hoogte en in de extra tijd zorgde aanvoerder Jeroen Veldmate met een rake kopbal voor de winnende treffer.

“Voor rust hebben we vier honderd procent kansen gecreëerd terwijl de ruimtes heel klein waren. Dat is prima, tegen zo’n verdedigend spelende ploeg. Maar ze moeten er wel in”, analyseert Sibum. “Je wint natuurlijk het liefst met goed voetbal. Maar als je zo laat nog de winnende maakt en je stapt met drie punten de bus in, dan is dat ook wel erg lekker.”

Van Emmen naar Europa
Voor wie Sibum goed kent is zijn huidige functie geen verrassing. Sibum: “Toen ik negentien jaar was en bij Emmen in het eerste speelde, haalde ik al samen met teamgenoten Pascal de Vries, Joseph Oosting en René Grummel mijn TC3 en TC2. Ik wist al heel snel dat ik na mijn carrière als speler ook trainer wilde worden.”

De club is natuurlijk behoorlijk veranderd sinds Sibum in 2001 debuteerde in het eerste elftal van FC Emmen. Sibum: “Het grootste verschil tussen toen en nu is hoe de club leeft in Drenthe, of zelfs in heel Nederland. We zijn een soort cultclub geworden. Toen ik speelde zaten er tussen de 5000 en 7000 mensen in het stadion. Tegenwoordig 8000, maar wat opvalt is dat de sfeer veel beter is. Dat is echt veel mooier geworden.”

In 2003 maakte hij de overstap naar FC Twente, om vervolgens in januari 2007 bij Roda JC te tekenen. “Ik had goede gesprekken gehad met de toenmalige trainer Huub Stevens. Dat was zo positief, dat ik met veel verwachtingen tekende bij Roda JC. Maar twee weken later ging Huub weer bij Schalke 04 aan de slag. Terwijl hij juist de reden was waarom ik naar Kerkrade wilde. Dat vond ik destijds erg jammer.”

Zijn periode in Kerkrade duurde dan ook maar een jaar. Wat volgde was zijn meest succesvolle periode als speler, namelijk bij NEC. “Op die periode ben ik het meest trots”, aldus Sibum. “Het was heel bijzonder dat we met zo’n relatief kleine club door de groepsfase van de Europa League kwamen.”

De Nijmegenaren kwalificeerden zich voor de groepsfase na een voorronde tegen Dynamo Bukarest. Vervolgens gingen ze als derde in de poule door, achter Udinese en Tottenham Hotspur en boven Spartak Moskou en Dinamo Zagreb. In de ronde daarna was Hamburger SV over twee wedstrijden te sterk (0-3 en 1-0).

In 2011 ging Sibum een buitenlandse avontuur aan; eerst bij Alemannia Aachen en daarna bij Waasland-Beveren. “Het was wel buitenland, maar het leek wel wat op Roda. Het ligt ook allemaal dicht bij elkaar. De mentaliteit van de mensen in die regio lijkt wel op elkaar.”

Van speler naar trainer
Toen Sibum in 2016 een punt zette achter zijn profcarrière, kon hij meteen bij Emmen aan de slag met zijn trainersloopbaan. Sibum: “Ik heb bij Emmen de kans gekregen om TC1 te doen en daarna Coach Betaald Voetbal. Het bevalt me hier super. Assistent zijn bij Dick Lukkien betekent dat je veel vrijheid hebt en veel ruimte voor ontwikkeling. En we hebben ook een hoop plezier met z’n allen. Ik zou niet weten wanneer ik ergens hoofdtrainer wil worden. Maar dat het ooit gaat gebeuren, staat als een paal boven water.”

Terugkijkend op zijn spelerscarrière, is Sibum met name onder de indruk van Fred Rutten: “Hij was echt een heel goede trainer, met René Eijkelkamp en Erik ten Hag als assistenten. Ze hadden een geweldige kijk op voetbal, met veel detail, en waren veeleisend maar tegelijkertijd ook empathisch.”

Terug naar Kerkrade
Aanstaande zaterdag is Sibum dus voor even terug op het oude nest, namelijk in Kerkrade. Sibum: “De mensen met wie ik contact heb over Roda, werken er niet meer. Er is de afgelopen jaren natuurlijk veel gebeurd bij die club.”

Het volgen van Roda JC doet hij dan ook vooral vanwege zijn functie als assistent-trainer: “Dit seizoen heb ik drie of vier wedstrijden gezien. Ze willen goed verzorgd voetbal spelen en hebben een paar spelers die echt interessant zijn. Daar gaan we weer een hele kluif aan hebben.”

Verschenen in de Emmer Courant en Coevorder Courant op dinsdag 19 oktober.