Rode kaart geeft Sparta vleugels

Hoewel FC Emmen over het geheel genomen de mindere van Sparta was, had het toch zo ver niet hoeven te komen. Twintig minuten voor het einde kreeg de Spartaan Godee een rode kaart en kon FC Emmen met een man-meer proberen iets aan de 2-0 achterstand te doen. Maar toen stortte het bolwerk FC Emmen opeens in. Ingeleid door een flater van doelman Harm Zeinstra slaagde Sparta er in ondertal in om drie keer te scoren wat wellicht als een record de geschiedenis dient in te gaan.

René Hake

René Hake had zijn stempel op het elftal gedrukt via enige wijzigingen in de opstelling en een andere taktische aanpak. Zo was Jeffrey de Visscher  de nieuwe nummer tien en Angelo Zimmerman moest vanuit de achterste linie voortdurend inschuiven. De gedachte leek niet slecht maar de uitvoering was bepaald niet vlekkeloos. FC Emmen speelde een onrustige eerste helft en dat het pas twee minuten voor de pauze 1-0 werd via een treffer van Lerin Duarte was een klein wonder. Toch waren er ook een paar kansjes. In de 13e minuut schiep Eldridge Rojer zich een vrij schootsveld maar mikte een metertje naast. Negen minuten voor de rust zette FC Emmen een veelbelovende aanval op maar het strandde op het feit dat Jeffrey de Visscher de voorzet te laat gaf waardoor er slechts een hoekschop resteerde. Uit die hoekschop kopte Ruud ter Heide in maar doelman André Krul tikte de bal over de lat. Opvallend was trouwens dat over de gehele wedstrijd de hoekschoppenverhouding 6-4 in het voordeel van FC Emmen was. Het speelde echter te onrustig waardoor de thuisclub de nodige mogelijkheden kreeg. Jeffrey de Visscher bleek alras niet de ideale nummer tien, opvallend ook zijn gebrek aan startsnelheid, terwijl Angelo Zimmerman met zijn inschuiven nogal eens balverlies veroorzaakte. Verder wist Tjaronn Chery zich met de andere rolverdeling ogenschijnlijk geen raad want zijn inbreng was aan de geringe kant.

Bart de Groot in duel met Johan Voskamp.

Drie minuten na de thee kreeg FC Emmen een mooie kans om op gelijke hoogte te komen. Een fraaie aanval over links belandde bij Hans Denissen die hard uithaalde maar de rechterstaander raakte. Even daarvoor en direct daarna veroorzaakte Angelo Zimmerman twee kansen voor de thuisclub maar beide malen greep Harm Zeinstra goed in. In de 53e minuut kreeg FC Emmen de tweede goal om de oren. Op de uithaal van Kevin Strootman was Zeinstra kansloos: 2-0. René Haké greep vervolgens in door Hans Denissen naar de kant te halen en Jeffrey de Visscher weer naar de zijkant de dirigeren. Invaller Pele van Anholt mocht proberen het middenveld wat meer in balans te brengen. De wedstrijd kabbelde daarna een tijdje voort met weinig reële scoringskansen. Wel was Eldridge Rojer na een uur spelen er bijna door maar hield aan zijn actie slechts een hoekschop over.
De voor FC Emmen dramatische ontwikkeling begon in de 69e minuut. Eerst met hoop op toch nog een goede afloop want invaller Joey Godee stond amper in het veld toen hij een forse tackle op Johnny de Vries losliet. Scheidsrechter Bekebrede aarzelde geen moment en gaf rood. Maar FC Emmen wist zich geen raad met de man-meer situatie. En toen in de 83e minuut doelman Harm Zeinstra ook nog eens in de fout ging was de hoop op een goed resultaat vervlogen. Zeinstra liet een schotje van Duarte los waardoor Johan Voskamp de bal voor het intikken had. Een minuut later ging Johnny de Vries in de fout en Joshua John had geen moeite om er 4-0 van te maken. In de extra tijd voegde Kevin Strootman er nog een vijfde treffer aan toe. ,,We hebben het na die rode kaart niet goed gedaan”, bevestigde René Hake de algemene indruk. ,,Toch vond ik de uitslag iets geflatteerd.” Collega Jan Everse had daar echter geen moeite mee. ,,Daar kan ik wel mee leven.”

Een niet ongevaarlijke tackle van Marcel Piesche (Foto’s FC Emmen Media)

Doelman André Krul tikt de kopbal van Ruud ter Heide (tweede van links) over de lat.

De rode kaart voor Spartaan Joey Godee die uiteindelijk in het nadeel van FC Emmen zou werken (Foto’s Gerrit Rijkens).

Sparta Rotterdam-FC Emmen 5-0. 43. Duarte 1-0, 53. Strootman 2-0, 83. Voskamp 3-0, 85. John 4-0, 90. Strootman 5-0. Scheidsrechter: Bekebrede. Rode kaart: 69. Godee (Sparta). Gele kaart: Touzani (Sparta), Johnny de Vries, Piesche (C Emmen). Toeschouwers: 7600.
Sparta Rotterdam: Krul: Slijngard, Touzani, De Roon, Rutjes, Strootman, Duarte, Van den Berg (85. Van Dieren), John (87. Hassani), Voskamp, Abdul (68. Godee).
FC Emmen: Zeinstra; Piesche, De Groot, Zimmerman, Guus de Vries (77. Stolte), Johnny de Vries, De Visscher, Chery, Denissen (56. Van Anholt, 89. Malenovic), Ter Heide, Rojer.