Rode kaart doodsteek voor FC Emmen

FC Emmen heeft de verwezenlijking van de dromen van de eredivisie weer een jaartje opgeschoven. Ook de return tegen Almere City FC ging met dezelfde cijfers (1-4) als in de heenwedstrijd verloren. Breekpunt in de wedstrijd was de tweede rode kaart voor Tim Siekman in de 54e minuut. Op dat moment stond het nog 1-0 maar in ondertal was FC Emmen niet meer bestand tegen de Flevolanders.

Om het geloof in een wonder te krijgen, zou een vroege goal ideaal zijn voor FC Emmen. Die wens werd vrij snel vervuld want al in de negende minuut scoorde Erixon Danso koppend uit een voorzet van Jordy van Deelen de 1-0. FC Emmen bleef ook in de rest van de eerste helft het spelbeeld bepalen, alleen die tweede goal wilde niet komen. Halverwege miste Jordy van Deelen in goede positie een voorzet grandioos en zes minuten later leek een schot van Frank Olijve goed voor de 2-0 maar het werd nog net tot hoekschop verwerkt. Tussen de bedrijven door kreeg Almere City een geweldige kans toen Pele van Amersfoort in de twintigste minuut vrij kon aan leggen. Zijn inzet stuitte echter via de binnenkant van de paal bijna parallel aan de doellijn aan de andere kant het veld weer in.

Frank Olijve aan de bal.

Jordy van Deelen heeft de handen vol aan Soufyan Ahannach (Foto’s: Henk Benting)

Almere City FC was weliswaar nog niet in paniek maar een tweede Emmer treffer had daar verandering in kunnen brengen. Kort na rust kreeg de thuisclub een mogelijkheid op die 2-0 uit een vrije trap recht voor de goal en bijna op de zestienmeter lijn. Boy Deul was gevloerd door Kaj Ramsteijn en was het een meter verder geweest, zou een strafschop een logische straf zijn geweest. Vrije trappen is echter geen specialiteit bij dit FC Emmen. Jurjan Mannes was als vaste vrije trappen nemer afgelost door Marnix Kolder maar ook de linkspoot was niet succesvol. Het schot ging een meter of twee over het doel. FC Emmen zat echter nog steeds in de wedstrijd maar vijf minuten later veranderde het beeld rigoureus. Tim Siekman kreeg op de helft van Almere City zijn tweede gele kaart wegens gevaarlijk spel waardoor hij de zekerheid heeft, net als in dit seizoen, in de eerstvolgende play off wedstrijd geschorst te zijn.

Een groter probleem was natuurlijk dat FC Emmen met een man minder moest proberen minimaal twee keer te scoren. Dat is onder normale omstandigheden al niet eenvoudig, maar deze keer extra moeilijk. Immers de pot achter met compact spel dicht te houden had wel gekund, maar FC Emmen moest per se scoren om verder te komen. Almere City FC werd bovendien vijf minuten later nog meer in de kaart gespeeld door een wissel die volslagen verkeerd uitpakte. Boy Deul, die geen uitblinkerrol kon vervullen, werd uit het veld gehaald en Derre Kwee kwam er in als linkerverdediger. Kwee werd bij zijn eerste actie op snelheid geklopt door Enzo Boldewijn en uit zijn voorzet scoorde invaller Jason Oost de 1-1.

Erixon Danso kopt FC Emmen naar de 1-0.

28e minuut: Tim Siekman krijgt geel.

Almere City FC heeft voor het volgende seizoen de 33-jarige Jason Oost niet meer nodig maar in Emmen was de technisch begaafde middenvelder bijzonder waardevol voor zijn ploeg. Hij nam na de 1-1 ook de 1-2 en 1-3 voor zijn rekening. FC Emmen werd in de slotfase helemaal uit elkaar gespeeld en zeven minuten voor tijd voegde Soufyan Ahannach er nog een vierde goal aan toe. Belangrijk was het niet echt meer want voor FC Emmen was de play offs 2016 reeds een afgesloten hoofdstuk. Trainer Gert Heerkes, die na het vertrek van Marcel Keizer als interim fungeerde, had zich zijn afscheid duidelijk anders voorgesteld. ,,We hebben de doelstelling om de nacompetitie te bereiken gehaald, maar hadden ook graag de eerste ronde willen overleven. Maar het seizoen is als een nachtkaars uitgegaan. We kregen het niet voor elkaar om negentig minuten lang weerstand te bieden. Zoals in eerdere wedstrijden hadden we ook nu goede fases doch na die rode kaart voor Siekman was het over.”

49e minuut: vrije trap Marnix Kolder treft geen doel.

54e minuut: tweede geel voor Tim Siekman.

90e minuut: over en sluiten (Foto’s: Gerrit Rijkens)

FC Emmen-Almere City FC 1-4. 9. Danso 1-0, 60. Oost 1-1, 76. Oost 1-2, 80. Oost 1-3, 83. Ahannach 1-4. Scheidsrechter: Manschot. Rode kaart: 54. Siekman (FC Emmen, twee maal geel). Gele kaart: Van Amersfoort, Ramsteijn (Almere City FC). Toeschouwers: 2580.
FC Emmen: Telgenkamp; Van Deelen, Rozema, Seip, Siekman, Olijve (66. Ten Voorde), Overtoom, Mannes (72. Gyasi), Kolder, Deul (59. Kwee), Danso.
Almere City FC: Etemadi; Quasten, Nieuwpoort, Ramsteijn, Van Buuren, Rosario (64. Salasiwa), Kip, Vet (77. Receveur), Ahannach, Van Amersfoort (55. Oost), Boldewijn.