Rick ten Voorde matchwinner voor FC Emmen

Er zijn niet veel spelers in het betaalde voetbal die genoegen nemen met een rol als invaller, wat ook zeker voor FC Emmen spits Rick ten Voorde geldt. Maar hij heeft de pech, of ook wel het geluk, juist als invaller het beste tot zijn recht te komen. Zijn treffer zes minuten voor het einde, de enige in een over het geheel genomen matige pot voetbal, betekende drie punten voor FC Emmen en het was tevens zijn vijfde goal als invaller.

Eerbetoon aan Johan Cruijff.

Jurjan Mannes gaat onderuit.

Sander Rozema (midden) kijkt toe wat Marnix Kolder gaat doen (Foto’s: Boudewijn Benting).

Van Emmer zijde was de eerste helft niet fraai. FC Volendam bepaalde het spelbeeld en de Emmenaren holden er zo goed en zo kwaad als het kon achter aan. Dat ging in de vierde minuut al bijna verkeerd toen uitgerekend aanvoerder Sander Rozema niet alert was waardoor de gasten een unieke kans kregen maar die vervolgens verprutsten toen Bert Steltenpool wel scoorde maar dat vanuit buitenspelpositie deed. De Emmer aanvallers konden geen potten breken vooral omdat FC Volendam in balbezit van FC Enmen de zaken achterin goed gesloten hield. De bal terug leggen was vaak de oplossing bij FC Emmen en dat levert maar zelden kansen op. De enige scoringskans viel pas in de 27e minuut met een kopbal net naast van Marnix Kolder. FC Volendam had wel veel meer balbezit zonder ook tot honderd procent kansen te komen hoewel doelman Telgenkamp af en toe wel moest optreden.

De tweede helft was gelukkig aantrekkelijker. Vooral nadat in de 58e minuut Jurjan Mannes in het strafschopgebied in de mangel leek te worden genomen maar scheidsrechter Dieperink zag er geen kwaad in. Tien minuten later was Mannes nog dichter bij de openingsgoal. Hij haalde van dik twintig meter snoeihard uit doch zag de bal via de vingertoppen van de doelman via de lat over gaan. Het had de eerste hoekschop van FC Emmen tot gevolg waar FC Volendam er reeds zes had gehad. Trainer Gert Heerkes had gelukkig een kwalitatief uitstekende reservebank tot zijn beschikking en begon met het inbrengen van Boy Deul die niet fit genoeg was om van start te gaan. Vijf minuten later kwam Rick ten Voorde de onfortuinlijk spelende Marnix Kolder vervangen en dat bleek achteraf een goede zet. In de 84e minuut legde Boy Deul de bal op zij richting Rick ten Voorde die in de zestien eerst nog een mannetje uitkapte en vervolgens met een diagonaal schot doelman Hobie Verhulst kansloos liet 1-0.

Rick ten Voorde lost Marnix Kolder af: een gouden wissel.

De 84e minuut: Rick ten Voorde schiet met links FC Emmen naar de 1-0.

Frank Olijve in de slotfase: weg is weg (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Er waren op dat moment nog zes minuten reguliere speeltijd te gaan plus vier minuten extra tijd. Het was zaak de voorsprong vast te houden in een bloedstollende slotfase en dat mislukte bijna. Twee minuten in de extra tijd werd vlak voor de neus van FC Emmen doelman Dennis Telgenkamp een nummertje flipperkast opgevoerd met als sluitstuk een schot op de paal van FC Volendam invaller Hilal Ben Moussa. Dat was schrikken maar FC Emmen slaagde er in de nul vast te houden. Eigenlijk geen toeval want het was al de achtste keer in de laatste elf duels dat de verdediging van FC Emmen zich niet liet passeren.

FC Emmen trainer Gert Heerkes had geen moeite te erkennen dat zijn ploeg de winst eigenlijk niet verdiende. ,,Wij willen graag dominant zijn maar dat lukte vanavond niet. Afgezien van een paar keer in de tweede helft. Voor de rest was het proberen de momenten te zoeken en uiteindelijk werd er kort voor tijd eentje gevonden met een prima goal.”

FC Emmen-FC Volendam 1-0. 84. Ten Voorde 1-0.  Scheidsrechter: Dieperink. Assistent-scheidsrechter: Bleumink, Hubers. Vierde official: Dröge. Gele kaart: Kwee (FC Emmen), Esseboom, Steltenpool, Mertens (FC Volendam). Toeschouwers: 3523.
FC Emmen: Telgenkamp, Kulhan, Seip, Siekman, Kwee, Rozema, Olijve, Mannes (88. Van Deelen), Gyasi (66. Deul), Kolder (73. Ten Voorde), Danso.
FC Volendam: Verhulst; Klinkenberg, Schouten (89. Hilterman), Schilder, Evers, Mertens (85. Ben Moussa), Van Kippersluis (76. Vlak), Esseboom, Hooi, Steltenpool, Van Velzen.