Openingsfase wordt FC Emmen fataal in Almelo

FC Emmen heeft in Almelo met 2-1 verloren van Heracles Almelo. Na zeven minuten stond het al 2-0 voor de thuisploeg door doelpunten van Brandley Kuwas en Kristoffer Peterson. In de tweede helft kreeg de ploeg van Dick Lukkien legio kansen, maar alleen Anco Jansen wist vanaf elf meter het net te vinden.

De Emmenaren begonnen niet goed aan de wedstrijd. Al in de vierde minuut leidde dat tot een grote kans voor Heracles Almelo, die niet werd benut door Adrián Dalmau. Twee minuten later was het alsnog raak: Kuwas schoot en kreeg ook de rebound voor zijn voeten, waaruit hij de 1-0 maakte.

Door slordig balverlies van FC Emmen konden de Heracliden vanaf de aftrap meteen op jacht naar de 2-0. Kuwas stuurde Peterson op het doel af en de topscorer bleef koel oog in oog met doelman Kjell Scherpen. Lukkien: “Een totaal onherkenbaar FC Emmen in de eerste tien minuten. Ons ingrijpen was van een kinderlijk niveau.”

Na een kwartier kregen de Drenten meer controle op de wedstrijd, al leidde dit nog niet tot grote kansen voor de bezoekers. Tweede ballen en duels werden nu vaker gewonnen. Via schoten en voorzetten van Jansen kwam FC Emmen bijna terug in de wedstrijd.

In de 37ste minuut botste doelman Janis Blaswich met Reuven Niemeijer. De aanvallende middenvelder, die door FC Emmen gehuurd wordt van Heracles Almelo, had veel pijn en moest per brancard het veld verlaten. Hij werd bij de trieste aftocht toegejuicht door supporters van beide clubs.

Jafar Arias verving Niemeijer en kreeg vlak voor rust een enorme kans op de aansluitingstreffer. Een goede, lage voorzet van Alexander Bannink werd door Arias ingetikt, maar Blaswich keerde met het nodige geluk.

Een wereld van verschil in de tweede helft

Net als voorgaande wedstrijden was de tweede helft een wereld van verschil bij de Emmenaren. Lukkien had daar vrijdag op de persconferentie al over gesproken: “In de pauze kunnen we dingen doornemen. De eerste helft is het herkennen van situaties lastig in het veld. We moeten leren herkennen wat de tegenstander doet.”

Na rust was het eenrichtingsverkeer. FC Emmen kreeg kans na kans om er 2-1 van te maken, maar die kwam pas in de 68ste minuut. Scheidsrechter Makkelie gaf een penalty na een overtreding op Jansen, die vervolgens zelf achter de bal ging staan. De aanvoerder stuurde de keeper de verkeerde kant op en bracht zijn ploeg weer in de wedstrijd.

De Emmenaren drukten door en gingen voor de gelijkmaker. Bijl, Bannink, Arias en de ingevallen Siekman bezorgden Blaswich handenvol werk, maar de doelman hield stand tot en met het eindsignaal.

Het was dan ook geen verassing dat de Heracles-goalie werd uitgeroepen tot Man van de Wedstrijd. “We hadden minimaal een gelijkmaker verdiend, maar we staan uiteindelijk met lege handen,” concludeerde Lukkien na de wedstrijd.

Volgende week speelt FC Emmen een thuiswedstrijd tegen mede-promovendus Fortuna Sittard. De spelers zullen er ongetwijfeld op gebrand zijn de teleurstelling van vandaag weg te poetsen. Er zijn nog tickets beschikbaar! > Ga naar ticketverkoop!

Heracles Almelo 2 – 1 FC Emmen