Ook FC Emmen kan NEC niet afstoppen

FC Emmen-NEC Nijmegen was wat het scoreverloop betreft een kopie van het thuisduel tegen de toen nog serieuze kampioenskandidaat Roda JC. Met een forse 0-3 achterstand de slotfase in en dan aan een inhaalrace beginnen die de spanning opeens terug brengt maar de score uiteindelijk op 2-3 doet steken. In de vier minuten extra tijd had het zelfs gelijk kunnen worden maar daarvoor was een beetje geluk nodig en dat was het gehavende FC Emmen niet gegund.

Tim Siekman belaagt NEC-doelman Joshua Smits.

In de 62e minuut werd Riny van Vilsteren herdacht (Foto’s: Boudewijn Benting).

De vele blessures eisen zo langzamerhand hun tol bij FC Emmen, dat is duidelijk. Hoewel de invallers zeker kwaliteit hebben, loopt het allemaal iets minder gesmeerd dan voor de winterpauze. Tegen NEC moest nu doelman Wesley de Ruiter sneller dan hij ongetwijfeld had gedacht zijn debuut maken terwijl Tim Siekman uit nood als linksback acteerde in de wetenschap in Alireza Jahanbakhsh een gehaaide tegenstander te hebben. Voor het duo goed en wel warm was gedraaid lag de bal al in het netje. Siekman greep niet consequent genoeg in waardoor Jahanbakhsh vanuit de korte hoek De Ruiter kon passeren: 0-1. Hoewel NEC bij vlagen liet zien over de betere ploeg te beschikken, werd voor de rust de score niet opgevoerd. Er leek wat gemakzucht bij de gasten te ontstaan en behalve een misser van spits Sjoerd Ars  halverwege bleven de grote kansen uit. Bij FC Emmen liep het in deze fase ook niet soepel, de combinaties strandden meestal voortijdig en de lange ballen richting de voorwaartsen misten meestal hun doel. De gevaarlijkste aanvaller was nota bene Tim Siekman die na een half uur een teentje de kort kwam op een doorkopbal van Roland Bergkamp en kort voor rust Bergkamp met een goede actie de gelegenheid bood om de gelijkmaker te scoren. De Emmer spits mikte echter hoog over.

Luis Pedro springt over het been van Sjoerd Ars.

Wesley de Ruiter koestert de bal.

Na de pauze nam FC Emmen meer initiatief en het begon er meer en meer op te lijken dat de gelijkmaker eerder op het scorebord zou komen dan een hogere voorsprong voor de koploper. Soufiane Laghmouchi schoot uit vrije positie over, een kopbal van Roland Bergkamp werd door doelman Smits gestopt en een omhaal van Tim Siekman mislukte maar net. Met nog een kleine twintig minuten te spelen bracht trainer Joop Gall de Groninger huurling Henk Bos binnen de lijnen met de bedoeling te ploeg van meer creativiteit te voorzien. Maar de kleine balvaste middenvelder stond amper binnen de lijnen of het stond al 0-3. Evenals de 0-1 kwam het gevaar van de voor FC Emmen linkerzijde. Er was eerst nog een waarschuwing toen Christian Santos uit een voorzet van Jahanbakhsh de paal raakte maar een minuut later was er een identieke situatie en nu tikte de verder onzichtbare Anthony Limbombe wel in: 0-2. Twee minuten later eindigde een snelle counter op vrijwel dezelfde manier, nu schoot Santos de voorzet van Jahanbakhsh binnen: 0-3.

Er was nog een kwartier te spelen en de wedstrijd leek een gelopen koers. NEC-trainer Ruud Brood: ,,Na de 0-3 ga je er vanuit dat je de wedstrijd dood kunt maken. Maar er werd daarover te licht gedacht waardoor het nog spannend werd. Het was vrouwen en kinderen eerst en daarover ben ik bepaald niet tevreden. Een compliment richting FC Emmen dat het ons erg lastig heeft gemaakt.” Collega Joop Gall: ,,Omdat we meer initatief hadden in de tweede helft gaven we natuurlijk meer ruimte weg. Het werd af en toe erg link waardoor NEC 0-3 kon maken. Ik had Henk Bos in de ploeg gebracht om meer creativiteit in de ploeg te brengen maar voordat hij iets kon uitrichten stond het al 0-3. In de slotfase werd het nog spannend met kansen over en weer.”

Henk Bos maakte zijn eerste speelminuten voor FC Emmen.

Tim Siekman wil meer na de 2-3 te hebben gescoord (Foto’s: Gerrit Rijkens).

De slotfase was het aantrekkelijkste deel van de wedstrijd. FC Emmen trok opeens alle registers open en de kansen stapelden zich op. Bergkamp miste eerst op een voorzet van Frank Olijve maar kort daarna prikte Soufiane Laghmouchi van dichtbij wel de 1-3 binnen. De ingevallen Arjen Hagenauw was met een prima actie op weg naar de 2-3 maar zijn schot werd tot hoekschop verwerkt. NEC beperkte zich tot counteren en dat leverde af en toe gevaarlijke situaties op maar dat risico moest FC Emmen uiteraard nemen. In de negentigste minuut verkleinde Tim Siekman dan toch tot 2-3 en er waren nog vier minuten extra tijd te spelen. Leandro Resida kreeg daarin een goede kans maar schoot over. NEC haalde de vaart er met tijdrekken zoveel mogelijk uit en bracht mede daardoor de 2-3 winst over de streep.

FC Emmen-NEC Nijmegen 2-3.  5. Jahanbakhsh 0-1, 73. Limbombe 0-2, 75. Santos 0-3, 82. Laghmouchi 1-3, 90. Siekman 2-3. Scheidsrechter: Vink. Gele kaart: Olijve (FC Emmen), Gravenbeek (NEC). Toeschouwers: 3750.
FC Emmen: De Ruiter; Bakkati, Luis Pedro, De Groot (76. Hagenauw), Siekman, Bannink, Olijve, Vossebelt (72. Bos), Laghmouchi (87. Resida), Bergkamp, Peters.
NEC Nijmegen: Smits; Leiwakabessy, Conboy, Van Eijden, Gravenbeek (63. Appiah), Santos, Daemen, Foor (84. Van Moorsel), Limbombe, Ars (68. Waalkens), Jahanbakhsh.