Terug naar overzicht Terug

Naoberschap Inside met unieke voetbalwedstrijd afgesloten!


Op woensdag 6 juli is het maatschappelijk project Naoberschap Inside met een unieke voetbalwedstrijd afgesloten. Het businessteam van FC Emmen (Naoberschap), bestaande uit medewerkers, sponsoren en naobers van FC Emmen (Naoberschap) mocht het tijdens een voetbalwedstrijd opnemen tegen de deelnemers van Naoberschap Inside. De wedstrijd werd gespeeld in de gevangenis van Penitentiaire Inrichting Veenhuizen (PI Veenhuizen). Naoberschap Inside is een maatschappelijk project waarbij gemotiveerde gedetineerden in de laatste fase van hun detentie worden voorbereid op terugkeer in de samenleving. Het ultieme doel is het vinden van een baan.


Vol programma
Naast de unieke voetbalwedstrijd werd er een exclusieve rondleiding gegeven door de gevangenis. Het businessteam van FC Emmen kreeg hier onder andere een aantal cellen, de werkplaats en de binnenplaats te zien. Daarna was het tijd voor alle aanwezigen om zich in een officieel FC Emmen-tenue te hijsen. Na een korte warming-up begon de wedstrijd. De teams waren aan elkaar gewaagd. Toch was het Christiaan Zondag die namens het FC Emmen-businessteam vlak voor rust de 0-1 binnen schoot. In de tweede helft waren er voor beide ploegen voldoende mogelijkheden om tot scoren te komen. De kansen werden echter onbenut gelaten en zo werd de 0-1 ruststand ook de eindstand. Maar de uitslag was van ondergeschikt belang, het draaide namelijk om de doorgemaakte persoonlijke ontwikkeling van de deelnemers gedurende het project.

Certificaat 
Om de persoonlijke ontwikkeling van alle zestien deelnemers te belonen ontvingen zij uit handen van Naoberschap Inside-trainers Robin Geertsma en Arjen Jenema het Naoberschap Inside-certificaat. Op het certificaat konden zij de elf normen en waarden van FC Emmen terugvinden waar zij gedurende acht weken aan hebben gewerkt. Het in ontvangst nemen van het certificaat werd gecombineerd met een kort (persoonlijk) verhaaltje van elke deelnemer door trainer Robin.  

Kennismaken
Na de certificaatuitreiking was het tijd voor een nadere kennismaking tussen alle aanwezigen. Sponsoren, medewerkers en naobers van FC Emmen (Naoberschap) kregen tijdens het buffet uitgebreid de kans om kennis te maken met de deelnemers van Naoberschap Inside en medewerkers van PI Veenhuizen. Er werd onder andere gesproken over de persoonlijke interesses en het toekomstperspectief van de deelnemers.

Over Naoberschap Inside
Onder de noemer ‘Naoberschap Inside’ krijgen gemotiveerde en gescreende gedetineerden de kans om succesvol te starten met re-integreren. Gedurende een achtweeks traject krijgen de deelnemers twee keer per week voetbaltraining van een maatschappelijk voetbaltrainer van FC Emmen Naoberschap. Maar er vinden ook groeps- en individuele gesprekken plaats. Want waarom zit iemand opgesloten en hoe kunnen we ervoor zorgen dat diegene niet weer terugkeert in de gevangenis?

Tijdens alle activiteiten van Naoberschap Inside dragen de deelnemers FC Emmen-kleding. Een belangrijk onderdeel van succesvol re-integreren is het vinden van een baan. Om dat te kunnen bereiken is er een samenwerking met MatchBoyz Recruiting en Career gestart. Via het netwerk van FC Emmen (Naoberschap) wordt per individu een match gezocht met een werkgever. Voor de één betekent dat iemand nog een opleiding moet volgen, terwijl het ook zo maar kan zijn dat een deelnemer direct aan het werk kan.