Miskleun FC Emmen in doelpuntenfestival

FC Emmen had de laatste weken een aardige reputatie opgebouwd. Aan de ene kant een bijna niet te passeren verdediging en anderzijds een aanval die maar moeilijk tot scoren kwam. De ploeg rekende met beide kwaliteiten resoluut af, het scoorde liefst vijf maal en in verdedigend opzicht viel er deze keer wel iets op aan te merken getuige de zes tegengoals tegen nummer voorlaatst Almere City FC. Het was een bizarre wedstrijd waarin ontzettend veel gebeurde met twee rode kaarten en het record aantal van elf goals. Dat de gasten met een 6-5 overwinning de bus ingingen, was niet eens onterecht want FC Emmen rammelde aan alle kanten.

Een dag voor de wedstrijd roemde trainer Gert Heerkes nog dat de Emmer verdediging stond als een huis en niemand die dat kon bestrijden. Op de dolle vrijdag 26 februari zag het beeld er evenwel totaal anders uit met een tsunami aan goals. Zes doelpunten tegen is weliswaar geen negatief clubrecord maar komt wel aardig in de buurt. Het begon al vlot met een fraaie treffer van Ricardo Kip na acht minuten en dertig seconden toen hij doelman Telgenkamp klopte met een fraaie diagonale boogbal. Een verrassende openingszet van de Almeerders die echter geen vervolg leek te krijgen omdat na een kwartier spelen verdediger Kaj Ramsteijn rood kreeg na een overtreding in het strafschopgebied op Jurjan Mannes. Marnix Kolder, die eerder tegen Sparta een strafschop had gemist, nam de penalty en schoot raak: 1-1. Niets aan de hand wat FC Emmen betrof want dik een kwartier later haalde Kolder opnieuw doeltreffend uit met een iets van richting veranderd schot: 2-1. Bij FC Emmen was een minuut eerder de geblesseerde Mannes vervangen door Frank Olijve.

Dennis Telgenkamp is kansloos op het schot van Ricardo Kip.

Jurjan Mannes wordt gevloerd: strafschop.

Achteraf viel het breekpunt in de wedstrijd in de 40e minuut. FC Emmen verdediger Jens Streutker pakte Pelle van Amersfoort om het middel goed halverwege de eigen helft en moest deze onbezonnen daad bekopen met een rode kaart. Dat hoefde op zich nog niet dodelijk te zijn maar uit de aansluitende vrije trap scoorde Ricardo Kip ineens de 2-2 binnen. Op zich nog steeds een stand waarmee viel te leven maar FC Emmen begon niet scherp aan de tweede helft. Binnen een minuut legde Pelle van Amersfoort de 2-3 achter Telgenkamp en vijf minuten later herhaalde hij dat kunstje voor de 2-4. Het publiek viel vervolgens van de ene verbazing in de andere. Raymond Gyasi gaf FC Emmen weer hoop met de 3-4 na ruim een uur spelen maar opnieuw Kip zette de Emmer defensie voor schut met de 3-5.

Marnix Kolder scoort vanaf elf meter.

Rood voor Jens Streutker.

In de laatste tien minuten gaf FC Emmen nog eens vol gas. Uitgerekend Erixon Danso en Boy Deul die beiden niet goed in de wedstrijd zaten, schoten de thuisploeg naar een nooit eerder vertoonde 5-5 stand. FC Emmen leek aan een verloren gewaande wedstrijd toch nog een punt over te houden en met nog een minuut of zes te gaan kon zelfs nog op een wonder worden gehoopt. Dat kwam er niet omdat Soufyan Ahannach in de laatste minuut niet werd verdedigend en Almere City FC naar een 5-6 overwinning tikte.

Boy Deul maakt hier de 5-5 in de 84e minuut.

Raymond Gyasi is zijn tegenstander voorbij (Foto’s: Gerrit Rijkens).

Interim-trainer Gert Heerkes vond het een knotsgek duel en was zonder twijfel niet de enige die dat had geconstateerd. ,,Het liep eigenlijk vanaf het begin anders dan we hadden gedacht met die vroege goal. De ruimtes waren groot en dat bleef zo. Dan valt uit de verdediging ook nog een schakel weg. We moeten nu snel de koppen bij elkaar krijgen op weg naar de uitwedstrijd tegen Go Ahead Eagles.’’

FC Emmen-Almere City FC 5-6. 9. Kip 0-1, 16. Kolder 1-1 (strafschop), 33. Kolder 2-1, 42. Kip 2-2, 46. Van Amersfoort 2-3, 51. Van Amersfoort 2-4, 64. Gyasi 3-4, 68. Kip 3-5, 83. Danso 4-5, 84. Deul 5-5, 90. Ahannach 5-6. Scheidsrechter: Bax. Assistent-scheidsrechter:Honig, Van Velzen. Vierde official: Van der Pol. Rode kaart: 15. Ramsteijn (Almere City FC), 40. Streutker (FC Emmen). Gele kaart: Jallo, Siekman (FC Emmen), Rosario (Almere City FC). Toeschouwers: 2618.
FC Emmen: Kwee, Seip (58. Siekman), Streutker, Jallo, Rozema, Deul, Mannes (32. Olijve), Gyasi (65. Ten Voorde), Kolder, Danso.
Almere City FC: Etemadi; Quasten, Nieuwpoort, Ramsteijn, Van Buuren, Salasiwa, Kip, Rosario, Mamedov (68. Vet), Ahannach, Van Amersfoort.