FC Emmen start laatste periode tegen Almere City FC

Aanstaande vrijdag staat de start van de vierde en laatste periode op het schema van de Jupiler League. Voor FC Emmen betekent dat een thuiswedstrijd tegen Almere City FC. Op papier de minst lastige tegenstander, in de praktijk ook de club waar tegen de zwaarste nederlaag tot dus ver werd geleden. Na het duel tegen Almere City volgen o.a. nog wedstrijden tegen topploegen als Go Ahead Eagles, FC Volendam, FC Eindhoven en de onbetwiste koploper Sparta Rotterdam. Een programma met een wel zeer hoge moeilijkheidsfactor.

Toch gaat FC Emmen vrijdagavond vol vertrouwen de wedstrijd tegen Almere City FC tegemoet. Ook onder interim-trainer Gert Heerkes pakt de ploeg immers gewoon punten en houdt de weg naar het Emmer doel bijna perfect gesloten met slechts drie tegengoals in de laatste zeven duels. Ook voor de talentenploeg van PSV was er afgelopen vrijdag geen door komen aan. Gert Heerkes: ,,Dat de verdediging zo goed werkt, geeft natuurlijk veel rust. Ze zijn goed op elkaar ingespeeld en het maakt ook niet uit wie er staan, het staat gewoon als een huis.’’

Hoewel de verdediging staat als een huis is er toch weer een wijziging ten opzichte van het duel tegen Jong PSV. Gaby Jallo is van zijn tijdelijke functie als middenvelder verlost en speelt weer linkerverdediger. Dat gaat ten koste van Tim Siekman. Sander Rozema is terug van een schorsing wat Rick ten Voorde zijn plaats kost terwijl ook Boy Deul in de basis staat.

Op de dag dat FC Emmen 0-0 tegen Jong PSV speelde, bereikte Almere City FC een 2-2 gelijkspel tegen FC Volendam. De ploeg van nieuwe trainer Jack de Gier leek een nederlaag tegemoet te gaan maar toonde karakter. Vier minuten voor het einde kopte Pelle van Amersfoort de 2-2 binnen, nadat Ricardo Kip kort voor rust voor de aansluitingstreffer had gezorgd. Almere City FC pakte daarmee het achtste punt in de laatste vijf duels en lijkt dus goed bezig. In deze reeks werd alleen een kleine nederlaag tegen FC Eindhoven geleden. De ploeg kreeg na de winterstop versterking van routinier Kees van Buuren die over kwam van Sparta Rotterdam en eerder voor FC Utrecht, FC Den Bosch en Willem ll heeft gespeeld. Almere City heeft geen specifieke topscorer maar wel vier spelers die al vijf keer hebben gescoord met Sven Braken, Ricardo Kip, Pelle van Amersfoort en Enzio Boldewijn. Braken is in potentie wel een topscorer van redelijk formaat maar is al maandenlang geblesseerd.

FC Emmen-Almere City FC wordt geleid door Christian Bax die van alle scheidsrechters dit seizoen de meeste Jupiler League duels heeft gefloten. Hij staat op negentien, nummer twee Edwin van de Graaf floot dertien keer in de Jupiler League. Bax, hij floot slechts een keer een wedstrijd van FC Emmen (tegen FC Dordrecht), gaf tot nu toe 3.9 kaarten per wedstrijd. Hij kende ook met afstand de meeste strafschoppen toe. Dertien keer legde hij de bal op de stip, opvallend daarbij is dat liefst acht maal de uitspelende club van hem een strafschop kreeg toegewezen.