Terug naar overzicht Terug

Mickey van der Hart: ”Wij hebben niets te verliezen”


Verschenen in de Emmer Courant van 8 november 2022.

Mickey van der Hart doorliep de hele jeugdopleiding van Ajax, speelde veel wedstrijden in Jong Ajax én maakte zijn debuut in Ajax 1.  Vervolgens werd hij verhuurd aan Go Ahead Eagles en toen zijn contract bij Ajax afliep vertrok hij definitief naar de aartsrivaal van Go Ahead Eagles: PEC Zwolle. Na vier jaar in Zwolle ging de in Amstelveen geboren doelman op een buitenlands avontuur en vertrok hij naar het Poolse Lech Poznań. Sinds dit seizoen keept hij zijn wedstrijden voor FC Emmen en speelt hij aankomende zaterdag tegen zijn oude club, Ajax.

Bij Ajax speelde Van der Hart voornamelijk in de jeugd en bij Jong Ajax: “Ik kwam daar binnen op mijn twaalfde en ging pas weg toen ik twintig was. Ajax is echt mijn leerschool geweest. Ik heb ook mijn debuut mogen maken in Ajax 1 en ik heb twee kampioenschappen meegemaakt. Dat zijn mooie herinneringen.”

Na een periode in Deventer en Zwolle vertrok de 28-jarige doelman naar Polen. Daar kende hij een goede periode. Hij kreeg ook de kans om zijn verblijf te verlengen, maar koos er toch voor om Poznań in te ruilen voor Emmen. Van der Hart: “Ik heb het daar prachtig afgesloten met een kampioenschap en vond het na drie jaar weer tijd voor een nieuwe stap. Ik vind het zonde om als voetballer lang bij dezelfde club te blijven.”

Na zijn avontuur in Polen kwam hij dus naar Emmen. “In de transferperiode in de zomer gaf Emmen aan dat ze interesse in me hadden en ik heb, net als veel buiten-staanders, een bepaalde sympathie voor deze club. Toen we allebei enthousiast waren, kwamen we er eigenlijk snel uit en tekende ik hier een contract”, aldus Van der Hart. Hij heeft het naar zijn zin bij FC Emmen. “Ik had liever wat meer punten gehad, maar buiten dat voel ik me uitstekend.”

Qua faciliteiten en budget zijn Ajax en FC Emmen natuurlijk niet te vergelijken: “Dat merk je aan heel veel dingen, maar dat is ook logisch. Ik vind bij FC Emmen vooral het persoonlijke contact erg fijn. Bij Ajax is het toch allemaal wat massaler.” Over de wedstrijd van komende zaterdag zegt Van der Hart het volgende: “Ajax is de beste ploeg van Nederland. Voor hun is het een wedstrijd die ze móéten winnen en wij hebben in principe niets te verliezen. Het zal ongelofelijk moeilijk worden, maar het is niet onmogelijk. Kijk bijvoorbeeld naar Go Ahead Eagles. Het is bovendien de laatste wedstrijd voor het WK. Misschien dat zij daar al mee bezig zijn en dan is het aan ons om daarvan te profiteren.”

Komende zaterdag speelt FC Emmen op De Oude Meerdijk de laatste wedstrijd voor de winterstop tegen Ajax. In een uitverkocht stadion wordt er om 18.45 uur afgetrapt.