Terug naar overzicht Terug

Uut de Aole Deus | FC Emmen – Ajax


Zaterdag komt Ajax voor de derde keer in de geschiedenis naar De Oude Meerdijk voor een officieel duel. Beide wedstrijden gingen verloren tegen de regerend kampioen; wel wonnen we een aantal keer van Jong Ajax. We duiken in het archief en halen feitjes en statistieken ‘uut de aole deus’.

Ajax 1
Thuis speelden we dus twee keer eerder tegen de hoofdmacht van Ajax. In ons eerste jaar in de Eredivisie verloren we met 2-5 van de Amsterdammers. Jafar Arias wist die wedstrijd doel te treffen, de andere goal was een eigen doelpunt van Nicolás Tagliafico. Het jaar daarop was Ajax met 0-5 te sterk. Ook in de Johan Cruijff ArenA wonnen we tot dusver nog niet.

Jong Ajax
Tegen Jong Ajax doen we het een stuk beter. In zes thuiswedstrijden verloren we niet; drie keer wonnen we en drie keer werd het gelijk. De eerste thuiswedstrijd tegen Jong Ajax was op 17 januari 2014. Die wedstrijd eindigde destijds in een 4-0 overwinning door doelpunten van Roland Bergkamp, Alexander Bannink en Leandro Resida (twee stuks). Trainer Joop Gall stuurde die dag de volgende mannen het veld in: Van der Vlag; Siekman, Metaj, Almeida, Pedro; Olijve, Bannink, De Wit; Martinus, Bergkamp, Resida. Ook op De Toekomst presteerden we goed; in zes wedstrijden op De Toekomst verloren we slechts één keer.

Lees hier wat Mickey van der Hart over het duel tegen zijn oude club te zeggen heeft!

Oefenwedstrijden in de regio
Ook was Ajax in het verleden vijfmaal in Drenthe te gast voor een oefenduel in de voorbereiding; in Valthermond, Veenoord (tweemaal), Klazienaveen en Emmen. Ajax won alle vijf duels, maar twee keer met slechts 0-1.

Negen spelers voor beide clubs
Er speelden negen spelers in het eerste elftal van zowel Ajax als onze club. Richairo Živković en Mickey van der Hart speelden eerder voor de Amsterdammers. Daarnaast doorliepen onze huidige spelers Julius Dirksen en Lorenzo Burnet de jeugdopleiding van Ajax.

Benieuwd naar de voorbeschouwing van Dick Lukkien? Klik dan hier!